...που πληρώνει ο λαός τοις μετρητοίς και με μεγάλους κινδύνους
Πρόκειται για νέους πανάκριβους εξοπλισμούς οι οποίοι δεν γίνονται με κριτήριο τη θωράκιση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, αλλά εντάσσονται στο πλαίσιο των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και του προγράμματος «ReArm Europe» της ΕΕ, δηλαδή του εγχειριδίου στροφής της στην οικονομία του πολέμου, ύψους 800 δισ. ευρώ, ενάντια στο οποίο μόνο το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί καθαρά, όπως έκανε και στην πρόσφατη σχετική συζήτηση στη Βουλή.
Εξάλλου, μετά τις προχθεσινές συνεννοήσεις με τον Γάλλο υπουργό Αμυνας και τις ανακοινώσεις για αγορά 16 κατευθυνόμενων βλημάτων EXOCET, ο Δένδιας αναμένεται να εισηγηθεί την αγορά και τέταρτης φρεγάτας «Belharra», θέμα που έχει πάρει έκταση στον γαλλικό Τύπο, ο οποίος λίγο πολύ πανηγυρίζει για τη νέα μπίζνα, πολλώ δε μάλλον που εκτός από την Ελλάδα τα γαλλικά μονοπώλια θα έχουν πελάτες και την τουρκική αστική τάξη, με την οποία παζαρεύουν μέσω κοινοπραξίας την πώληση βλημάτων «Meteor».
Εγραφε συγκεκριμένα η «Le Telegramme» ότι ναι μεν ο Δένδιας και ο ομόλογός του, Λεκορνί, συζήτησαν για διάφορα, «το ζήτημα της πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού ωστόσο ήταν στο μυαλό όλων», αφού «η Ελλάδα μόλις ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 25 δισ. ευρώ σε βάθος 12 χρόνων για τον εκσυγχρονισμό του στρατού της».
Στο «ψητό» του κεφαλαίου, όπως θα πληρωθεί μέχρι τελευταίου ευρώ από τον ελληνικό λαό, εστίασε και η «Les Echos» με άρθρο υπό τον τίτλο «Τεθωρακισμένα οχήματα, πύραυλοι, φρεγάτες: Η Γαλλία θέλει να επιταχύνει τη συνεργασία της με την Ελλάδα» και υπότιτλο «Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας ρωτήθηκε για τις "ανάγκες" της Ελλάδας, τη στιγμή που η Αθήνα πρόκειται να επενδύσει 25 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών της», ενώ στο κείμενο τονίζεται ότι αυτήν την περίοδο η Ελλάδα είναι «ο καλύτερος πελάτης της γαλλικής Βιομηχανίας».
Διευκρινίζει εξάλλου ότι «η Γαλλία, η οποία έχει ήδη πουλήσει αεροσκάφη "Rafale" και φρεγάτες στην Ελλάδα, πιέζει τον ειδικό σύμμαχό της για δύο νέα προγράμματα». «Το Παρίσι πιέζει τώρα για την αγορά ενός συστήματος αεράμυνας νέας γενιάς SAMP/T NG» (η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει προσώρας ισραηλινά συστήματα, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και από τους Αμερικανούς) και επίσης «η κατασκευάστρια εταιρεία τεθωρακισμένων οχημάτων KNDS μόλις υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τον όμιλο METLEN Energy & Metals (σ.σ. Μυτιληναίος) για να δώσει περαιτέρω ώθηση σε μια προσφορά τεθωρακισμένων οχημάτων». «Η KNDS προωθεί μια προσφορά για περίπου 120 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού (VBCI) σε ελληνική έκδοση με την ονομασία "Φιλοκτήτης". Η KNDS ανταγωνίζεται ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού παλιών ερπυστριοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων M113 αμερικανικής σχεδίασης, το οποίο θα ήταν φτηνότερο από την αγορά νέου εξοπλισμού», προσθέτει, περιγράφοντας τη μάχη που δίνουν τα «κοράκια» πάνω στον ιδρώτα του ελληνικού λαού.
Οι αγορές αυτές βρήκαν χώρο και στα τουρκικά ΜΜΕ. Η αγγλόφωνη «Daily Sabah» έγραψε μεταξύ άλλων ότι ο σχεδιασμός στα εξοπλιστικά της Ελλάδας περιλαμβάνει όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων «και επικεντρώνεται στη συνεργασία με τη Γαλλία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ», ενώ «η Τουρκία από την άλλη πλευρά διαθέτει μια ακμάζουσα αμυντική βιομηχανία και λιγότερη εξάρτηση από εισαγωγές για τις αμυντικές της ανάγκες». Αναφερόμενη δε η εφημερίδα στην πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου - όπως εξελίσσεται υπό σκέπη ΝΑΤΟ - γράφει ότι οι δύο κυβερνήσεις «έχουν κάνει βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για μια εύθραυστη εξομάλυνση των σχέσεών τους», αλλά «τα ζητήματα είναι μακροχρόνια και βαθιά ριζωμένα, και καμία πλευρά δεν αναμένει ότι η διαδικασία θα είναι χωρίς αναταράξεις, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, όπου τουρκικά και ελληνικά μαχητικά μέχρι πολύ πρόσφατα έρχονταν συχνά σε συμπλοκή».
Με ενθαρρυμένη εξάλλου την τουρκική πλευρά από τις πλάτες που της γίνονται εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ, η εφημερίδα γράφει: «Η Αγκυρα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη γείτονά της να μην εισέλθει σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ιδιαίτερα για την οικοδόμηση στρατιωτικής παρουσίας στα αμφισβητούμενα νησιά του Αιγαίου από τη δεκαετία του 1960, κατά παράβαση των μεταπολεμικών Συνθηκών. Η αγορά από την Ελλάδα μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ και η αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών έχουν σκοπό να αντιμετωπίσουν την προστασία των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα λέει ότι πρέπει να υπερασπιστεί τα νησιά έναντι πιθανής επίθεσης από την Τουρκία, αλλά Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση των νησιών θα μπορούσε να οδηγήσει στην αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας τους από την Αγκυρα».
Η δε «Hurriyet» παρατηρεί το γεγονός ότι παρόλο που ο Ελληνας υπουργός Αμυνας «ζήτησε από τον Γάλλο ομόλογό του να μην πουλήσει πυραύλους "Meteor" στην Τουρκία και να αποκλείσει την Αγκυρα από την ευρωπαϊκή άμυνα», ο Γάλλος «στις δηλώσεις του μίλησε εκτενώς για τις αμυντικές σχέσεις με την Ελλάδα αλλά δεν αναφέρθηκε ούτε στους πυραύλους "Meteor" ούτε στην ευρωπαϊκή άμυνα» - και πώς αλλιώς, εφόσον τόσο το Παρίσι όσο και συνολικά η ΕΕ αναβαθμίζουν τις μπίζνες με την άρχουσα τάξη και την κυβέρνηση της Τουρκίας, που περιλαμβάνουν και την πώληση προηγμένων γαλλικών οπλικών συστημάτων.
Διόλου τυχαία, στην ιστοσελίδα της «Hurriyet» γράφεται ότι έχει καταστεί «πολύ δύσκολο» να αποτραπεί η πώληση των πυραύλων «Meteor» στην Τουρκία, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, και τονίζεται ότι «αν η Τουρκία αγοράσει πυραύλους "Meteor", θα αποκτήσει ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας. Αυτό θα αλλάξει τις ισορροπίες στην αεροπορική άμυνα».