Περίσσεψαν τα προβλήματα, κοινή η αιτία, μονόδρομος η οργάνωση και ο αγώνας
Τετάρτη 16 Απρίλη 2025

Τη δεινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη φαρμακοβιομηχανία περιέγραψε ο Κώστας Βογιατζής, πρόεδρος του νεοσύστατου σωματείου της ΦΑΡΜΑΤΕΝ, αφού ευχαρίστησε το ΚΚΕ για την πρόσκληση στη σύσκεψη, σημειώνοντας πως οι εργαζόμενοι γνωρίζουν το ΚΚΕ για την πρωτοπόρα δράση των μελών του στους χώρους δουλειάς, για τη δράση του για την υπεράσπιση των εργαζομένων.

Οπως εξήγησε, η αφόρητη εντατικοποίηση, οι πάρα πολλές ώρες δουλειάς, τα απανωτά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες οδήγησαν τους εργαζόμενους σε συγκρότηση επιχειρησιακού σωματείου. Περιγράφοντας την αντίθεση στον κλάδο του Φαρμάκου, είπε χαρακτηριστικά: «Απ' τη μια χορός δισεκατομμυρίων (σ.σ. για τους βιομήχανους) και απ' την άλλη εντατικοποίηση, χαμηλοί μισθοί και μειωμένα δικαιώματα».

Σημείωσε ότι το σωματείο έχει ως προμετωπίδα της δράσης του την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Είμαστε σε μια διαδικασία συζήτησης μέσα στο εργοστάσιο με τους εργαζόμενους για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας», τον οποίο «οι φαρμακοβιομήχανοι τον έχουν κάνει λάστιχο», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι παράλληλα διεκδικούν τριετίες, ΒΑΕ, επιδόματα, όπως πτυχίου κ.ά.

«Η ανασφάλεια φουντώνει στους εργαζόμενους που δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι, ιδιαίτερα όσοι είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου», τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι την Παρασκευή έγιναν 5 απολύσεις, με το σωματείο να προχωρά σε παρέμβαση για την ανάκλησή τους: «Συζητήσαμε με τους εργαζόμενους και αποφασίσαμε στάσεις εργασίας μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα, έχουμε μεγάλη και πολύπλευρη δουλειά μπροστά μας, ο συντονισμός των εργαζομένων είναι η βάση για τη συνέχεια, ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι».

Κώστας Βογιατζής
Καταπέλτης ήταν τα στοιχεία που έφερε στη σύσκεψη ο Ηλίας Αγγελακούδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορεστιάδας, για την τραγική κατάσταση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι αγρότες του Εβρου, που τον Γενάρη βρίσκονταν 33 μέρες στον δρόμο. Οπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, βασικό πρόβλημα είναι οι χαμηλές τιμές των προϊόντων, που φέτος πουλήθηκαν κατά 30% φτηνότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ το κόστος παραγωγής είναι πάρα πολύ υψηλό. «Εχουμε απέναντί μας», τόνισε, «την αντιαγροτική ΚΑΠ που η κυβέρνηση εφαρμόζει για να πετάξει τους μικρούς αγρότες απ' τα χωράφια και η γη να ξαναμοιραστεί σε λίγους».

Περιγράφοντας την εξοργιστική κατάσταση, μίλησε για τα κονδύλια της ΚΑΠ, που «στην τσέπη του αγρότη καταλήγουν όλο και λιγότερα, κατευθύνονται σε μεγάλα συμφέροντα, οι αγρότες αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε τις επιδοτήσεις μας» και την ίδια στιγμή είναι συνεχώς αντιμέτωποι με τις καταστροφές της παραγωγής τους, τις οποίες «ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει», αλλά και με τον εμπαιγμό βουλευτών της κυβέρνησης: «Στην ίδια σύσκεψη, ο ένας να μας λέει ότι "είναι θέμα χρόνου" η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας με τη Βουλγαρία για να εξασφαλίσουμε νερό για τα χωράφια μας και ο άλλος να λέει ότι "η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη" γιατί η Βουλγαρία ζητάει πολλά».

