ΓΑΖΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Νέα εγκλήματα με νεκρούς αμάχους, παζάρια και αντιπαραθέσεις
Πέμπτη 24 Απρίλη 2025

2025 The Associated Press. All

Νεκρά μικρά παιδιά από το ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο
Τα εγκλήματα πολέμου στην πολύπαθη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα. Σε νέο αεροπορικό βομβαρδισμό σχολείου της οργάνωσης του ΟΗΕ, UNRWA, που φιλοξενούσε χιλιάδες εκτοπισμένους στη συνοικία Τουφάχ της πόλης της Γάζας, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άμαχοι, εκ των οποίων ένα παιδάκι που κάηκε ζωντανό. Δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Ακολούθησαν διαδοχικές επιθέσεις σε υποτιθέμενες «ασφαλείς» ζώνες, με αποτέλεσμα μέσα στο τελευταίο 24ωρο να καταγραφούν από το υπουργείο Υγείας στη Γάζα τουλάχιστον 39 νεκροί και 105 τραυματίες. Ο νέος επίσημος απολογισμός των νεκρών από τον Οκτώβρη του 2023 έχει φτάσει τους 51.305 και οι τραυματίες υπολογίζονται σε 117.096.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε πως υπάρχουν εμφανή σημάδια υποσιτισμού σε πάνω από 60.000 παιδάκια.

Το ίδιο διάστημα, στη Δυτική Οχθη, Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν 12χρονο Παλαιστίνιο σε χωριό που βρίσκεται κοντά στην πόλη Τζενίν της Βόρειας Δυτικής Οχθης. Επίσης νέα επίθεση Εβραίων εποίκων στην κοινότητα Σιτζίλ έκαψε χωράφια και περιουσίες Παλαιστινίων, ενώ τουλάχιστον οκτώ άτομα τραυματίστηκαν και έγιναν τουλάχιστον 50 συλλήψεις.

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας προσπάθησαν να ξεπλύνουν την πολύπλευρη στήριξη στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ με μία χλιαρή κοινή ανακοίνωση, όπου καλούσαν «να εκκινήσει και πάλι η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα».

Παράλληλα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Μπ. Νετανιάχου εκδηλώνονται αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε υπουργούς.

Ο υπουργός Αμυνας Ισραελ Κατς πρότεινε να ξεκινήσει η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα (αφότου διέλυσαν τις υποδομές της οργάνωσης αρωγής του ΟΗΕ, UNRWA) από δυνάμεις του ισραηλινού στρατού ή από «Αμερικανούς στρατιώτες», μολονότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ έχει ταχθεί αντίθετος σε μία τέτοια προοπτική. Ο επιτελάρχης αντιστράτηγος Ε. Ζαμίρ αντέδρασε έντονα, λέγοντας πως ο στρατός δεν υπάρχει για να διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια, με τον υπουργό Οικονομικών Μπ. Σμότριτς να ανταπαντά πως δεν είναι αρμοδιότητα του στρατού να αποφασίζει για τις αποστολές του...

Στο φόντο αυτό, ο αρχηγός αντιπολιτευόμενου κόμματος και πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ επέκρινε έντονα την κυβέρνηση Νετανιάχου, κατηγορώντας την πως έχει αποτύχει στην εκπλήρωση των στόχων του πολέμου επιχειρώντας να «κεφαλαιοποιήσει» την εντεινόμενη δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους του ισραηλινού λαού.

Πιέσεις Αμπάς στη Χαμάς

Χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς προέβη σε μία πρωτοφανή κίνηση εναντίον της Χαμάς, καλώντας την να παραδώσει αμέσως τους εναπομείναντες ομήρους, να παραδώσει τα όπλα και την εξουσία στην Παλαιστινιακή Αρχή. Σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε απευθείας μετάδοση, αποκάλεσε τα στελέχη της Χαμάς «γιους σκυλιών» αναφέροντας: «Υπάρχουν εκατοντάδες που σκοτώνονται κάθε μέρα. Γιατί; Γιατί δεν θέλουν να αφήσουν τους Αμερικανούς ομήρους. Γιοι σκυλιών, δώστε τους ομήρους και τελειώστε το!».

Κατηγόρησε τη Χαμάς πως έδωσε στο Ισραήλ δικαιολογία για να καταστρέψει τη Γάζα, επειδή η ανάληψη της εξουσίας από την ίδια το 2007 στη συνέχεια «έδωσε τη δικαιολογία να εξαφανιστούν εντελώς 2.166 οικογένειες και να καταστραφούν τα 2/3 των σπιτιών στον πόλεμο».

