ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγχωνεύσεις προτείνουν υπουργείο - νομαρχία

Την εγκληματική πολιτική καταγγέλλει η Δ΄ ΕΛΜΕ

Σάββατο 15 Ιούνη 2002

Motion Team

Από κινητοποίηση μαθητών στη Θεσσαλονίκη για τη σχολική στέγη
Στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου επιχειρεί να φέρει η Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης το πρόβλημα σχολικής στέγης του νομού και καλεί όλους όσοι διεκδικούν την ψήφο των πολιτών να πάρουν θέση και να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Καταγγέλλει ότι το υπουργείο Παιδείας, με τη συναίνεση της νομαρχίας, επιχειρεί να «λύσει» το πρόβλημα σχολικής στέγης και πρωινής λειτουργίας των σχολείων με τη μέθοδο των συγχωνεύσεων, που οδηγεί στη δημιουργία υπεράριθμων τμημάτων.

Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν την εγκληματική πολιτική κυβέρνησης και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αφού, όπως αναφέρουν, ακόμη και το πρόγραμμα ύψους 70 δισ. δραχμών που εξαγγέλθηκε δε θα καλύψει τις πραγματικές ανάγκες του νομού. Την ίδια ώρα, ο υποψήφιος νομάρχης του ΠΑΣΟΚ, Γρ. Χατζησάββας, εξαγγέλλει πως το πρόβλημα της πρωινής λειτουργίας των σχολείων θα λυθεί πριν το τέλος της επόμενης τετραετίας, εμπαίζοντας το λαό της Θεσσαλονίκης.

Αφορμή για την αντίδραση της Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης αποτέλεσε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, μετά από σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, να προχωρήσει σε συγχώνευση δύο Ενιαίων Λυκείων (18ο και 22ο) στην περιοχή της Κάτω Τούμπας. Αγνοώντας μάλιστα και την ίδια τη νομοθεσία, η οποία προβλέπει για τη συγχώνευση σχολείων προηγούμενη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Η πρακτική αυτή αναδεικνύει για άλλη μια φορά και το πόσο σέβονται στην πράξη το θεσμό της αιρετής ΝΑ, που στα λόγια όλοι υπερασπίζονται.

Σύμφωνα με την καταγγελία της Δ΄ ΕΛΜΕ, παρά τις διακηρύξεις και τα προγράμματα σχολικής στέγης που εξαγγέλλουν κάθε τόσο υπουργείο και νομαρχία, εδώ και δύο χρόνια δεν έχει παραδοθεί ούτε μία αίθουσα στην περιφέρειά της. Επίσης, κανένα από τα διδακτήρια των σχολείων των περιοχών Τούμπας, Χαριλάου, Τριανδρίας και Μαλακοπής δεν πληρεί τους όρους, σύμφωνα με ελληνικές και διεθνείς προδιαγραφές, μιας σύγχρονης σχολικής στέγης. Οι μαθητές και οι καθηγητές στοιβάζονται κυριολεκτικά σε ακατάλληλα διδακτήρια, χωρίς τους αναγκαίους χώρους, ενώ τα περισσότερα είναι άβαφα ή χωρίς καλή συντήρηση.

Ενδεικτικά αναφέρονται: Το διδακτήριο του 2ου Λυκείου Χαριλάου που έχει χαρακτηριστεί από την Πολεοδομία «μειωμένης σκελετικής αντοχής» το οποίο πρέπει να κατεδαφιστεί. Το Γυμνάσιο Πεύκων, που στεγάζεται σε δύο πρώην παλιές κατοικίες, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους ένα χιλιόμετρο. Στο πρόγραμμα σχολικής στέγης έχει ενταχθεί η ανέγερση σχολείου για τη στέγαση του Γυμνασίου και σύμφωνα με τις εξαγγελίες των αρμοδίων έπρεπε να αρχίσει να χτίζεται από τα Χριστούγεννα. Ακόμη όμως δεν μπήκε ούτε πέτρα. Επίσης, το Γυμνάσιο Χορτιάτη στεγάζεται στο δεύτερο όροφο πρώην καφετερίας. Ομως, στο πρόγραμμα σχολικής στέγης δεν προβλέπεται η ανέγερση σχολείου, παρότι υπάρχει διαθέσιμο οικόπεδο.

«Γίνεται φανερό ότι η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι να περιορίσει στο ελάχιστο τις δαπάνες για τη σχολική στέγη, να μη χτίσει νέα διδακτήρια και να παρουσιάζει "έργο" συγχωνεύοντας τα σχολεία για πρωινή λειτουργία, αδιαφορώντας για το εκπαιδευτικό και κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται. Καταγγέλλουμε αυτή την αντιεκπαιδευτική πολιτική που κλείνει σχολεία αντί να χτίζει νέα και σύγχρονα διδακτήρια», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Δ΄ ΕΛΜΕ.

Ειδικότερα για το πρόβλημα συγχώνευσης των δύο σχολείων (18ο και 22ο) στην Κάτω Τούμπα, οι εκπαιδευτικοί αποκαλύπτουν ότι θα μπορούσε εδώ και χρόνια να έχει γίνει η αποπληρωμή του χαρακτηρισμένου οικοπέδου της Δορυλαίου (φαίνεται ότι εγκαταλείπεται) και να ανεγερθούν εκεί διδακτήρια για τη στέγαση των δύο παραπάνω λυκείων αλλά και των δύο Γυμνασίων (1ο και 3ο τα οποία πρόκειται να συγχωνευτούν από την επόμενη χρονιά) της Κάτω Τούμπας, ώστε παράλληλα να διασφαλιστεί και η πρωινή λειτουργία.

Το υπουργείο, αντίθετα, προχωρεί στη συγχώνευση των δύο Λυκείων, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία τμημάτων με 30 και πάνω μαθητές, απώλεια θέσεων εργασίας σε μια εποχή που είναι οξυμένο το πρόβλημα της ανεργίας-αδιοριστίας και απώλεια των οργανικών θέσεων έως και 1/3 των καθηγητών των δύο σχολείων.

Τόσο η Α. Σπύρου, πρόεδρος της Δ΄ ΕΛΜΕ, όσο και ο Β. Θεοδωρακόπουλος, γραμματέας, σημειώνουν ότι επίκεινται νέες συγχωνεύσεις στην περιοχή ευθύνης τους, και συγκεκριμένα σε σχολεία της Χαριλάου, της Ανω Τούμπας και της Μαλακοπής, με αντίστοιχες συνέπειες.

Προειδοποιούν δε ότι οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους συλλόγους γονέων, τις μαθητικές κοινότητες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη λύση του στεγαστικού προβλήματος στο νομό, διεκδικώντας το χτίσιμο σύγχρονων διδακτηρίων, ορθολογιστική και ισόρροπη κατανομή των μαθητών στα σχολεία και την επαναφορά του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων σε καθεστώς ΝΠΔΔ.