ΙΝΔΙΑ - ΗΠΑ
«Σημαντική πρόοδος» στα παζάρια για στενότερη συνεργασία
Τετάρτη 23 Απρίλη 2025

2025 The Associated Press. All

Από τη συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου με τον Ινδό πρωθυπουργό
«Τη σημαντική πρόοδο που έγινε στις διαπραγματεύσεις για μια αμοιβαία επωφελή διμερή εμπορική συμφωνία Ινδίας - ΗΠΑ» (με φόντο τους δασμούς 26% που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις ινδικές εξαγωγές και έχουν «παγώσει» προσωρινά), αλλά και «τις συνεχιζόμενες προσπάθειες ενίσχυσης της συνεργασίας σε Ενέργεια, Αμυνα, στρατηγικές τεχνολογίες και άλλα πεδία», χαιρέτισαν ο Ινδός πρωθυπουργός Ν. Μόντι και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς, που συναντήθηκαν προχτές στο Νέο Δελχί, στο πλαίσιο τετραήμερης επίσκεψης του Βανς στην Ινδία.

Οι ΗΠΑ επιχειρούν συστηματικά να «τραβήξουν» στο δικό τους ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο την Ινδία, η οποία είναι μέλος των BRICS αλλά διατηρεί σημαντικές διαφορές και αντιθέσεις με την Κίνα.

Ανακοίνωση της ινδικής προεδρίας ανέφερε ότι οι δύο πλευρές «αξιολόγησαν θετικά την πρόοδο σε διάφορα πεδία της διμερούς συνεργασίας», ενώ «αντάλλαξαν απόψεις σε διάφορα περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι συνομιλίες «έθεσαν οδικό χάρτη για περαιτέρω συζητήσεις». Ο δε εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζέιμσον Γκριρ, ανήμερα της άφιξης Βανς στην Ινδία επέλεξε να τονίσει το «σοβαρό κενό αμοιβαιότητας που υπάρχει στην εμπορική μας σχέση με την Ινδία».

Χτες, μιλώντας σε εκδήλωση στην πολιτεία Τζαϊπούρ, ο Βανς υποστήριξε ότι «αν οι δύο χώρες δεν καταφέρουμε να συνεργαστούμε με επιτυχία, ο 21ος αιώνας θα αποτελέσει μια πολύ "μαύρη" περίοδο για όλη την ανθρωπότητα». Περιέγραψε ως κάτι «φυσικό» η Ινδία να θέλει να αγοράσει περισσότερους εξοπλισμούς από αμερικανικές εταιρείες, όπως η «Lockheed Martin», καθώς «διεξάγουμε πολλά κοινά γυμνάσια» όπως είπε, εστιάζοντας και στις αμερικανικές προσδοκίες για μεγαλύτερες πωλήσεις αμερικανικής Ενέργειας στην Ινδία. Αναφέρθηκε ακόμα στην ετοιμότητα των ΗΠΑ να στηρίξουν την Ινδία ώστε να ερευνήσει για δικά της αποθέματα σε φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένων ερευνών σε υπεράκτια «οικόπεδά» αλλά και σε κρίσιμα ορυκτά, ενώ και η πυρηνική ενέργεια αποτελεί τομέα όπου υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον για συνεργασία.