ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ - ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 18ης ΙΟΥΝΗ
Απλώνεται σ' όλη τη χώρα το απεργιακό μέτωπο

Την ώρα που η κυβέρνηση με τη στήριξη της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ πασχίζει, ελέω εκλογικού νόμου, να περάσει το έκτρωμά της από τη Βουλή, η εργατική τάξη χτίζει το δικό της μέτωπο αντίστασης τόσο για την απεργία όσο και για τη συνέχεια...

Πέμπτη 13 Ιούνη 2002

Σε ένα ευρύ απεργιακό μέτωπο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και των δημόσιων υπαλλήλων όλης της χώρας προσκρούει η κυβερνητική επιχείρηση να προωθήσει άρον άρον προς ψήφιση στη Βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η απαίτηση ξεκάθαρη: Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει! Καθώς πλησιάζουμε προς τις 18 του Ιούνη, τη μέρα της πανελλαδικής εργατοϋπαλληλικής απεργίας, πληθαίνουν οι αποφάσεις Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και πρωτοβάθμιων Σωματείων για συμμετοχή στην απεργία, καταδίκη των αντιασφαλιστικών μέτρων και υιοθέτηση των θέσεων που προβάλλουν οι ταξικές δυνάμεις. Για ένα σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, καθολικό, που θα διασφαλίζει την αύξηση των συντάξεων, τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.

Ηδη η κυβέρνηση δέχεται τις πρώτες απεργιακές ριπές και από εκείνα τα συνδικάτα, που «ελέω κυβερνητικού συνδικαλισμού» θεωρούσε ότι τα είχε στο τσεπάκι της. Η περίπτωση των τραπεζοϋπαλλήλων είναι χαρακτηριστική. Γιατί μπορεί ο κ. Κουσελάς να ψήφιζε με τα δυο του χέρια στη ΓΣΕΕ το αντιασφαλιστικό έκτρωμα, αλλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ξέρουν πολύ καλά, ότι αυτοί θα πληρώσουν το μάρμαρο.

Γι' αυτό, μία βδομάδα πριν την απεργία, χρειάζεται πιο αποφασιστικά να αντιμετωπιστεί η γεμάτη ψέματα κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά και ο απεργοσπαστικός μηχανισμός της ΠΑΣΚΕ που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Οι «τροπολογίες» της τελευταίας στιγμής, οι υποσχέσεις για δήθεν εξαιρέσεις κλάδων, δεν πρέπει να κρύψουν το κύριο: Με το νομοσχέδιο καρατομούνται ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων και ταυτόχρονα μπαίνουν οι βάσεις για ακόμα χειρότερες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις το επόμενο διάστημα.

Τώρα απαιτείται, όλες οι δυνάμεις να μπούνε στη μάχη. Να απομονωθούν οι ξεπουλημένοι που από τις καρέκλες της ΓΣΕΕ παρέχουν άλλοθι στην κυβέρνηση. Στους χώρους δουλιάς να απλώσουν πιο βαθιά οι ρίζες μίας πραγματικής εργατικής ενότητας, που σε ταξική βάση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη σε βάθος χρόνου.

Εκτός από τις αποφάσεις που έχουν παρθεί ήδη από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, μια σειρά από Εργατικά Κέντρα συμμετέχουν με ειδικές αποφάσεις: Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πάτρας, Λάρισας, Φωκίδας, Αγρινίου, Αρκαδίας, Καλαμάτας, Πύργου, Λουτρακίου, Κεφαλονιάς, Καστοριάς, Κοζάνης, Αρτας, Λευκάδας, Σάμου, Μεγάρων.

Απόφαση συμμετοχής στην απεργία έχουν πάρει, επίσης, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. Κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση απευθύνει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας. Σε αρκετές εκατοντάδες ανέρχονται ήδη οι αποφάσεις πρωτοβάθμιων Σωματείων.

Μια σειρά Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα σωματείων και συνδικαλιστών, όπως στην Πρέβεζα, στην Κέρκυρα, στα Χανιά και στο Ηράκλειο, συνεδριάζουν και προγραμματίζουν περιοδείες και εξορμήσεις.

Σήμερα αρχίζει στη Βουλή η ακρόαση εκπροσώπων κοινωνικών φορέων, ενώ αναμένεται η κατάθεση της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση επί της αρχής, στην αρμόδια επιτροπή. Οπως τόνισαν και προχτές οι βουλευτές του ΚΚΕ, η μη κατάθεση της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι αντισυνταγματική και δεν μπορεί να αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου. Χτες σε συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Δ. Ρέππα, με τον υπουργό Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη, εξετάστηκε η επίσπευση των διαδικασιών ψήφισης του νομοσχεδίου και η τακτική της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της συζήτησής του.