«ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ»
«Πολύ καλή υποδοχή» διαπιστώνει ο υπουργός!
Πέμπτη 6 Ιούνη 2002

Ο αρχαιολογικός χώρος στου Μακρυγιάννη
Ακόμη και «φιλικές συμβουλές» προς τους φορείς για το ρόλο τους, περιείχε η ομιλία του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου, στη χθεσινή ημερίδα που οργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) με θέμα το αρχαιολογικό νομοσχέδιο.

Ο υπουργός «διαφήμισε» την ομόφωνη, επί της αρχής, αποδοχή του ν/σ από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, χωρίς να πει πως αυτή δεν έγινε επί του κειμένου που κατέθεσε ο ίδιος αλλά επί του τελικού κειμένου που προέκυψε μετά τη συζήτηση στην επιτροπή.

Πρόσθεσε, ότι κανένα άλλο νομοσχέδιο δε συζητήθηκε τόσο πολύ, όταν όλοι οι φορείς δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από την κατάθεση του ν/σ. Στο αίτημα για ρητή αναφορά στο ν/σ των διεθνών συμβάσεων προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο υπουργός απάντησε ότι αναφέρονται στην... αιτιολογική έκθεση. Αποδέχτηκε να διατηρηθεί η συμμετοχή του ΤΕΕ στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, αλλά όχι και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με το αιτιολογικό ότι... το ΤΕΕ θα έχανε το συνδικαλιστικό χαρακτήρα του.

Οι αρχαιολόγοι επανέλαβαν τις επιφυλάξεις τους για το μακροχρόνιο δανεισμό αρχαιοτήτων σε ξένα μουσεία. Και χαρακτήρισαν ως «πλήγμα» την πρόβλεψη στο ν/σ δημιουργίας «συμβουλίου μουσείων», γιατί διασπάται η διαχείριση των αρχαιοτήτων.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι το ν/σ «αγνοεί τη διάρθρωση της ακίνητης κληρονομιάς σε Αρχιτεκτονική και Αρχαιολογική», την «παραπληρωματική σχέση μεταξύ της "Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς" και της "Αρχαιολογικής Κληρονομιάς"», καθώς και την έννοια της «ολοκληρωμένης συντήρησης».

Ιδιαίτερα σκληρή είναι η ανακοίνωση του ICOMOS, η οποία καταλήγει ότι ο φορέας προτίθεται ακόμη και να προσφύγει στα αρμόδια εθνικά και διεθνή όργανα.

Τέλος, ο υπουργός εγκάλεσε το ΤΕΕ για το πώς περιφρουρεί τις εκδηλώσεις του! Αφορμή ήταν η οργισμένη παρατήρηση ενός συμμετέχοντος στην ημερίδα ότι ο υπουργός έχει βάλει την υπογραφή του για την καταστροφή των αρχαιοτήτων στου Μακρυγιάννη και του ιστορικού τοπίου στο Μαραθώνα.