ΥΕΜΕΝΗ
Κλιμάκωση των φονικών επιθέσεων από τις ΗΠΑ ενώ παζαρεύουν με το Ιράν
Τετάρτη 23 Απρίλη 2025

Από τους συνεχείς αμερικανικούς βομβαρδισμούς στην Σανάα
Μέσω της εξαπόλυσης των πολύνεκρων αεροπορικών επιδρομών το βράδυ της 18ης Απρίλη στο λιμάνι Ρας Ισα της Υεμένης, που είναι το βασικότερο επίνειο εισαγωγής και αποθήκευσης καυσίμων, και των καθημερινών αντίστοιχων επιδρομών σε πολυπληθείς λαϊκές συνοικίες της πρωτεύουσας Σαναά, οι ΗΠΑ επιλέγουν να κλιμακώσουν την πίεση, αποβλέποντας στη μεγιστοποίηση «κερδών» στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με το Ιράν.

Αυτή ήταν η φονικότερη επίθεση από τον νέο γύρο στρατιωτικών επιχειρήσεων που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ στις 15 Μάρτη, προσπαθώντας να εκβιάσουν τη διαπραγμάτευση με το Ιράν, το οποίο θεωρούν «πολιτικό και οικονομικό κηδεμόνα» των Σιιτών αντικαθεστωτικών Χούθι της Υεμένης.

Από την επίθεση στο λιμάνι, σε εγκαταστάσεις πετρελαίου και σε τάνκερ που μετέφεραν ντίζελ, βενζίνη και LNG σκοτώθηκαν τουλάχιστον 80 άνθρωποι και υπέστησαν φριχτά εγκαύματα και τραύματα περίπου 150 άλλοι. Υπολογίζεται ότι από τα μέσα Μάρτη έχουν σκοτωθεί από αμερικανικές επιθέσεις 198 άτομα.

Θραύσματα αμερικανικών πυραύλων προκάλεσαν πλήγμα και σε τουρκικό τάνκερ που βρισκόταν στην περιοχή, χωρίς να τραυματιστούν μέλη του πληρώματος.

Εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM), ανακοινώνοντας τη φονική επίθεση στο Ρας Ισα, ισχυρίστηκε ότι την εξαπέλυσε κατά των Χούθι και των υποδομών τους και όχι κατά του λαού της Υεμένης.

Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ εξέφρασε έντονη ανησυχία για τα πλήγματα που προκάλεσε η αμερικανική επίθεση όχι μόνο για τον άμαχο πληθυσμό, που πληρώνει πρώτος το βαρύτερο τίμημα, αλλά και για το περιβάλλον ανοιχτά του λιμανιού στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Χούθι απάντησαν βάλλοντας κατά του Ισραήλ και αμερικανικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ κατέρριψαν τουλάχιστον άλλα δύο από τα πανάκριβα αμερικανικά drones MQ-9.

Ακολούθησαν και άλλες αμερικανικές επιδρομές τη Δευτέρα και χτες Τρίτη. Πιο αιματηρή ήταν η επίθεση της Δευτέρας, στο κέντρο της πρωτεύουσας Σαναά, καθώς σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 30 από βομβαρδισμό της αγοράς Φάρουα στην ομώνυμη λαϊκή συνοικία.

Οι συνομιλίες Ιράν - ΗΠΑ στη Ρώμη

Η κλιμάκωση των επιθέσεων κατά των Χούθι έγινε λίγες ώρες πριν τον δεύτερο γύρο των έμμεσων διαπραγματεύσεων Αμερικανών και Ιρανών στη Ρώμη το Σάββατο.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, που το Σάββατο συναντήθηκε για τέσσερις ώρες στη Ρώμη με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αναφέροντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση ότι θα ξανασυναντηθούν στο Ομάν το επόμενο Σάββατο, 26 Απρίλη.

Ο Εσμαΐλ Μπαγαεΐ, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι οι δύο αντιπροσωπείες βρίσκονταν «σε χωριστές αίθουσες» στην κατοικία του πρέσβη του Ομάν στη Ρώμη, και ότι ο υπουργός Εξωτερικών του σουλτανάτου ήταν ο ενδιάμεσος. Η ιρανική κρατική τηλεόραση και το πρακτορείο ειδήσεων «Tasnim» έκαναν λόγο για «εποικοδομητική ατμόσφαιρα».

Χτες οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις σε οντότητες που σχετίζονται με το Ιράν, στο πλαίσιο της πολιτικής «υπέρτατης πίεσης» έναντι της Τεχεράνης. Το ίδιο 24ωρο, σύμφωνα με το πρακτορείο «Fars» οι Ιρανοί «Φρουροί της Επανάστασης» κατέλαβαν δύο εμπορικά πλοία, το «Sea Ranger», με σημαία Μπαχρέιν, και το «Salama», με σημαία Τανζανίας, επειδή μετέφεραν λαθραία περίπου 1,5 εκατ. λίτρα ντίζελ.

Επίσκεψη Αραγτσί σήμερα στην Κίνα

Σήμερα Τετάρτη ο Αραγτσί μεταβαίνει στην Κίνα (τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Ιράν) για να ενημερώσει Κινέζους αξιωματούχους σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ αλλά και για διμερή θέματα συνεργασίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ, ο Αραγτσι θα έχει «σε βάθος συνομιλίες για τις διμερείς σχέσεις, διεθνή και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Αντίστοιχες δηλώσεις έγιναν και από την πλευρά των ΗΠΑ. Αμερικανός αξιωματούχος - που δεν κατονομάστηκε - σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε ότι το Σάββατο σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος στις άμεσες και έμμεσες συνομιλίες».

Σύμφωνα με τη διπλωματία του Ομάν, οι δυο πλευρές επιδιώκουν να κλείσουν συμφωνία «δίκαιη, διαρκή και δεσμευτική», που θα εγγυάται ότι το Ιράν «δεν θα έχει πυρηνικά όπλα», ούτε θα υφίσταται κυρώσεις.

Αργότερα χτες, το βράδυ, οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν στη Ρώμη τέθηκαν στο επίκεντρο συνεδρίασης του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να χαρακτηρίζουν πιθανή μια νέα τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ και στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες μετέβη στη Μόσχα για συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν και ο σουλτάνος του Ομάν, Χαϊθάμ Μπιν Ταρίκ, συζητώντας μεταξύ άλλων το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Ακολούθως, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διεξαχθεί σύντομα μια Σύνοδος Κορυφής μεταξύ της χώρας του και του Αραβικού Συνδέσμου.

Τέλος, χτες ανακοινώθηκε ότι ο Τραμπ θα πραγματοποιήσει την πρώτη του περιοδεία ως Πρόεδρος στο εξωτερικό, σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεταξύ 13 και 15 Μάη.