Κάλεσε έτσι τη Χαμάς να παραδώσει την εξουσία στη Γάζα, να παραδώσει τα όπλα της στην Παλαιστινιακή Αρχή και να ξεκινήσει συνομιλίες μαζί της «αντί να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ και άλλους». Επίσης απηύθυνε διεθνώς έκκληση στους ηγέτες άλλων χωρών να αναγκάσουν το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα, να αποσύρει τις δυνάμεις του και να τερματίσει τις ισραηλινές εποικιστικές δραστηριότητες, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη έως ότου οι Παλαιστίνιοι ιδρύσουν κράτος στα σύνορα πριν από τον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή.

Λίγο πριν το ασυνήθιστο ξέσπασμα του Προέδρου Αμπάς, στελέχη της Χαμάς είχαν κάνει έκκληση για ενότητα και στη συνέχεια ανακοίνωσαν πως μετέβησαν στο Κάιρο ξανά για νέο γύρο έμμεσων συνομιλιών για ομήρους και εκεχειρία, ενώ ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι δήλωσε πως καταβάλλει νέες προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Διαμαρτυρία του Λιβανέζου ΥΠΕΞ έναντι του Ιρανού πρέσβη

Στη Βηρυτό, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Γιουσέφ Ράτζι, κάλεσε τον Ιρανό πρέσβη Μοτζτάμπα Αμανί για να διαμαρτυρηθεί για την κριτική που άσκησε ο ξένος διπλωμάτης μέσω ανάρτησης σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναφορικά με τις πρόσφατες προσπάθειες των λιβανικών αρχών να αφοπλίσουν μαχητές της Χεζμπολάχ και να περιορίσουν την οπλοκατοχή στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο Ράτζι θεώρησε την ανάρτηση του Ιρανού πρέσβη σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης «απόπειρα ανάμειξης» στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου και προέβη στην ασυνήθιστη (για τα δεδομένα του Λιβάνου) κλήτευση του πρέσβη για «εξηγήσεις». Ο Ιρανός πρέσβης αναμένεται να προσέλθει στο υπουργείο Εξωτερικών δύο μέρες μετά την επίσημη ειδοποίηση.

Την Παρασκευή ο Αμανί στην πλατφόρμα «Χ» ανέφερε σε ανάρτησή του ότι το σχέδιο αφοπλισμού (της Χεζμπολάχ) είναι «σαφής συνωμοσία κατά των λαών». Μάλιστα ο Αμανί πρόσθεσε πως η χώρα του είναι «πλήρως ενήμερη για αυτή την επικίνδυνη συνωμοσία και την απειλή της για την περιφερειακή ασφάλεια», ζητώντας να μην πέσουν άλλοι στην «παγίδα του εχθρού».

Εκτός νόμου (ξανά...) οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» στην Ιορδανία

Λίγες μέρες μετά τις συλλήψεις 16 ατόμων με την κατηγορία της κατάστρωσης σχεδίων για «χάος και ανατροπή» της κυβέρνησης του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β', οι ιορδανικές αρχές προχώρησαν χτες στην απαγόρευση της οργάνωσης των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και στην κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν στη χώρα.

Αυτό συνέβη για δεύτερη φορά, καθώς οι ιορδανικές αρχές είχαν θέσει εκτός νόμου την οργάνωση και το 2020 μετά την ετυμηγορία δικαστηρίου, επιτρέποντας ωστόσο την πολιτική δραστηριότητα των μελών της.

Ο Ιορδανός υπουργός Εσωτερικών, Μάζεν Φράγια, δήλωσε ότι θα απαγορευτούν όλες οι δραστηριότητες της οργάνωσης και όποιος προωθεί την ιδεολογία της θα λογοδοτήσει, όπως απαιτεί ο νόμος. Η απαγόρευση περιλαμβάνει κάθε δημοσίευση από την οργάνωση, κλείσιμο και κατάσχεση όλων των γραφείων και της περιουσίας της, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της αραβικής εφημερίδας «Asarq al Aawsat» οι ιορδανικές αρχές στο παρασκήνιο καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει νομική και επιχειρησιακή «διάκριση» ανάμεσα στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και το «Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης» (Islamic Action Front) που παραμένει γραμμένο στη λίστα των πολιτικών κομμάτων της Ιορδανίας από τον φόβο ξεσπάσματος βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.