Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα βίντεο - απόσπασμα συνέντευξης του ίδιου του ποιητή, και ακολούθησε ομιλία από τον Δημήτρη Κοκοβιάδη, στέλεχος της ΚΝΕ.
Ο Δ. Κοκοβιάδης σημείωσε ότι «ο Νίκος Καββαδίας δεν είναι απλώς ο ποιητής της θάλασσας και των ναυτικών. Μιλάει για τη δυνατότητα να ονειρεύεσαι έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, προτρέπει να κάνεις το αδύνατο ...δυνατό. Αλλωστε, όπως είχε επισημάνει και ο Θ. Μικρούτσικος, οι στίχοι του, "χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία", δεν σημαίνουν τίποτε άλλο παρά "κατάκτησε το αδύνατο". Και μόνο έτσι η πιο όμορφη θάλασσα θα έρθει, ακόμα κι αν αυτήν τη στιγμή φαίνεται μακριά στον ορίζοντα...».
Πρόσθεσε δε ότι ο Ν. Καββαδίας θα μείνει αξέχαστος γιατί μίλησε για τον απλό άνθρωπο, τον άνθρωπο του μόχθου, τον εργαζόμενο λαό. Μίλησε για τις δυσκολίες της δικής του ζωής, και έτσι ταυτίστηκε ο κόσμος με το έργο του. Ηρθε σε επαφή με τον αγώνα του λαού και συνδέθηκε μαζί του. Ηταν ένας από τους μεγάλους καλλιτέχνες που βγήκαν μπροστά κατά τον απελευθερωτικό αγώνα, έδωσαν δύναμη στον αγώνα αυτόν.
Κλείνοντας, κάλεσε τους νέους να δώσουν δυναμικό «παρών» στα προσεχή Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ και στις επόμενες δραστηριότητες του «Τραβέρσο».
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους ανθρώπους που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του «Τραβέρσο» παρουσίασαν ποιήματα και σκίτσα εμπνευσμένα από τον Νίκο Καββαδία.
Ακολούθησε παρουσίαση από το χορευτικό συγκρότημα «Δια-κρητικό», και την εκδήλωση ολοκλήρωσε μουσικό αφιέρωμα με μελοποιημένα ποιήματα του Καββαδία.
Σε όλους τους παρευρισκόμενους δόθηκαν αναμνηστικό της εκδήλωσης και το βιβλίο - συλλογή ποιημάτων του Γιάννη Κομινόζογλου (ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή) «Διάλογος με έναν Marconi, Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία». Τα βιβλία παραχωρήθηκαν στο «Τραβέρσο» από τον Σταύρο Κουρτάκη, την σύντροφο του συγγραφέα, Γκρέτα (Μαργαρίτα), και την κόρη του, Στέλλα, τους οποίους η ΚΝΕ ευχαρίστησε για την προσφορά τους.