ΤΟΥΡΚΙΑ
Θέλει «ευθύνες» - και δισ. - για την «ευρωπαϊκή ασφάλεια»
Τρίτη 15 Απρίλη 2025

«Εχουμε τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ», θύμισε ο Ερντογάν
«Το ΝΑΤΟ αποτελεί ένα από τα δομικά στοιχεία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας της Τουρκίας», επέλεξε να διαμηνύσει από το βήμα του Διπλωματικού Φόρουμ της Αττάλειας (11-13/4) ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, σπεύδοντας να τονίσει ότι «διαθέτοντας τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ευθύνες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και στο μέλλον, ιδίως με την αμυντική της βιομηχανία, η οποία έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια».

Με φόντο τα πυρετώδη παζάρια και τις εξελίξεις σε όλη την περιφέρεια, ο Ερντογάν ανέφερε ότι «ευνοούμε τον διάλογο αντί για τις αντιπαραθέσεις, την κοινή λογική αντί για την πόλωση, τη σφαιρική αντίληψη αντί για τους αγώνες εξουσίας», αναδεικνύοντας ότι η τουρκική αστική τάξη διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο και οφέλη από τη «διευθέτηση» μιας σειράς «κρίσεων», από τη μεταπολεμική Συρία και τις ισορροπίες στον Νότιο Καύκασο μέχρι το Αιγαίο, το Κυπριακό και την αναμόρφωση των Βαλκανίων. Επιπλέον, την ώρα που οι Βρυξέλλες μελετούν όλο και περισσότερο τα πλεονεκτήματα μιας ενίσχυσης της συνεργασίας σε «Ασφάλεια - Αμυνα», ο Τούρκος ηγέτης επανέλαβε ότι «σήμερα που βρίσκεται στην επικαιρότητα το μέλλον του ΝΑΤΟ και της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας, για άλλη μια φορά έχει καταστεί σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς την Τουρκία». Επέμεινε δε ότι «αν η ΕΕ θέλει να ξεπεραστούν οι σημερινές προκλήσεις και να αντιπροσωπευτεί με επάξιο τρόπο στην αναδιατασσόμενη παγκόσμια τάξη, πρέπει να δράσει κατάλληλα ώστε να απελευθερωθεί από τα εμπόδια που η ίδια θέτει στον εαυτό της, με την Τουρκία να αποκτά τη θέση της στην Ενωση το συντομότερο δυνατόν», επικρίνοντας «ορισμένες από τις ευρωπαϊκές χώρες» που «σήμερα δεν μπορούν να επιδείξουν διορατικότητα, θάρρος και το στρατηγικό όραμα που έδωσε ζωή στην ΕΕ».

Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται «για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, προσπαθώντας να διατηρήσουμε θετική ατμόσφαιρα με τη γειτονική Ελλάδα», αλλά και ότι «αυξήσαμε τις προσπάθειές μας για την αναγνώριση ισότιμης κυριαρχίας και ίσης διεθνούς αναγνώρισης του τουρκοκυπριακού λαού», μιλώντας για «προσπάθειες που θα συνεχιστούν υπομονετικά, μέχρι την απονομή δικαιοσύνης».

Δεν παρέλειψε να σχολιάσει ξανά ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε χώρες (σ.σ. τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ)» και, διαφημίζοντας τη χώρα του ως ωφέλιμο εταίρο, είπε ότι είναι «στρατηγικά σημαντική αλλά και σε μια περιοχή επιρρεπή σε κρίσεις», δηλώνοντας «περήφανος να επισημάνω ότι δεν είμαστε απλά κάτοικοι σε αυτήν τη γεωγραφική περιοχή, αλλά δικαιωματικά οι ιδιοκτήτες της».

Ο Ευρωπαίος πρέσβης στην Τουρκία, Τόμας Οσόφσκι, είπε ότι «η Ενωση είναι προσηλωμένη σε μια στενότερη πολιτική και οικονομική συνεργασία με την Τουρκία».

Μεταξύ άλλων στο Φόρουμ παρευρέθηκε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος υπενθύμισε ότι «ο πολυπολισμός κερδίζει έδαφος» και «χώρες όπως Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Τουρκία, Ινδονησία, Αίγυπτος Νότια Αφρική πιστεύουν ότι αξίζουν λόγο στις παγκόσμιες υποθέσεις».

Ενδιαφέρον έχει τέλος η ανακοίνωση που έκανε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Νουχ Γιλμάζ, ότι Τουρκία, Ιράκ, Συρία, Λίβανος και Ιορδανία συγκρότησαν στις 9 Μάρτη στο Αμμάν μια περιφερειακή συμμαχία για την «αντιμετώπιση του "Ισλαμικού Κράτους" και τη στήριξη των νέων αρχών στην Δαμασκό». Το συντονιστικό κέντρο θα βρίσκεται στη Συρία και η συνδρομή του θα παρέχεται έπειτα από αίτημα της συριακής κυβέρνησης.