ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέζει ο Τένετ, προτείνει ο Μουμπάρακ

Ριζικές μεταρρυθμίσεις απαιτεί ο διευθυντής της CIA από τον Γιάσερ Αραφάτ, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα με την απόφασή του να παρατείνει την κράτηση του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου

Με λεπτομερή συνολική πρόταση αναχωρεί για Ουάσινγκτον ο Αιγύπτιος Πρόεδρος

Τετάρτη 5 Ιούνη 2002

Associated Press

Ισραηλινός στρατιώτης κυνηγά τη μικρή Παλαιστίνια εφαρμόζοντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Χεβρώνα
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Η αναδιοργάνωση των παλαιστινιακών Σωμάτων Ασφαλείας ήταν το κύριο θέμα συζήτησης του διευθυντή της CIA με τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Ο Γιάσερ Αραφάτ φέρεται να παρουσίασε σχέδιο αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών, ενώ στο φως της δημοσιότητας άρχισαν να έρχονται σχέδια για το σύνολο των μεταρρυθμίσεων στην Π. Αρχή. Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή ηγεσία είναι αμετακίνητη, συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, εφαρμόζει τα σχέδιά της που θεσμοποιούν την κατοχή περαιτέρω παλαιστινιακών εδαφών. Από την άλλη πλευρά, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομερές σχέδιο ειρήνευσης, που θα παρουσιάσει και στον Αμερικανό Πρόεδρο.

Η ελαχιστοποίηση του αριθμού των Σωμάτων Ασφαλείας και ο καλύτερος έλεγχός τους είναι οι άξονες του σχεδίου αναδιάρθρωσης που παρουσίασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αραφάτ στον Τζορτζ Τένετ, ο οποίος, με τη σειρά του, πιέζει για ενιαία δομή και ξεκάθαρη ιεραρχία, που, όπως δήλωνε ο Αμερικανός Πρόεδρος, «θα μπορεί να πολεμήσει την τρομοκρατία». Ο Παλαιστίνιος ηγέτης φέρεται να δεσμεύτηκε για μεταρρυθμίσεις και για διενέργεια εκλογών αν και ανώτεροι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διέρρεαν ότι η Ουάσιγκτον πιέζει για ενότητα των δυνάμεων ασφαλείας με τρόπο τέτοιο, που είναι πρακτικώς αδύνατο να υλοποιηθεί.

Ο Τένετ, στη συνέχεια, συναντήθηκε με τους επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας στη Γάζα και στη Δ. Οχθη, Μοχάμαντ Ντάχλαν και Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, αντίστοιχα, όπως και με το διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών, Αμίν αλ Χίντι. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ασοσιέιτεντ Πρες», ο Αραφάτ προκρίνει στη θέση του υπευθύνου για τα Σώματα Ασφαλείας, τον 73χρονο διαπραγματευτή και διοικητή του ενόπλου σκέλους της ΟΑΠ, Αμπντέλ Ραζάκ Γιεχιγιέ, περιθωριοποιώντας τον Νταχλάν, τον οποίο προάλειφαν για τη θέση οι ΗΠΑ. Ο Νταχλάν φέρεται να παραιτείται από τη θέση του, αφήνοντας, όμως, να εννοηθεί ότι αυτό γίνεται επειδή του προτάθηκε να αναλάβει σύμβουλος εθνικής ασφαλείας. Εντούτοις, οι παλαιστινιακές προσδοκίες για την αποστολή Τένετ είναι περιορισμένες, με τον υπουργό Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, να τονίζει ότι «όσο γίνονται εισβολές, υπάρχει αποκλεισμός και κατοχή, δεν υπάρχουν περιθώρια προόδου».

Παράλληλα, με τις συνομιλίες, ο Αραφάτ επέμεινε στις προσπάθειές του για συνεργασία με όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις, προτείνοντάς τους, τη Δευτέρα το βράδυ, ένα νέο σχέδιο. Ο Αραφάτ τις καλεί να συμμετάσχουν στην «Ενιαία Παλαιστινιακή Ηγεσία», που θα αναλάβει τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και άλλα στρατηγικά θέματα, ενώ η κυβέρνηση, στην οποία είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν, θα ασχολείται με τα καθημερινά ζητήματα.