Ηλίας Αγγελακούδης
Βουνό τα προβλήματα και για τους κτηνοτρόφους, με ζώα που πεθαίνουν από αφυδάτωση και από ζωονόσους. Οπως είπε, το 70% του ζωικού κεφαλαίου έχει χαθεί. Σχολιάζοντας και το θέμα της αλλαγής χρήσης γης που έχει προκύψει στην περιοχή, επισήμανε: «Η γη πάει σε λίγους, θέλουν να κάνουν ανεμογεννήτριες σε παραγωγικά χωράφια, οι αγρότες δεν πουλάνε, ούτε νοικιάζουν τα χωράφια τους και τους έστειλαν εξώδικα ότι θα απαλλοτριωθούν για έργα κοινής ωφέλειας».

Ο Σαμί Εφέντη, αντιπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης στην Ομοσπονδία ΕΣ Θράκης, εξήγησε πως παρά το γεγονός ότι η περιοχή του δήμου Μύκης είναι μια περιοχή με τεράστιες δυνατότητες, που θα μπορούσε να αποτελεί «πρότυπο, με ανάπτυξη προς όφελος του λαού», τελικά παραμένει διαχρονικά στο περιθώριο και ο λαός της είναι αναγκασμένος να παλεύει καθημερινά για τα αυτονόητα, για το αν θα υπάρχει παιδικός σταθμός στο χωριό, για το αν τα παιδιά μας θα έχουν πού να αθληθούν, για το αν θα έχουμε καθαρό νερό, για το αν θα φτάσουμε ασφαλείς στη δουλειά ή στο σχολείο.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι "έτσι είναι τα πράγματα". Δεν μπορούμε να ανεχτούμε να ζούμε σε συνθήκες εγκατάλειψης, με υπηρεσίες που υπολειτουργούν, με υποδομές που ρημάζουν», υπογράμμισε.

Υποδομές όπως το οδικό δίκτυο, που είναι παντελώς ασυντήρητο. «Δεν μπορεί να θεωρείται "κόστος" η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορεί να θρηνούμε θύματα και να το βαφτίζουν "ατύχημα". Για εμάς, αυτά είναι τα καθημερινά Τέμπη στη ζωή μας. Και η αιτία είναι κοινή: Το κέρδος πάνω απ' όλα (...) Απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν έχουμε άλλη επιλογή από την οργάνωση, τη συλλογική διεκδίκηση, τη συμπόρευση των σωματείων, των φορέων, των κατοίκων», υπογράμμισε.

Κοινά τα προβλήματα, κοινός ο αγώνας

Σαμί Εφέντη
Ο Κώστας Δαϊκίδης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της «ΑΡΙΒΙΑ», μετέφερε την πείρα από τη δράση που έχει αναπτύξει το σωματείο, το οποίο σε λίγες μέρες, όπως είπε, κλείνει έναν χρόνο. Κατακτήσεις που απέσπασαν μέσα από τον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα τους οι εργαζόμενοι για μια σειρά ζητήματα, με πρώτο και κύριο την ασφάλεια, αλλά και μέρες αργίας, αυξήσεις 150% για την εργασία της Κυριακής, για τη βραδινή βάρδια κ.λπ.

«Το πιο σημαντικό, έως τώρα, είναι το πλαφόν παραγωγής που κατακτήσαμε», σημείωσε, το οποίο κατάφεραν να το μειώσουν από 4.000 τόνους παραγωγής, σε «μαξ στους 1.600 τόνους ανά μήνα, με κάποιες μικρές εξαιρέσεις, που αφορούν συγκεκριμένα προϊόντα». Συνέχισε, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη κατάκτηση συνέβαλε και στη μείωση επαγγελματικών ασθενειών.

«Εμείς, από την πρώτη στιγμή, δώσαμε μια και μόνο υπόσχεση. Οτι θα παλεύουμε πάντα. Αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε», υπογράμμισε.

