ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Αυξάνεται η ένταση με αεροπορικά «περιστατικά»

Οι ΗΠΑ σπεύδουν να καταγγείλουν την Κίνα και να «υπενθυμίσουν» τη συμφωνία «Αμοιβαίας Αμυνας» που έχουν υπογράψει με τις Φιλιππίνες

Σάββατο 22 Φλεβάρη 2025 - Κυριακή 23 Φλεβάρη 2025

Από την πτήση του κινεζικού ελικοπτέρου που προκάλεσε αντιδράσεις σε Ουάσιγκτον και Μανίλα
Κλιμακώνονται οι εντάσεις γύρω από τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, καθώς αεροπορικό «περιστατικό» σημειώθηκε για δεύτερη φορά στην περιοχή μέσα σε μια βδομάδα ανάμεσα σε Κίνα και Φιλιππίνες, με τις ΗΠΑ να σπεύδουν να κατηγορήσουν το Πεκίνο για «απερίσκεπτες ενέργειες» που «αποτελούν απειλή στη ναυσιπλοΐα και στην αεροπλοΐα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα», διαμηνύοντας ότι «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να διασφαλίσουμε έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό».

Το νέο «περιστατικό» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ) σημειώθηκε την Τρίτη 18 Φλεβάρη, όταν - σύμφωνα με τη φιλιππινέζικη Ακτοφυλακή - κινεζικό αεροσκάφος πέταξε με επικίνδυνες μανούβρες κοντά σε αεροσκάφος των Φιλιππίνων που περιπολούσε πάνω από τον ύφαλο Scarborough, μία περιοχή για την οποία οι δύο χώρες διαφιλονικούν.

Η Μανίλα έκανε κι αυτή λόγο για «απερίσκεπτη ενέργεια που έθεσε σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια πιλότων και πληρώματος».

Η δε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, στη σχετική της τοποθέτηση δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυνας που το 1951 υπέγραψαν οι ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες και - μετά και την πρόσφατη ανανέωσή της - «της οποίας η ισχύς εκτείνεται και σε ένοπλες επιθέσεις κατά των φιλιππινέζικων Ενόπλων Δυνάμεων, δημόσιων σκαφών ή αεροσκαφών, περιλαμβανομένων αυτών της Ακτοφυλακής - οπουδήποτε στη ΝΚΘ».

Από τη δική της πλευρά, η Κίνα ανέφερε, διά στόματος εκπροσώπου της Διοίκησης Νότιου Θεάτρου των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων, Τιαν Ζουνλί, ότι «οι ναυτικές και αεροπορικές μας δυνάμεις έννομα εντόπισαν, παρακολούθησαν και προειδοποίησαν το (φιλιππινέζικο) αεροσκάφος για να αποχωρήσει», κατηγορώντας τη Μανίλα για «σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας της Κίνας και των σχετικών διεθνών νόμων αλλά και κινεζικών κανονισμών».

Σημειωτέον, στις 11 Φλεβάρη, το Πεκίνο κατηγορήθηκε επίσης για «μη ασφαλή και μη επαγγελματική μανούβρα», που «έθεσε σε κίνδυνο ένα αεροσκάφος της Αυστραλίας που διεξήγε θαλάσσια περιπολία ρουτίνας στη ΝΚΘ».

Το υπουργείο Αμυνας της Αυστραλίας υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ότι κινεζικό αεροσκάφος πλησίασε στα 30 μέτρα ένα αυστραλιανό σκάφος τύπου Ρ-8, το οποίο δέχτηκε φωτοβολίδες, που - σύμφωνα με την Καμπέρα - αν έπλητταν το αεροσκάφος «θα ήταν πιθανό να του προκαλέσουν ζημιά». Το υπουργείο Αμυνας της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι «προσδοκάμε όλες οι χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας, να επιχειρούν με τις Ενοπλες Δυνάμεις τους με ασφαλή και επαγγελματικό τρόπο».