Μαζικά στη Θεσσαλία ενάντια στην πολιτική που γεννάει «Τέμπη»
Πέμπτη 10 Απρίλη 2025

Από τις απεργιακές συγκεντρώσεις όλης της Θεσσαλίας στάλθηκε μήνυμα πως οι εργαζόμενοι και ο λαός συνεχίζουν να οργανώνουν την πάλη τους απέναντι στην πολιτική που θυσιάζει την ασφάλεια και την ανθρώπινη ζωή για το κέρδος, μήνυμα αγώνα ενάντια σε κράτος, κυβερνήσεις, επιχειρηματικούς ομίλους.

Στη Λάρισα, μαζικά οι εργαζόμενοι με αποφασιστικότητα και θάρρος απέναντι στην εργοδοσία για ακόμη μια φορά έδωσαν ηχηρό μήνυμα: «Σήμερα απεργούμε». Αποφασισμένοι να συγκρουστούν με την εγκληματική πολιτική που γεννά «Τέμπη», να μην κάνουν καμία θυσία για την πολιτική που λογαριάζει την ανθρώπινη ζωή ως κόστος για να εξασφαλίζεται απρόσκοπτα η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Από τα χαράματα, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και τα εργατικά σωματεία βρέθηκαν στις απεργιακές φρουρές, στις πύλες μεγάλων εργασιακών χώρων, όπου διαπιστώθηκε η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία (βλ. και σελ. 18).

Με τα πανό των σωματείων τους οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία, στη συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο με μαζικούς φορείς της πόλης βροντοφωνάζοντας «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» απαιτώντας Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς, δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.

Δικαιοσύνη είναι η ασφάλεια στην εργασία

ΛΑΡΙΣΑ
Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκε και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό η Χρυσούλα Χλωρού, αδερφή θύματος των Τεμπών, αναφέροντας: «Είμαστε πάλι εδώ για δικαίωση και δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη είναι η ασφάλεια στον χώρο εργασίας, είναι η αξιοπρέπεια στη σύνταξη, είναι η προστασία των εργαζομένων με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

Δεν είναι μονόδρομος η ζωή μας να συνθλίβεται στις συμπληγάδες του κέρδους

«Οι αγρότες ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους», σημείωσε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και πρόσθεσε πως είναι κοινός ο αντίπαλός τους και «όλα αυτά που έχουμε απέναντί μας, αυτήν τη βάρβαρη πολιτική που μπορούμε με τους αγώνες μας, με την ενότητά μας να τα ανατρέψουμε».

Ταυτόχρονα, κάλεσε σε συμπαράσταση στο αυριανό αγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνεται από τους αγρότες του νομού, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ο Βασίλης Τάχας, μέλος του Συνδικάτου Φαρμάκου και εργαζόμενος στη φαρμακοβιομηχανία «Rontis» τόνισε ότι σήμερα μιλάνε ξανά οι εργαζόμενοι «εμείς που βρισκόμαστε στις μηχανές και στην παραγωγή, εμείς που παράγουμε τον πλούτο. Απεργούμε για να υπογράψουμε Συλλογικές Συμβάσεις, με αυξήσεις στους μισθούς που θα κατοχυρώνουν όρους εργασίας που θα μας εξασφαλίζουν, γιατί δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε και να μην έχουμε ούτε τα βασικά, όταν οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν τζίρους και κέρδη δισεκατομμυρίων».

ΒΟΛΟΣ
«Παλεύουμε από κοινού για τη ζωή και το εισόδημά μας», τόνισε ο Αγης Τριγάζης, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας και συμπλήρωσε: «Απέναντί μας είναι η ίδια πολιτική που έφερε το έκτρωμα της τεκμαρτής φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων, που πετάει ψίχουλα στους εργαζόμενους».

«Απεργούμε γιατί παντού παραμονεύουν νέα "Τέμπη"», σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Σκόκας, εξηγώντας: «Από τα μέσα μαζικής μεταφοράς έως τις πλημμύρες και τις φωτιές, οι ζωές μας μπαίνουν στο ζύγι "κόστους - οφέλους" και όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν επιλέγουν να την αφήνουν απροστάτευτη για να προστατεύσουν τα κέρδη των λίγων. Γι΄ αυτό οι πληγές από τον «Daniel» μένουν ανοιχτές, η ουσιαστική αντιπλημμυρική θωράκιση εκκρεμότητα και η καταστροφή γίνεται ευκαιρία για νέα κέρδη». Και πρόσθεσε πως με τη συμμετοχή «στη ζωή των συνδικάτων, των συλλόγων, των φορέων του κινήματος μπορεί να δυναμώσει ο αγωνιστικός προσανατολισμός, παραμερίζοντας ό,τι μπαίνει εμπόδιο. Να παίρνει αυτός ο αγώνας πανελλαδικά και συντονισμένα χαρακτηριστικά, συνενώνοντας τα κινήματα των εργαζομένων και των άλλων κοινωνικών - λαϊκών δυνάμεων μεταξύ τους στον κοινό στόχο, της ανατροπής αυτής της πολιτικής».

Ακολούθησε μεγάλη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με τους απεργούς να φωνάζουν, για ακόμη μια φορά, δυνατά τα συνθήματα "Δεν φεύγει ο θυμός δεν σβήνει η οργή, δύναμη θα γίνουν για την ανατροπή", "κράτος και κεφάλαιο μας παίρνουν το οξυγόνο, το δίκιο θα κριθεί με οργάνωση στο δρόμο". Εκεί ο Αχιλλέας Σίμος, β' αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα με την οργάνωση της απεργίας της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στην υπόλοιπη Θεσσαλία

ΤΡΙΚΑΛΑ
Στον Βόλο άνθρωποι κάθε ηλικίας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των εργατικών σωματείων έδωσαν απεργιακή απάντηση στην πολιτική που τσακίζει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Παναγιώτης Τσιτσιρίκης πρόεδρος του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων Βόλου και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Βόλου σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, πως «το σύνθημα "εδώ σκοτώνει όπου βρει το κέρδος", το ζούμε στο πετσί μας» και πρόσθεσε πως «ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, χωρίς καμία εμπιστοσύνη στους εργατοπατέρες του Εργατικού Κέντρου της πόλης μας».

Ενώ στα Τρίκαλα, στη μαζική απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, όπου συμμετείχαν δεκάδες μαζικοί φορείς της πόλης, μίλησε ο Γιώργος Λιατίφης, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων.

Η απεργιακή πορεία που ακολούθησε κατέληξε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, όπου ο Δημήτρης Αρμάγος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου εξέφρασε τη στήριξη στον αγώνα των καθαριστριών της ΠΕ, που δουλεύουν ως συμβασιούχες εδώ και 20 χρόνια με 3ωρη και 4ωρη εργασία, χωρίς ουσιαστικά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και ενημέρωσε πως αντιπροσωπεία του ΕΚΤ θα βρεθεί στη σημερινή συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη, για να απαιτήσει τη μονιμοποίησή τους και την κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, ενώ κάλεσε τα σωματεία να δώσουν τη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία έγινε και στην Καρδίτσα, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι, αλλά και αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες διαδηλώνοντας για Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς, δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια. Οι εκπρόσωποι των σωματείων και των φορέων στις ομιλίες τους τόνισαν ότι το σύνθημα «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» αναδεικνύει το βασικό δίλημμα που πρέπει να φέρει στο κέντρο της προσοχής του κάθε εργαζόμενος και όλος ο λαός για να πάψει η ζωή του να θεωρείται «κόστος».

Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν επίσης και στον Τύρναβο, στην Ελασσόνα, στα Φάρσαλα και στη Σκόπελο.