Τέλος, αναφέρθηκε και στα γενικότερα προβλήματα που υπάρχουν στη Δράμα σε δομές Υγείας, σε υποδομές όπως το οδικό δίκτυο, αλλά και το σιδηροδρομικό δίκτυο, για το οποίο είπε χαρακτηριστικά πως το μοναδικό τρένο που περνάει «είναι το τρένο που πηγαίνει πετρέλαιο στις μονάδες του Εβρου, με μεγίστη ταχύτητα τα 15 χλμ.».

Ο Βάιος Τσαπρούνης, υπολοχαγός εν ενεργεία και πρώην πρόεδρος της Ενωσης Στρατιωτικών Ξάνθης, αρχικά ευχαρίστησε για τη «μεγάλη τιμή» που του έγινε να συμμετέχει «σε αυτήν την τόσο χρήσιμη σύσκεψη». Τόνισε πως οι στρατιωτικοί αντιμετωπίζουν κι αυτοί τα ίδια προβλήματα με όλους τους άλλους. «Ακρίβεια, ανεργία, υποβάθμιση δομών Υγείας και Παιδείας, μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες και αγωνίες, η αγανάκτηση είναι ίδια, ψάχνουμε να βρούμε λύσεις, τι θα κόψουμε κι από πού».

Κώστας Δαϊκίδης
Κάνοντας λόγο για τον πακτωλό χρημάτων που θα κληθεί να δώσει από την τσέπη του ο λαός για την ενίσχυση της πολεμικής βιομηχανίας και τη στροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας σε πολεμική, και για τις αντίστοιχες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ περί ετοιμότητας, ο Β. Τσαπρούνης ανέδειξε τα εξής: «Ετοιμοι; Απέναντι σε ποιον εχθρό; Για τον λαό μας και τους άλλους λαούς ο εχθρός είναι κοινός, τα κέρδη των λίγων απέναντι στις ανάγκες των πολλών, για τις οποίες δεν υπάρχουν χρήματα παρά μόνο κόφτες».

Υπενθύμισε ότι στις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 του Φλεβάρη «περπατήσαμε μαζί στην πορεία, ανοίξαμε το πανό μας, φωνάξαμε το ίδιο σύνθημα: `Η με τα κέρδη τους ή με τη ζωή μας. Οχι άλλα Τέμπη, όχι άλλη Λιβύη. Οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι για τη χώρα, για να υπερασπίζονται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και σύνορα, καμιά δουλειά δεν έχουν έξω απ' τα σύνορα».

Στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας από την εργοδοσία στις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους αναφέρθηκε ο Στέργιος Τσάγκας, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας «Το βαρέλι».

Οπως τόνισε, οι εργαζόμενοι απάντησαν με επίσχεση, δεν λύγισαν ούτε με την καταστολή, αντιπάλεψαν και την επίθεση αλλά και τον κίνδυνο να ζήσει η περιοχή ένα ατύχημα λόγω της έλλειψης μέτρων ασφάλειας, που θα είχε κόστος για όλους στην Καβάλα. Υπενθύμισε την περίπτωση πυρκαγιάς σε δεξαμενή, για την κατάσβεση της οποίας χρειάστηκε η κινητοποίηση πυροσβεστικών δυνάμεων και από άλλες πόλεις και τελικά, ευτυχώς δεν επεκτάθηκε.

Βάιος Τσαπρούνης
Σχετικά με την «Ενεργειακή Αιγαίου», πρόσθεσε ότι πήρε εκατομμύρια από το κράτος «υποτίθεται για την ενίσχυση της εργασίας και αφού τα πήρε, προχώρησε σε επίθεση στους εργαζόμενους». Σημείωσε ότι πρόκειται για έναν ενεργειακό κολοσσό που ζητάει τώρα κι άλλα λεφτά για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο, θέτοντας σε κίνδυνο την περιοχή και έχοντας προκαλέσει, ταυτόχρονα, τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο που στάθηκε στο πλευρό του αγώνα μας, η νίκη των εργαζομένων θα είναι νίκη όλων», είπε χαρακτηριστικά στο τέλος της παρέμβασής του.

Στήριγμα το ΚΚΕ

Η Εύα Βλησίδου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, στάθηκε στα προβλήματα που ταλανίζουν γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, όπως οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων στην Καβάλα και η κατηγοριοποίηση σχολείων στην Ξάνθη εξαιτίας των «Ωνάσειων».

