RIZOSPASTIS |
Μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι και πολλοί ακόμα έδωσαν το «παρών» παρακολουθώντας με πολύ ενδιαφέρον την εκδήλωση.
Το άνοιγμα έκανε η Χαρά Μαρούλη, μέλος του Γραφείου της ΤΟ Δικαιοσύνης σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η ιστορική απεργία στις 28 του Φλεβάρη, δύο χρόνια μετά το στυγερό έγκλημα σε βάρος των 57 συνανθρώπων μας στα Τέμπη, προσέδωσε σ' αυτήν τη μαύρη επέτειο χαρακτηριστικά διεκδίκησης, σύγκρουσης με τους πραγματικούς ενόχους, με την πολιτική του κέρδους, που γεμίζει τη ζωή του λαού μας με "κοιλάδες των Τεμπών".
Η ιστορική απεργία στις 28/2 μας κάνει όλους ένα μπόι ψηλότερους και ταυτόχρονα ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων για την οργάνωση της πάλης μας την επόμενη μέρα.
Στο πλαίσιο αυτό, και η Τομεακή Οργάνωση της Δικαιοσύνης της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ διοργάνωσε τη σημερινή εκδήλωση και σας καλωσορίζει με χαρά.
Από το έγκλημα στα Τέμπη κι έπειτα, το λεγόμενο "κράτος δικαίου", η Δικαιοσύνη, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η συγκάλυψη, το νόμιμο και το παράνομο, βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος και των συζητήσεων.
RIZOSPASTIS |
Ομιλητής ήταν ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε στο φύλλο του Σαββατοκύριακου εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Γκιόκα, ενώ στο παρόν φύλλο συνεχίζει το ρεπορτάζ από την εκδήλωση με τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν.
Αυτές έγιναν από τους Αγγελο Βρεττό, δικηγόρο, μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Στρατευμένους, Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο, δικηγόρο, συνήγορο της οικογένειας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, και Δαμιανό Μπαλασούλη, δικηγόρο, συνήγορο οικογένειας θύματος της τραγωδίας των Τεμπών.
Ο Αγγελος Βρεττός ξεκίνησε λέγοντας πως παιδί του λεγόμενου «κράτους δικαίου» είναι η καταστολή, η οποία και κλιμακώνεται, καθώς «στόχος είναι όπου δεν "πιάνει" ο μύθος του "κοινού εθνικού συμφέροντος" των εκμεταλλευτών με τα θύματα της εκμετάλλευσης, να πέφτει το μαστίγιο της καταστολής των περιορισμών στην πολιτική και συνδικαλιστική δράση, προκειμένου ο λαός να δεχθεί ακόμα μεγαλύτερες θυσίες». Και αυτό ιδιαίτερα, όπως τόνισε, στο έδαφος της εντεινόμενης επίθεσης στο εισόδημα, στις ανάγκες και τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, από την αντιλαϊκή πολιτική του κράτους και των κυβερνήσεων, για να αυξηθούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, να τροφοδοτούνται οι πολεμικές δαπάνες, να στηριχθεί η πολεμική οικονομία και προετοιμασία.
Επισήμανε, επίσης, τη χρησιμότητα της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής», «Οδηγός. Μάθε - πάλεψε για τα δικαιώματά σου» που επιμελήθηκε το Τμήμα Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ και η οποία είχε την τιμητική της και στο βιβλιοπωλείο της εκδήλωσης.
Ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος περιέγραψε, την ενδεικτική για το θέμα της εκδήλωσης, αντιμετώπιση της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής, από το κράτος, τη Δικαιοσύνη, την αστυνομία, τα ΜΜΕ και ευρύτερα τους «θεσμούς». Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο γεγονός πως παρά τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις σε αγωνιστές και μετανάστες λόγω του εγκληματικού ναζιστικού χαρακτήρα της οργάνωσης, αυτές αντιμετωπίζονταν ως μεμονωμένα περιστατικά. Μετά την δολοφονία του Π. Φύσσα ενοποιήθηκαν 32 δικογραφίες κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος και την προσπάθεια των δικηγόρων, αναγκαία για να αναδειχθεί ο παραπάνω χαρακτήρας της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης. Σημείωσε πως δεν πρέπει να υπάρχει καμιά επανάπαυση και ενώ δικάζεται η υπόθεση στον β' βαθμό.
Ο Δαμιανός Μπαλασούλης τόνισε μεταξύ άλλων πως η Δικαιοσύνη αποτελεί το «μακρύ χέρι» του αστικού κράτους, που «από άλλο δρόμο συμβάλλει στη χειραγώγηση, στην υποταγή του λαού στους εκμεταλλευτές του».
Υπογράμμισε πως «αυτό βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο στο πετσί τους αυτά τα δύο χρόνια οι οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν όλη την αλήθεια, πέρα από την αβάσταχτη θλίψη τους, βρίσκουν απέναντί τους την οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης του κράτους και το ασφυκτικό υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Καλούμαστε ουσιαστικά οι συνήγοροι και οι οικογένειες να παίξουμε τον ρόλο του ντετέκτιβ, προκειμένου να καλύψουμε τα τεράστια κενά, ελλείψεις και καθυστερήσεις της ανακριτικής διαδικασίας και να εισφέρουμε με την έρευνά μας κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία στη σχηματιζόμενη δικογραφία.
Εχουν μάλιστα το θράσος διάφοροι καλοθελητές να κατηγορούν τις οικογένειες ότι καθυστερούν με τις ενέργειές τους την έναρξη της δίκης, ενώ στην πραγματικότητα οι ενέργειες αυτές κατευθύνονται στη συγκέντρωση όλων των αποδεικτικών στοιχείων, ώστε να φτάσουμε στην ακροαματική διαδικασία με όλους τους εμπλεκόμενους στο εδώλιο, παρά το προστατευτικό πλαίσιο που επιφυλάσσει για αυτούς ο νόμος».
«Μέρος αυτής της προσπάθειάς μας», συμπλήρωσε, «αποτελεί και η μήνυση που καταθέσαμε εναντίον Σπίρτζη και Καραμανλή, επιδιώκοντας να αποκαλύψουμε τις ευθύνες όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων, παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το σιδηροδρομικό δίκτυο ως αποτέλεσμα των πολιτικών τους και που αιτιακά οδήγησε στο κύριο έγκλημα, στη μετωπική σύγκρουση».