«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Στον αγώνα για το περιβάλλον

Συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο Πάρκο Ελευθερίας και πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία, το κτήμα Θων και τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας, όπου διοργανώνει συγκέντρωση το Συντονιστικό για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας

Τετάρτη 5 Ιούνη 2002

Τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας, όπου θα γίνει η συγκέντρωση
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» την τιμά μαχητικά. Με προσυγκέντρωση στις 6.30 μμ στο Πάρκο Ελευθερίας και πορεία προς την Πρεσβεία των ΗΠΑ και το κτήμα Θων στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας. Η πορεία θα συνεχιστεί και προς τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας, στη συγκέντρωση που διοργανώνει το «Συντονιστικό για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας».

Με ανακοίνωσή της, η «Συμπαράταξη», αναφερόμενη εμμέσως πλην σαφώς στον υποψήφιο δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ, που παρουσιάζει σήμερα την εκλογική του διακήρυξη σε εγκαταστάσεις του μεγαλοκαναλάρχη Κυριακού, σημειώνει: «Παρουσιάζουν το "όραμά" τους για την πόλη, σε παράνομη κατασκευή μεγαλοσχήμονα, ο οποίος καταπάτησε μεγάλο μέρος στο Πεδίον του Αρεως, προφανώς για να δείξουν ποιους στηρίζουν και από πού στηρίζονται».

Επισημαίνει ότι τα οξυμένα προβλήματα του περιβάλλοντος επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τη ζωή ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων. Οτι στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας κατοικούν περίπου 3 εκατομμύρια κάτοικοι. Στην ευρύτερη περιοχή έχει συγκεντρωθεί το 69% του κύκλου εργασιών των μεταποιητικών και κατασκευαστικών επιχειρήσεων, το 59% των επιχειρήσεων χονδρικού εμπορίου, το 72% των υπηρεσιών και το 45% των πανελλαδικά παραγομένων και βιομηχανικών αποβλήτων.

Από παλιότερη κινητοποίηση της «Συμπαράταξης»για το κτήμα ΘΩΝ
Επιπλέον πως στην πρωτεύουσα: Το κυκλοφοριακό πρόβλημα οξύνεται συνεχώς. Το ΙΧ γίνεται επικυρίαρχο σε βάρος των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Τα μέσα σταθερής τροχιάς κατασκευάζονται αποσπασματικά και μόνον για τις ανάγκες των 17 ημερών των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι ελεύθεροι χώροι περιορίζονται δραστικά. Τσιμεντοποιούνται και ιδιωτικοποιούνται. Σε κάθε κάτοικο της Αθήνας αντιστοιχούν μόλις 2,55 τετραγωνικά μέτρα ελεύθερων χώρων. Οι καταπατήσεις οι «νόμιμες» και αυθαίρετες επεκτάσεις ροκανίζουν το δημόσιο χώρο δασικό ή μη. Το περιαστικό πράσινο και οι δασικοί όγκοι, οι παραλίες δίνονται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο και τα μικρότερα συμφέροντα που συνδέονται με αυτό.

Η «Συμπαράταξη» τονίζει και ότι: Το εκδοτο-κατασκευαστικό κατεστημένο ροκανίζει και εποφθαλμιά κάθε ελεύθερο χώρο (Πάρκο Ελευθερίας, Γουδί, Θων, Καζίνο, Πεδίο Αρεως κ.λ.π.). Οι επικίνδυνες χρήσεις μέσα στον ιστό της πόλης (αποθήκες εύφλεκτων υλών, βιομηχανίες με τοξικά απόβλητα κλπ.) αποτελούν ωρολογιακές βόμβες.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, καλεί τους Αθηναίους να αντιδράσουν και να ανατρέψουν την πολιτική που τους στερεί την ίδια τους τη ζωή. Καλεί τους εργαζομένους σε συστράτευση για τη λύση των δίκαιων αιτημάτων τους, για τη βελτίωση και ανάπτυξη του περιβάλλοντος στην περιοχή, που αποτελεί βασικό όρο για την ποιότητα της ζωής τους.

Το Συντονιστικό

Το Πάρκο Ελευθερίας, που τσιμεντοποιείται για χάρη του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
Αγωνιστικά αποφάσισαν να τιμήσουν τη Μέρα Περιβάλλοντος και το Συντονιστικό για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας. Οι έντεκα Επιτροπές και Σύλλογοι που το συναποτελούν με κοινή ανακοίνωσή τους μιλούν για χρονίζοντα και οξυνόμενα περιβαλλοντικά προβλήματα της Αθήνας. Οτι σήμερα, «η οικοδομική λαίλαπα του 2004, χωρίς σεβασμό στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και στην ιστορία της πόλης μας, τσιμεντοποιεί κάθε ελεύθερο χώρο».

Καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 μμ στις προσφυγικές πολυκατοικίες της Αλεξάνδρας. Προτάσσει ως ζητήματα πάλης: Τη διατήρηση των προσφυγικών. Το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους που συρρικνώνονται και χάνονται. Το ξεπούλημα και τον αποκλεισμό για τους πολλούς της παραλίας. Το νέφος. Τη διευκόλυνση δυστυχώς της χρήσης ΙΧ σε βάρος των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και της κυκλοφορίας των πεζών. Την ασφυκτική οικοδόμηση των ελεύθερων χώρων από κράτος, εκκλησία και εργολάβους. Τη μετατροπή των αλσών σε χώρους εμπορίου. Τα επικείμενα νομοσχέδια για την καταστροφή των δημόσιων δασικών χώρων και τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης. Πιθανά θα ακολουθήσει πορεία στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοροϊδεύουν (2006-09-01 00:00:00.0)
Τίμησαν αγωνιστικά τη Μέρα του Περιβάλλοντος (2002-06-06 00:00:00.0)
Αγώνας για τους ελεύθερους χώρους (2002-04-13 00:00:00.0)
Απόφαση τσιμεντοποίησης (2002-02-15 00:00:00.0)
Συγκέντρωση για το ΘΩΝ την Τρίτη (2001-06-02 00:00:00.0)
Σφυρίζουν κλέφτικα οι ένοχοι (2000-09-19 00:00:00.0)