Επισήμανε τη δράση που ανέπτυξαν Ενωση και σύλλογοι γονέων στην Αλεξανδρούπολη για τις ελλείψεις σε σχολικούς νοσηλευτές και παράλληλες στηρίξεις. Ανέδειξε τη στήριξη της Ομοσπονδίας στις κινητοποιήσεις μαθητών και γονέων μουσικών σχολείων για τις, επίσης, τραγικές ελλείψεις σε καθηγητές, αίθουσες, μουσικά όργανα, βιβλία κ.λπ., προσθέτοντας ότι όλα αυτά τα ζητήματα τα έχει αναδείξει το ΚΚΕ μέσα από Ερωτήσεις στη Βουλή: «Παρακολουθούν οι γονείς που προβληματίζονται, άσχετα με το τι ψηφίζουν, γιατί βάζετε στο επίκεντρο ακούραστα και αδιάκοπα τα χρόνια προβλήματα υποδομών, την ποιότητα και το περιεχόμενο των σπουδών».

Στέργιος Τσάγκας
Στο τέλος της παρέμβασής της, η Ε. Βλησίδου δεσμεύτηκε ότι «το οργανωμένο γονεϊκό κίνημα θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή των αγώνων για όλα τα προβλήματα των παιδιών μας και των σχολείων μας», εκφράζοντας, παράλληλα, την πεποίθηση ότι το ΚΚΕ θα είναι «πάντα στήριγμα στους αγώνες και τις διεκδικήσεις» της Ομοσπονδίας.

Στον 9χρονο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας στάθηκε ο Νίκος Βογιατζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων και Εργατοϋπαλλήλων στα Λιπάσματα Καβάλας, επισημαίνοντας, μάλιστα, πως πρόκειται για έναν «νικηφόρο» αγώνα, καθώς, όπως ενημέρωσε, «εκδόθηκε η απόφαση του Αρείου Πάγου πρόσφατα που επιτέλους μας δικαιώνει».

Ο Ν. Βογιατζίδης, με αφορμή και το έγκλημα των Τεμπών, τόνισε ότι «όλη η Ελλάδα ζει τα Τέμπη της» και πως «για να επικρατήσει το δίκιο των πολλών, χρειάζεται τεράστιος αγώνας».

Υπενθύμισε ότι οι απολυμένοι εργαζόμενοι από τα Λιπάσματα Καβάλας ήταν οι πρώτες ομαδικές απολύσεις με τη βούλα του κράτους και πρόσθεσε: «Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την επίθεση ήταν αυτός του αγώνα, της αλληλεγγύης, να μην τα παρατήσουμε όσες δυσκολίες κι αν συναντούσαμε, και συναντήσαμε πολλές. Είχαμε απέναντί μας την κυβέρνηση, όπως απέναντι είναι στον απλό εργαζόμενο παντού. Για να έρθει η δικαίωσή μας χρειάστηκαν 9 ολόκληρα χρόνια».

Εύα Βλησίδου
Ειδική αναφορά έκανε στην έμπρακτη στήριξη του ΚΚΕ στους εργαζόμενους και στον αγώνα τους: «Ποτέ σε αυτόν τον αγώνα δεν αισθανθήκαμε μόνοι, το ΚΚΕ ήταν απ' την πρώτη στιγμή σταθερά και αταλάντευτα δίπλα μας. Ο Γραμματέας ήρθε και στο δικαστήριο στην Καβάλα, όπως και όλα τα στελέχη του, τα μέλη του ήταν δίπλα μας, ήταν μια πηγή που μας έδινε κουράγιο».

Υπογράμμισε πως ο αγώνας που έδωσαν οι εργαζόμενοι για το σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας αποτελεί παρακαταθήκη «που λέει ότι δεν πρέπει να τα παρατάς μπροστά στο άδικο, να αγωνίζεσαι για το κοινό καλό, για να επικρατήσει το δίκιο».