Αν και δεν υπάρχει ακόμη αντίδραση, το κλίμα, χθες, ήταν εξαιρετικά άσχημο μετά την απόφαση της Π. Αρχής να μην επικυρώσει την απελευθέρωση του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου, Αχμάντ Σααντάτ, όπως αποφάνθηκε το Ανώτατο Παλαιστινιακό Δικαστήριο. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, «υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, η Π. Αρχή δεν μπορούσε να εγγυηθεί για την ασφάλειά του εκτός φυλακών». Η κίνηση προκάλεσε την οργή όχι μόνο των παλαιστινιακών οργανώσεων, αλλά και της κοινής γνώμης, που δήλωναν ότι η Π. Αρχή υπέκυψε στις απειλές ΗΠΑ - Ισραήλ, ενώ ο συνήγορος του Σααντάτ και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των πολιτών Μ. Σουράνι αμφισβητούσε την προοπτική των πολυσυζητημένων μεταρρυθμίσεων.

Αμετακίνητο Ισραήλ, αιγυπτιακή πρόταση

«Οσο υπάρχει Αραφάτ, δε θα γίνουν μεταρρυθμίσεις» ήταν η εκτίμηση που εξέφρασε στον Τένετ, ο Αριέλ Σαρόν, κατά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα το βράδυ. Την ίδια στιγμή, ο Σαρόν ενέκρινε σχέδιο του υπουργού Αμυνας, Μπεν Ελιέζερ, για ανέγερση φράκτη μήκους 110 χλμ, από το Τελ Αβίβ μέχρι τη Χάιφα, όπου θα καταπατηθούν, και επισήμως, επιπλέον 77 τ.χλμ, αλλά και θα βρεθούν σε «ισραηλινό» έδαφος 11 παλαιστινιακά χωριά.

Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε απτόητος εισβάλλοντας με τανκς στην Τζενίν, όπου αποχώρησε άπρακτος μετά από λίγη ώρα, στη Χεβρώνα, όπου επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας, και στον προσφυγικό καταυλισμό Ασκάρ, κοντά στη Νάμπλους, όπου συνελήφθησαν τουλάχιστον 400 Παλαιστίνιοι. Εξω από τη Χεβρώνα, στο χωριό Μπέιτ Ομάρ, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε ένα 16χρον όταν άνοιξε πυρ κατά νεαρών, που πέταξαν πέτρες σε ισραηλινό φορτηγό.

Το πιο «λεπτομερές» σχέδιο ειρήνευσης, όπως σχολίαζε η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», έχει εκπονήσει ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, που το έδωσε στη δημοσιότητα πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον. Ο Μουμπάρακ δηλώνει ότι «ο αραβικός κόσμος έχει κουραστεί από τις δηλώσεις και θέλει πράξεις» και εμφανίζεται αποφασισμένος να πιέσει τον Μπους να αποδεχτεί την ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στις αρχές του 2003, και στη συνέχεια, μετά την αναγνώρισή του και από τον ΟΗΕ, την αρχή συνομιλιών ανάμεσα σε δύο «ισότιμα ανεξάρτητα κράτη» για τα τελικά σύνορα, τους εποικισμούς και την Ιερουσαλήμ. Το κράτος θα είναι στα εδάφη που ορίζει ο ΟΗΕ.

Την πρόταση φέρονται να δέχονται οι αραβικές χώρες που στοχεύουν να υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο συζήτησης στη σχεδιαζόμενη περιφερειακή σύνοδο, φοβούμενες ότι το Ισραήλ θα επιδιώξει νέο γύρο ατέρμονων γενικών συνομιλιών. Ο Μουμπάρακ θα συναντηθεί με τον Τόνι Μπλερ, την Τετάρτη, και στη συνέχεια με τον Τζορτζ Μπους, στα τέλη της βδομάδας. Την επόμενη Δευτέρα, κλήθηκε στο Λευκό Οίκο «για ενημέρωση», ο Αριέλ Σαρόν.