ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Η ΝΑΤΟική συνταγή σε πλήρη εφαρμογή

Γ. Παπαντωνίου: Εκσυγχρονιζόμαστε αλλά ξοδεύουμε τριπλάσια για εξοπλισμούς σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα

Πέμπτη 30 Μάη 2002

Συνεχίζεται σύμφωνα με το σχέδιο, όπως αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ, η υλοποίηση της νέας δομής διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο την ενεργοποίηση του Διακλαδικού ΓΕΕΘΑ και των υπό την επιχειρησιακή διοίκηση αυτού 5 Διακλαδικών Στρατηγείων.

Για το σκοπό αυτό εκδόθηκε, από το ΓΕΕΘΑ προς τα Γενικά Επιτελεία των Κλάδων (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) και τα διακλαδικά στρατηγεία, διαταγή με συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν από αυτά, αφ' ενός μεν για την οργάνωση των διακλαδικών στρατηγείων και αφ' ετέρου για τις τροποποιήσεις των σχεδίων επιχειρήσεων ώστε να ανταποκρίνονται στη νέα δομή διοίκησης και στη μελλοντική δομή δυνάμεων.

Να επισημάνουμε ότι οι αναδιαρθρώσεις αυτές γίνονται στα πλαίσια της Αμυντικής Στρατηγικής Αναθεώρησης (ΑΣΑ), που είναι με βάση τις νέες ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις για ευέλικτες και ταχυκίνητες δυνάμεις επιβολής ανά τον κόσμο της «νέας τάξης». Πρόκειται για μια αναθεώρηση του αμυντικού δόγματος της χώρας που πρώτα έρχεται να καλύψει τις υποχρεώσεις της χώρας στο ΝΑΤΟ και μετά τις ανάγκες αμυντικής θωράκισης.

Στην παραπάνω διαταγή του ΓΕΕΘΑ επισημαίνεται ότι επεξεργάζονται και θα εκδοθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα: Πάγια Διαταγή για τη ρύθμιση λεπτομερειών διεξαγωγής Διακλαδικών Ασκήσεων. Οδηγίες λειτουργίας του Εθνικού Διακλαδικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΔΚΕΠΙΧ). Οδηγίες επιχειρησιακής σχεδίασης. Το διακλαδικό δόγμα διοίκησης και ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων σε ειρήνη και κρίση. Το επιχειρησιακό δόγμα. Τα δόγματα ΠΒΧ Αμυνας, Ψυχολογικών Επιχειρήσεων, Ηλεκτρονικού Πολέμου, Αντιαεροπορικής Αμυνας και Διοικητικής Μέριμνας.

Επίσης, θα μελετηθεί η συγκρότηση και λειτουργία σχολών επιτελών κοινής εκπαίδευσης προσωπικού των κλάδων των ΕΔ. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα επιθεωρεί, όποτε κρίνει σκόπιμο, τα διακλαδικά στρατηγεία και τις σε αυτά υπαγόμενες μονάδες, για έλεγχο της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας. Ενώ το Ενιαίο Αυτοματοποιημένο Σύστημα Πληροφοριών, που λειτουργεί στο ΓΕΕΘΑ και στα Επιτελεία, θα διασυνδεθεί με το Σύστημα Διοικήσεως-Ελέγχου-Πληροφοριών-Επικοινωνιών-Επιτηρήσεως-Αναγνωρίσεως (C4ISR) και θα επεκταθεί και στα διακλαδικά στρατηγεία.

Ακόμα προβλέπεται η δημιουργία σταδιακά εξειδικευμένων στελεχών «Στρατιωτικών Πληροφοριών», τα οποία με κατάλληλη εκπαίδευση από το αρχικό στάδιο της σταδιοδρομίας τους θα επανδρώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών των Γενικών Επιτελείων, διακλαδικών στρατηγείων και σχηματισμών. Προβλέπεται, δε, να γίνει διασύνδεση των συστημάτων επικοινωνιών και πληροφορικής για τη διοίκηση και τον έλεγχο των ΕΔ και δημιουργία ενός Διακλαδικού Ιστού Αυτοματοποιημένων Συστημάτων (ΔΙΑΣ), για ενιαία διαχείριση της εικόνας του Θεάτρου Επιχειρήσεων και την ύπαρξη ασφαλών, εύκαμπτων, επεκτάσιμων και βιώσιμων επικοινωνιών τόσο σε στρατηγικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Μια πρώτη δοκιμή στην πράξη των αλλαγών που συντελούνται θα γίνει στην εθνική διακλαδική άσκηση με στρατεύματα «ΣΑΡΙΣΑ-2002», που θα διεξαχθεί τον Ιούνη από το διακλαδικό Στρατηγείο Δυνάμεων Αντίδρασης Ενίσχυσης Εφεδρείας (Β΄ Σώμα Στρατού), δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Σούδα έχει παραδοθεί στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»

Στο θέμα της ανασυγκρότησης των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρθηκε χτες, από την Κρήτη, όπου επισκέφθηκε τη Σούδα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος υπερηφανεύτηκε γιατί «οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις εκσυγχρονίζονται με ραγδαίους ρυθμούς και τα εξοπλιστικά μας προγράμματα πλέον αναπτύσσονται επίσης σε πολύ ταχείς ρυθμούς». Μάλιστα, εμφάνισε ως επίτευγμα ότι «ξοδεύουμε πολύ σημαντικά ποσά για την εθνική μας άμυνα, περίπου το 5% του εθνικού μας εισοδήματος, που είναι τριπλάσιο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και περίπου διπλάσιο σε σχέση με αυτό που εμείς οι ίδιοι ξοδεύαμε πριν από πέντε ή δέκα χρόνια».

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, με αφορμή και τη διαπίστωση για «αυξημένη έλευση ξένων πλοίων στον όρμο της Σούδας, που συναρτάται με τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και το κλίμα της κρίσης που υπάρχει στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», να υπενθυμίσει ότι «η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στον αγώνα αυτό, διότι η διεθνής τρομοκρατία απειλεί όλους μας και πρέπει να συμμετέχουμε πολύ ουσιαστικά και ενεργά. Και μία τέτοια συμμετοχή και συμβολή της Ελλάδας ήταν ακριβώς το γεγονός ότι επέτρεψε στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις να στέλνουν πλοία στη Σούδα για να ελλιμενίζονται, να επισκευάζονται κλπ.». Και πρόσθεσε: «Σε κάθε όμως περίπτωση θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα είναι πάντα πρόθυμη να προσφέρει τέτοιες ευκολίες στους συμμάχους μας στο μέτρο που συμμετέχουμε όλοι στον κοινό αυτό αγώνα».

Σε ερώτηση αν εξετάζει το υπουργείο Αμυνας το αίτημα να αρθούν οι περιορισμοί που ισχύουν για τα εμπορικά και τα άλλα πλοία στον όρμο της Σούδας, παρέπεμψε το θέμα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.