«Χορτάσαμε» υποσχέσεις

Ο Δημήτρης Παγωνίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Εβρου, μίλησε για τον «καλό συντονισμό» που έχουν καταφέρει να αναπτύξουν οι σύλλογοι υπαλλήλων της Περιφέρειας: «Καταφέρνουμε να διεκδικούμε αιτήματα που μπορεί να έχουν κατοχυρωθεί θεσμικά, αλλά δεν εφαρμόζονται, όπως η απόδοση μέσων προστασίας, ο γιατρός εργασίας, η εφαρμογή της ΣΣΕ, δίνουμε μάχη σε όλα τα επίπεδα και για ζητήματα που έχουν να κάνουν με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα παροχής υπηρεσίας, καλύτερων όρων δουλειάς, για να παρέχουμε και καλύτερες υπηρεσίες», οι οποίες, όπως διευκρίνισε, είναι υποστελεχωμένες.

Νίκος Βογιατζίδης
«Η υποστελέχωση έχει χτυπήσει κόκκινο», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Ημασταν 600, έχουμε μείνει 200». Εξήγησε ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να διαχειριστούν σημαντικό μέρος της καθημερινότητας των πολιτών, όπως το ζήτημα της ευλογιάς που ταλανίζει τους κτηνοτρόφους και την τρομερή έλλειψη κτηνιάτρων: «Φτάσαμε να καλούμε κτηνιάτρους από άλλες περιφερειακές ενότητες».

Ο Δ. Παγωνίδης ανέδειξε και την καταγγελία που έκανε ο Σύλλογος σχετικά με την ανάθεση μέρους του έργου καταπολέμησης κουνουπιών σε ιδιωτική εταιρεία: «Αντί να απαντήσει η Περιφέρεια γιατί ένα έργο 37.000 ευρώ παραχωρείται σε ιδιώτη, μας κάλεσε σε απολογία και μας άσκησε πειθαρχική δίωξη».

Ο Αρης Ασσαριώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών νομού Ροδόπης «ΑΘΗΝΙΩΝ», παρουσίασε τη δράση του Συλλόγου, η οποία, όπως είπε, «πηγάζει από το πραγματικό νόημα της συλλογικής κουλτούρας και παράγει πολιτισμικό προϊόν προς όφελος των μελών του αλλά και των συμπολιτών μας, καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια εκλαΐκευσης του παραγόμενου συλλογικού έργου του συλλόγου». Ειδικότερα, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε μια σειρά από δωρεάν δραστηριότητες, στις οποίες προχωρά ο Σύλλογος, όπως επιμόρφωση των μελών σε θέματα εικαστικά, διαλέξεις κοινού για την ερμηνεία και το περιεχόμενο των εικαστικών τεχνών, φιλοξενία και ξενάγηση των πρόθυμων επισκεπτών της μόνιμης έκθεσης των μελών του συλλόγου, αλλά και φιλοξενία εκθέσεων συναδέλφων από όλη την Ελλάδα, ξεναγήσεις σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας του νομού και άλλων που επιθυμούν κ.λπ.

Δημήτρης Παγωνίδης
Παράλληλα, ανέδειξε ζητήματα για τα οποία παλεύει ο Σύλλογος, μεταξύ των οποίων η χρηματοδότηση και η μόνιμη και κατάλληλη στέγη που θα εξυπηρετεί ανάγκες δράσεων των συλλόγων που δραστηριοποιούνται στον Πολιτισμό.

Η Βούλα Μαχαιρίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ξάνθης, μετέφερε τα πολύ οξυμένα προβλήματα των παλιννοστούντων. Ειδικότερα, σχετικά με τα δάνεια παλιννοστούντων αναφέρθηκε στις Ερωτήσεις στη Βουλή που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, αλλά και στην τροπολογία που κατέθεσε πρόσφατα. Πρόσθεσε ότι το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στη λήξη των δόσεων των δανείων τον Οκτώβρη του 2025: «Από τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες δόσεις, κάποιες έχουν μεταφερθεί στις ΔΟΥ, κάποιες παραμένουν στην τράπεζα και κάποιες έχουν μεταφερθεί στις εισπρακτικές εταιρείες, χωρίς ο δανειολήπτης να μπορεί να μάθει τι και σε ποιον ακριβώς χρωστάει».

