Οι φοιτητές κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή από το σημείο του εγκλήματος
Τρίτη 25 Φλεβάρη 2025

Από παρεμβάσεις στα αμφιθέατρα
Από τον τόπο του εγκλήματος στα Τέμπη, όπου βρέθηκε μαζί με εκπροσώπους σωματείων εργαζομένων του ΕΚ Λάρισας, αντιπροσωπεία φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας απηύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στα απεργιακά συλλαλητήρια της Παρασκευής.

«Δεν ξεχνάμε - δεν συγχωρούμε. 'Η τα κέρδη ή οι ζωές μας», «Το έγκλημα στα Τέμπη να μη συγκαλυφθεί», τα λόγια που αποτυπώνονται στα πανό μαζί με το κάλεσμα στην απεργία. Κάνοντας πράξη το σύνθημα «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή!» για να καταδικαστούν όλοι οι ένοχοι: Η εταιρεία «Hellenic Train», που βγάζει λεφτά πάνω σε ματωμένες ράγες, η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που προώθησαν την πολιτική της «απελευθέρωσης» σύμφωνα με τις Οδηγίες της ΕΕ. Για να έρθει η πραγματική δικαίωση, να ανατραπεί η πολιτική των κερδών, η πολιτική που θεωρεί «κόστος» τα μέτρα ασφαλείας.

Στο μεταξύ, στις σχολές συνεχίζονται οι συνελεύσεις συλλόγων και ετών, με αγωνιστικές αποφάσεις για συμμετοχή στα απεργιακά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Οπως αναφέρεται και στις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων από όλη τη χώρα «στις 28 Φλεβάρη, τη μέρα που συμπληρώνονται δύο χρόνια από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες πλημμυρίζουμε τη χώρα, συμμετέχουμε στη μεγάλη πανεργατική απεργία! Με τις μεγάλες διαδηλώσεις μας τους έχουμε φοβίσει. Να δυναμώσουμε την πανελλαδική, συντονισμένη δράση των φοιτητικών συλλόγων. Μια γροθιά μαζί με τους εργαζόμενους και τους μαθητές».

Απεργούν πανεπιστημιακοί σε όλη τη χώρα

Στα Τέμπη
Μετά το κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΔΕΠ είναι πλήθος οι Σύλλογοι Πανεπιστημιακών σε όλη τη χώρα που αποφασίζουν για απεργιακές κινητοποιήσεις (24ωρη εργασία, στάσεις εργασίας, αποχή από τα διδακτικά καθήκοντα κ.λπ.) την Παρασκευή 28 Φλεβάρη, ζητώντας να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη του εγκλήματος και απαιτώντας άμεση απόδοση δικαιοσύνης, ασφάλεια στις μεταφορές κ.λπ.

Αναλυτικά, σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι Σύλλογοι Πανεπιστημιακών: Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Σύλλογος ΔΕΠ Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Σύλλογος ΔΕΠ Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ, Σύλλογος ΔΕΠ Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Σύλλογος ΔΕΠ του ΕΜΠ, Σύλλογος ΔΕΠ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ του ΠΑΔΑ, Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ του ΑΠΘ, Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ του ΔΙΠΑΕ.

Ολοήμερες εκδηλώσεις στο ΑΠΘ

Επίσης, την Πέμπτη 27 Φλεβάρη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα, σύλλογοι πανεπιστημιακών, εργαζομένων και φοιτητών/τριών των ιδρυμάτων της πόλης διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων για τα δύο χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη.

Οι ολοήμερες εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί, και θα πραγματοποιηθούν στο ισόγειο του κτιρίου Διοίκησης και στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Περιλαμβάνουν ομιλίες από συγγενείς θυμάτων, εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, έκθεση φωτογραφίας, προβολή ταινίας, ψυχολογικό εργαστήρι, καλλιτεχνικές δράσεις με έργα και εγκαταστάσεις από μέλη του ΑΠΘ και συλλόγους της πόλης, μουσική με έργα για πιάνο και βιολί.

Οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις


INTIME NEWS

«Το έγκλημα στα Τέμπη να μη συγκαλυφθεί - Ολων των νεκρών γινόμαστε φωνή», τονίζει και η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Γονέων (ΑΣΓΜΕ), καλώντας σε συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις και υπογραμμίζοντας ότι στις 28 Φλεβάρη «όλοι μαζί, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, βγαίνουμε στους δρόμους». Η ΑΣΓΜΕ χαιρετίζει τις Ομοσπονδίες Γονέων και τις δεκάδες Ενώσεις Γονέων όλης της χώρας που ήδη έχουν λάβει αποφάσεις οργανωμένα να συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

«Εμείς οι γονείς, που πριν 2 χρόνια δώσαμε υπόσχεση μαζί με τα παιδιά μας ότι "όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή - το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί", την Παρασκευή 28 Φλεβάρη με τη μαζική συμμετοχή μας στις απεργιακές συγκεντρώσεις όλης τη χώρας διαδηλώνουμε για το οξυγόνο και τη ζωή που έχει ανάγκη κάθε παιδί, για τη μόρφωση και το σχολείο που έχει ανάγκη κάθε μαθητής».

Ανάλογες ανακοινώσεις και καλέσματα συμμετοχής έχουν εκδώσει Ομοσπονδίες Γονέων, καθώς επίσης Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων, οργανώνοντας τη συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις και παίρνοντας και δικές τους πρωτοβουλίες.