ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Ετοιμότητα» για άμεσες συνομιλίες εκφράζει η Ρωσία

Στους όρους της η παραχώρηση των «κατακτημένων εδαφών»: Κριμαίας, Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνας, Ζαπορίζια

Τρίτη 29 Απρίλη 2025

Εντατικές διεργασίες και πολύπλευρα παζάρια βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν έτοιμες για απευθείας «ειρηνευτικές» συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις.

Χθες ο Βλ. Πούτιν κήρυξε νέα προσωρινή εκεχειρία από 8 μέχρι 11 Μάη, λόγω των εορτασμών της «Ημέρας της Νίκης» κατά της ναζιστικής Γερμανίας. Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ, ο Ρώσος ηγέτης είχε δηλώσει την ετοιμότητα της Ρωσίας για συνομιλίες με την Ουκρανία χωρίς προϋποθέσεις.

Ο Ντ. Τραμπ «έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει μόνιμη κατάπαυση του πυρός», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κ. Λέβιτ, λέγοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος «είναι όλο και πιο απογοητευμένος από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν και τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι. Και οι δύο πρέπει να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να τερματιστεί ο πόλεμος».

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μ. Ρούμπιο, η εβδομάδα αυτή είναι «πολύ κρίσιμη» για τις διαπραγματεύσεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι ο Τραμπ δεν έχει επιβάλει ακόμα κυρώσεις στη Ρωσία, μέχρι ο Λευκός Οίκος να αποφασίσει «αν θέλουμε να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε» στη διαδικασία των συνομιλιών.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αφιερώνουμε χρόνο και πόρους σε αυτήν την προσπάθεια αν δεν πρόκειται να καρποφορήσει», δήλωσε στο NBC ο Ρούμπιο. «Υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά υπάρχουν και λόγοι να είμαστε ρεαλιστές», συνέχισε, προσθέτοντας: «Είμαστε κοντά, αλλά όχι αρκετά κοντά».

Τραμπ: Ο Ζελένσκι θα «εγκαταλείψει» την Κριμαία

Στο μεταξύ, ένας διπλωματικός «πυρετός» εξελίχθηκε στο περιθώριο της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου το Σάββατο στο Βατικανό. Ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι, μέσα στη βασιλική του Βατικανού, και είχαν μια κατ' ιδίαν συνομιλία. Η δεύτερη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, που είχε ανακοινωθεί, τελικά δεν έλαβε χώρα.

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, συζητήθηκαν «η προστασία της ζωής των πολιτών μας. Μια πλήρης και άνευ όρων εκεχειρία. Μια αξιόπιστη ειρήνη διαρκείας που θα εμποδίσει νέο πόλεμο». «Η συνάντηση μπορεί να αποδειχθεί ιστορική αν φέρει το είδος της ειρήνης που ελπίζει», πρόσθεσε.

Μετά τη συνάντηση ο Τραμπ υιοθέτησε πιο σκληρό τόνο απέναντι στον Πούτιν, απειλώντας με τραπεζικές ή δευτερογενείς κυρώσεις.

Χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος εκτίμησε ότι ο Ζελένσκι πιθανώς θα εγκαταλείψει τον στόχο της ανάκτησης της χερσονήσου της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

«Νομίζω ναι. Η Κριμαία, αυτό ήταν πριν 12 χρόνια», απάντησε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν θεωρεί ότι ο Ζελένσκι είναι πρόθυμος να «εγκαταλείψει» την Κριμαία.

Παράλληλα έγινε μια ολιγόλεπτη συνάντηση μεταξύ του Τραμπ, του Ζελένσκι, του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ και του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν.

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη για μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι μού το είπε ξανά σήμερα (σ.σ. το Σάββατο). Θα ήθελε να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους για να τεθεί σε εφαρμογή», δήλωσε ο Μακρόν.

Την υποστήριξη της Ευρώπης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επανέλαβε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον Ουκρανό πρόεδρο, σε συνάντηση που είχαν στη Ρώμη, στο περιθώριο της κηδείας του Πάπα Φραγκίσκου.

Συνάντηση με τον Ζελένσκι είχε και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζ. Μελόνι, χαιρετίζοντας τη «διάθεση της Ουκρανίας για άμεση κατάπαυση του πυρός» και καλώντας τη Ρωσία «να αποδείξει έμπρακτα τη βούλησή της για επιδίωξη της ειρήνης».

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας μιλά για εκχώρηση εδαφών

Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπ. Πιστόριους έκρινε ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να εκχωρήσει όλα τα εδάφη της υπό ρωσική κατοχή στο πλαίσιο του «ειρηνευτικού» σχεδίου Τραμπ, σε μια πρώτη δημόσια παραδοχή ότι το Κίεβο θα πρέπει να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία και σε έναν υπαινιγμό πιθανώς για την Κριμαία.

Η Ουκρανία «γνώριζε εδώ και πολύ καιρό ότι για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ή να συναφθεί διαρκής και αξιόπιστη συμφωνία ειρήνης θα μπορούσαν να απαιτηθούν εδαφικές παραχωρήσεις», είπε ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Αμυνας, που αναμένεται να συνεχίσει στην ίδια θέση στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες.

