ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Μετά τους βατραχάνθρωπους αντιμέτωποι και με τον Πολυζωγόπουλο!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κατέβηκε στο λιμάνι για να βοηθήσει τον Ανωμερίτη και τους υπαλλήλους των εφοπλιστών στην ΠΝΟ να αντιμετωπίσουν την ήδη αποφασισμένη νέα απεργία των ναυτεργατών!

Τρίτη 4 Ιούνη 2002

Ο,τι δεν κατάφεραν οι εφοπλιστές (στη φωτογραφία, ο Αγούδημος να δίνει διαταγές στο Λιμενικό) και οι βατραχάνθρωποι, κατέβηκε χτες ο Πολυζωγόπουλος να το καταφέρει
Πέντε εικοσιτετράωρα μετά το πρωτοφανές σε αγριότητα χτύπημα των κατασταλτικών μηχανισμών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των απεργών ναυτεργατών και των εργαζομένων, που συμπαρατάχτηκαν στο πλευρό τους για να υπερασπιστούν τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, οι συνδικαλιστές της «πλειοψηφίας» ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), επαληθεύοντας στο ακέραιο το χαρακτηρισμό - που τους έχουν δώσει οι ίδιοι οι ναυτεργάτες - «εγκάθετοι των εφοπλιστών και της κυβέρνησης», με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλο, ο οποίος έχει αναλάβει εργολαβικά το γκρέμισμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, έσπευσαν χτες το μεσημέρι στο ΥΕΝ για να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με αυτούς που ματοκύλισαν τους ναυτεργάτες! Κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη, τον αρχιτέκτονα της άγριας επίθεσης, αρχίζοντας τα «παζάρια» σε βάρος του ΝΑΤ και όσων ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχει κατακτήσει η ναυτεργατική οικογένεια φτύνοντας αίμα μέσα στα σαπιοκάραβα των Ελλήνων εφοπλιστών! Ταυτόχρονα, γίνεται φανερό ότι με τη χτεσινή συνδιαλλαγή «στήνεται» σκηνικό εκτόνωσης της οργής και αγανάκτησης που επικρατεί μέσα στα καράβια, ενώ, όπως φαίνεται, «παίζεται» και η τύχη της 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΠΝΟ για τις 11 του Ιούνη!


Η πλειοψηφία της ΠΝΟ εισήλθε στο ...«διάλογο», προβάλλοντας για τα «μάτια» 4 αιτήματα, που αφορούν την αναπροσαρμογή των συντάξεων στο 80% του μισθού, αύξηση της επικουρικής σύνταξης κατά 1,5 μονάδες, διπλασιασμό των εφάπαξ και τη δημιουργία ταμείου ανεργίας, με το οποίο ζητά «να αλλάξουν» - χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις για τις ...αλλαγές - οι προϋποθέσεις επιδότησης. Με άλλα λόγια, πέταξε στο καλάθι το διεκδικητικό πλαίσιο που έχουν προβάλει οι ναυτεργάτες μέσα από τους αγώνες τους, το οποίο περιλαμβάνει σαφή αιτήματα για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Πρόνοια, τη διατήρηση του ΝΑΤ, σύνταξη στο 80% του μισθού με κατώτερη σύνταξη 240 χιλ. δραχμές, προσαρμογή των επικουρικών συντάξεων στο 1,5 για κάθε χρόνο ασφάλισης και διπλασιασμό των εφ' άπαξ των ταμείων προνοίας. Ακόμα, συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια, με 20 χρόνια συνθετική υπηρεσία και υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου, κατοχύρωση του ναυτικού επαγγέλματος ως βαρέος - ανθυγιεινού και επικίνδυνου με καταβολή επιδόματος 5%, σταθερή εργασία 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, καταβολή όλων των εφοπλιστικών οφειλών, πάταξη της εισφοροδιαφυγής και άλλα.

Μάλιστα, στο τέλος της συνάντησης, ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Ι. Χαλάς μίλησε για το ...θετικό της κλίμα και πως «φάνηκε ότι ο υπουργός θέλει να δώσει λύσεις»! Ομως, για να ...σιγουρευτεί για τις προθέσεις του υπουργού, θα περιμένει, όπως συμπλήρωσε, το γραπτό κείμενο από το ΥΕΝ, το οποίο θα σταλεί σήμερα στην ΠΝΟ, όπου και θα συνοψίζονται οι κυβερνητικές θέσεις. Οταν τον ρωτήσαμε πώς θα απαντήσει στην επιστολή που έστειλαν χτες το πρωί τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ζητώντας τη σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, προκειμένου να καθοριστούν τα οργανωτικά μέτρα για την απεργία της 11ης Ιούνη, απάντησε: «Δεν ξέρω, θα δούμε»...

Να κάνουν την απεργία στις 11 του μήνα δική τους υπόθεση καλούν, με ανακοίνωσή τους, τους ναυτεργάτες τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.