ΚΟΥΒΑ
Η απάντηση του λαού
Πέμπτη 13 Ιούνη 2002

Associated Press

Λεπτομέρεια από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση
ΑΒΑΝΑ.-

Εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί πήραν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας ως έκφραση καταδίκης της πολιτικής Μπους απέναντι στην Κούβα, την οποία με εμμονή προσπαθεί να εντάξει στον «άξονα του κακού» και απειλεί με παράταση των κυρώσεων και των απαγορεύσεων, εφόσον δεν υποκύψει στις «δημοκρατικές αξίες της Δύσης», όπως εκφράστηκαν στο σχέδιο Βαρέλα, που κατέθεσαν Κουβανοί αντιφρονούντες.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση, στην οποία εκτιμάται ότι συμμετείχαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα και επικεφαλής της τέθηκε ο Φιντέλ Κάστρο. Με κύριο σύνθημα «Να αποκαλυφθούν τα ψέματα του Μπους», οι Κουβανοί εξέφρασαν με κάθε τρόπο την υποστήριξή τους στη συνταγματική μεταρρύθμιση που κατέθεσαν προς έγκριση στο Κοινοβούλιο αντιπρόσωποι όλων των κουβανικών οργανώσεων. Η πρόταση στοχεύει να ενισχύσει το σύστημα της χώρας και τονίζει ότι η «Κούβα είναι σοσιαλιστικό κράτος εργατών, ανεξάρτητο και κυρίαρχο, οργανωμένο από όλους για το καλό όλων, ως ενοποιημένη δημοκρατί,α που κατοχυρώνει την πολιτική ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ατομική και συλλογική ευημερία και την ανθρώπινη αλληλεγγύη».

Οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις ήταν η απάντηση των Κουβανών στις απροκάλυπτες προειδοποιήσεις και απειλές του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος δε δίστασε, στις 20 Μάη, μιλώντας σε Αμερικανοκουβανούς στο Μαϊάμι, να υπογραμμίσει ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στην πολιτική του εμπάργκο και των απαγορεύσεων προς την Κούβα» όσο αυτή δεν υιοθετεί πολυκομματικό σύστημα και δεν εισέρχεται στην ελεύθερη αγορά. Πίσω από το μικροκομματικό συμφέρον των δηλώσεων αυτών, καθώς στην πολιτεία της Φλόριντα όπου κατοικούν πολλοί Κουβανοί αντιφρονούντες είναι και πάλι υποψήφιος ο αδελφός Μπους, Τζεμπ, στις επερχόμενες εκλογές, κρύβεται, ουσιαστικά, και το σχέδιο Βαρέλα, η πολυσυζητημένη κατάθεση 11.000 υπογραφών στο Κουβανικό Κοινοβούλιο με το αίτημα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για «μεταρρυθμίσεις εκδημοκρατισμού».

Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι το σχέδιο υμνήθηκε από τον πρώην Πρόεδρο Κάρτερ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κούβα, πριν από λίγες εβδομάδες. Απέναντι στις απειλές της παράτασης του 40χρονου εμπάργκο, αλλά και των πρόσφατων αμερικανικών κατηγοριών περί «εμπλοκής σε βιοτρομοκρατία», ο κουβανικός λαός, για άλλη μια φορά, έδωσε τη δική του απάντηση στην Ουάσιγκτον με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.