«Ομως ασφαλώς αυτές δεν θα έφταναν τόσο μακριά όσο σήμερα ή τόσο μακριά όσο (σ.σ. προβλέπεται) στην τελευταία πρόταση του Αμερικανού Προέδρου», συνέχισε ο Πιστόριους.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκαλύψει λεπτομέρειες για το σχέδιο συμφωνίας, αλλά έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι προβλέπει το πάγωμα της γραμμής του μετώπου με αναγνώριση de jure του ελέγχου της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία και de facto αναγνώριση από την Ουάσιγκτον του ρωσικού ελέγχου στις ουκρανικές περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια.

Ρωσία: Επιμένει για αναγνώριση των κατακτημένων εδαφών

Επιτακτική για μια διευθέτηση στην Ουκρανία χαρακτηρίζει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ τη διεθνή αναγνώριση «της Κριμαίας, της Σεβαστούπολης, του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, των περιοχών Χερσώνας και Ζαπορίζια, ως μερών της Ρωσίας».

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Βραζιλίας «O Globo» και ερωτηθείς για τους όρους της Ρωσίας, επανέλαβε τη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και τη «διεθνή αναγνώριση» των κατακτημένων περιοχών και της Κριμαίας ως μερών της Ρωσίας.

«Ολες οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει το Κίεβο πρέπει να είναι νομικά δεσμευτικές, να περιέχουν μηχανισμούς επιβολής και να είναι μόνιμες», επεσήμανε.

«Η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας βρίσκονται επίσης στην ατζέντα, μαζί με την άρση των κυρώσεων (...) καθώς και η επιστροφή ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν υποστεί το λεγόμενο πάγωμα στη Δύση», ανέφερε ακόμα.

«Θα επιμείνουμε επίσης στην απόκτηση ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας για τη Ρωσία, προκειμένου να τη θωρακίσουμε από τυχόν απειλές που προέρχονται από εχθρικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και ορισμένων κρατών - μελών τους κατά μήκος των δυτικών μας συνόρων», διεμήνυσε παράλληλα ο Λαβρόφ, επιβεβαιώνοντας ότι συζητιέται ευρύτερα ο γεωπολιτικός συσχετισμός δυνάμεων σε Ανατολική Ευρώπη, Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα.

Αναφερόμενος στην ΕΕ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε ότι «επιμένει να προσφέρει πλήρη στήριξη στο καθεστώς του Κιέβου» και ότι «οι Βρυξέλλες θέλουν μόνο την άνευ όρων ήττα της Μόσχας. Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα ισοδυναμούσε με απώλεια του γεωπολιτικού παιχνιδιού».

Εξάλλου, υπενθύμισε ότι η Ουκρανία πρέπει να άρει την απαγόρευση συνομιλιών με τον Ρώσο Πρόεδρο, όπως προβλέπεται σε σχετικό διάταγμα του Ζελένσκι.

Κίεβο: Η βοήθεια των ΗΠΑ δεν εντάσσεται στη συμφωνία για τα ορυκτά

Στις διαπραγματεύσεις για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και των υποδομών της Ουκρανίας από αμερικανικά μονοπώλια, το Κίεβο επιμένει ότι η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που έχουν ήδη προσφέρει οι ΗΠΑ δεν θα υπολογίζεται ως «κεφάλαιο» για το επενδυτικό ταμείο.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντ. Σμίχαλ δήλωσε ότι υπάρχει «θετική πρόοδος» για τη συμφωνία, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι καθορίσαμε με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές μας. Η συμφωνία θα πρέπει να συνάδει με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και να μην είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και στην ουκρανική νομοθεσία», έγραψε και πρόσθεσε ότι οι νομικές ομάδες εργάζονται πάνω στο έγγραφο.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Μάικ Γουόλτς δήλωσε την Κυριακή ότι «η συμφωνία με την Ουκρανία θα κλείσει».

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τους Βορειοκορεάτες στρατιώτες στο Κουρσκ

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την προσωπική του ευγνωμοσύνη στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν για τον ρόλο των Βορειοκορεατών στρατιωτών στην εκδίωξη των ουκρανικών στρατευμάτων από τη ρωσική επαρχία Κουρσκ, ανέφερε χθες το Κρεμλίνο, σε μια πρώτη δημόσια παραδοχή για την παρουσία Βορειοκορεατών στρατιωτών.

Από την πλευρά της, και η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι έστειλε στρατεύματα για να πολεμήσουν για τη Ρωσία και ότι συνέβαλαν στην ανάκτηση του ελέγχου των ρωσικών εδαφών που κατείχαν οι ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Πούτιν έκανε λόγο για απελευθέρωση του Κουρσκ και επεσήμανε ότι η επίθεση της Ουκρανίας σε αυτό, τον Αύγουστο του 2024, απέτυχε πλήρως, γεγονός που «δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για περαιτέρω επιτυχίες των στρατευμάτων μας και σε άλλες σημαντικές περιοχές του μετώπου».