«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Ριζικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίησή τους
Σάββατο 8 Ιούνη 2002

Από τη συνάντηση με το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων στα «Ελληνικά Πετρέλαια»
«Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων και δικαιώνουμε τους εργαζόμενους που εναντιώνονται στην ιδιωτικοποίηση. Στηρίζουμε τον απεργιακό τους αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους», σημείωσε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη συνάντηση που είχε χθες το πρωί με τους εκπροσώπους των σωματείων των εργαζομένων, κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε επικεφαλής κλιμακίου της ΚΕ του ΚΚΕ στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη. Διευκρίνισε, όμως, ότι «ο αγώνας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις του τομέα ενέργειας χρειάζεται τη συμπαράσταση και όλων των άλλων εργαζόμενων για να είναι αποτελεσματικός».

Η παραπάνω δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αποτέλεσε και την απάντηση στην ολοφάνερη προειδοποίηση του διευθύνοντα συμβούλου των ΕΛΠΕ, κ. Καραχάλιου, που σε μια προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων, δήλωσε ότι η απόφαση της εταιρίας να μην προσφύγει στα δικαστήρια για την κήρυξη της απεργίας των εργαζομένων «παράνομης και καταχρηστικής», ενδέχεται να αναθεωρηθεί στις επόμενες κινητοποιήσεις, γιατί η διεύθυνση είναι «υπό πίεση, επειδή πρέπει να διασφαλίσει τα συμφέροντα των μετόχων».

Ενημερώνοντας την Αλέκα Παπαρήγα, ο κ. Καραχάλιος, εμμέσως πλην σαφώς αναφέρθηκε και σε επικείμενες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς στην επιχείρηση, σαν αποτέλεσμα των νέων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης στο χώρο της Βαλκανικής και της πιθανής διείσδυσης στην Κασπία.

Η μεγάλη και στρατηγικής σημασίας αυτή επιχείρηση που ήδη λειτουργεί σαν ΑΕ, με οικονομοτεχνικά κριτήρια, έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι των συνεργασιών, συγχωνεύσεων, δημιουργίας κοινών επιχειρήσεων για να μπορέσει, σε συνεργασία με μεγάλα «σκυλόψαρα» του κλάδου, να αξιοποιήσει τις δυνατότητες εκμετάλλευσης αγορών γειτονικών χωρών.

Στην τοποθέτησή της η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε ότι όταν μπαίνεις σ' αυτό το παιχνίδι της συνεργασίας με τους ισχυρούς, «μπαίνεις σε δίχτυα που δημιουργούν εξαρτήσεις». Απαντώντας εξάλλου στην ανακοίνωση ότι η επιχείρηση έχει ξεκινήσει την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε ότι η εξέλιξη αυτή που θα φέρει τα ΕΛ.ΠΕ σε ανταγωνισμό με τη ΔΕΗ δε θα είναι σε όφελος ούτε των ίδιων των επιχειρήσεων, ούτε των καταναλωτών.

Στη συνάντηση των εκπροσώπων των εργαζομένων με το κλιμάκιο του ΚΚΕ, μέλη των ΔΣ των σωματείων, επιδοκιμάζοντας τις θέσεις του Κόμματος τόνισαν ότι επιδίωξη των επιχειρήσεων, όπως τα ΕΛΠΕ, και του μεγάλου κεφαλαίου γενικά, είναι, στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς, η δημιουργία εκείνων των συνθηκών για συγκέντρωση - συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και μονοπωλιακών ομίλων, που θα κυριαρχούν στην αγορά.