Αναφερόμενη στα προβλήματα με τη χορήγηση και το ύψος των συντάξεων εξήγησε ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα δεν αναγνωρίζει τα ένσημα ή τα ασφαλιστικά δικαιώματα από την εργασία των παλιννοστούντων στις χώρες προέλευσής τους, αλλά και ότι δεν έχουν υπογραφεί διμερείς συμβάσεις Κοινωνικής Ασφάλισης με τα περισσότερα από αυτά κράτη. Ως εκ τούτου, συνέχισε, «πολλοί δεν μπορούν να λάβουν πλήρη ή καθόλου σύνταξη».

Αρης Ασσαριώτης
O Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Δράμας και μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ, αφού ευχαρίστησε την Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ για την πρόσκληση σε συμμετοχή στη σύσκεψη, ανέδειξε τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν σε γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό, σε απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας και τον κίνδυνο της πιθανότητας ανθρώπινου λάθους, τόσο στο κομμάτι της πρόληψης όσο και στο κομμάτι της περίθαλψης.

«Στα Νοσοκομεία Δράμας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμότειχου η στελέχωση σε γιατρούς με βάση τον οργανισμό ξεπερνάει οριακά το 50%, με αποτέλεσμα και τα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, που είναι σε λίγο καλύτερη κατάσταση, να χρειάζεται να αντιμετωπίσουν περιστατικά από τους όμορους νομούς επιβαρύνοντας τη λειτουργία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το 40% των εργαζομένων είναι με συμβάσεις, ενώ υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, η σίτιση, η φύλαξη, ασθενοφόρα έχουν δοθεί σε εργολάβους».

Εκανε λόγο και για τους αγώνες που ανέπτυξαν σωματεία και φορείς με συλλαλητήρια σε Ξάνθη και Δράμα και τη μαζική συμμετοχή του λαού της περιοχής ενάντια σε αυτήν την κατάσταση, επισημαίνοντας: «Οι αγώνες αυτοί πολλές φορές έφεραν αποτελέσματα σε μια σειρά τομείς, αλλά εδώ χρειάζεται συνολικότερη αλλαγή στην πολιτική που εφαρμόζεται στην Υγεία με μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, την ένταξη στα ΒΑΕ».

Βούλα Μαχαιρίδου
Ο Φώτης Ζαρκάδας, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Πληροφορικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, καυτηριάζοντας την «αναβάθμιση» που έταζε η κυβέρνηση με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, κατήγγειλε τις ελλείψεις σε καθηγητές, που έχουν χτυπήσει «κόκκινο», τις «πραγματικά παρατημένες» αθλητικές εγκαταστάσεις στο Πανεπιστήμιο Καβάλας, τις ανύπαρκτες φοιτητικές εστίες σε Διδυμότειχο, Δράμα και Αλεξανδρούπολη, ενώ ανέδειξε, παράλληλα, και τη μάχη που δίνουν τις τελευταίες μέρες για να λυθούν όλα τα προβλήματα στις φοιτητικές εστίες της Καβάλας, όπου έχει διαμορφωθεί μία εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση για τη διαβίωση των φοιτητών.

Τόνισε την «έντονη αντίθεση» του Συλλόγου «σε οποιαδήποτε εμπλοκή του ΔΠΘ σε ερευνητικά προγράμματα και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με τον πόλεμο!».

Ο Φ. Ζαρκάδας, στο τέλος, υπογράμμισε πως αιτία των προβλημάτων όλων είναι «ότι τα κέρδη τους μπαίνουν πάνω απ' τις ζωές μας και αυτό γνωρίζουμε ότι μπορεί να αλλάξει μόνο με το δυνάμωμα του συντονισμένου αγώνα μας, χωρίς αναμονή λύσεων από επίδοξους σωτήρες. Απ' αυτά χορτάσαμε! Στον αγώνα αυτόν γνωρίζουμε ότι το ΚΚΕ είναι πάντα δίπλα μας μέσα και έξω απ' τη Βουλή».



Γιάννης Παπαδόπουλος


Φώτης Ζαρκάδας