Οικολογικές ταινίες στη Ζάκυνθο
Τρίτη 18 Ιούνη 2002

Από τη δεύτερη διοργάνωσή του «ενηλικιώνεται» το Διεθνές Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Κινηματογράφου που θα πραγματοποιηθεί (4-8/9) στη Ζάκυνθο. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν φανερή η ευφορία για τον εντυπωσιακό αριθμό των - τουλάχιστον 100 - ταινιών που δήλωσαν συμμετοχή, από τις οποίες επιλέχθηκαν και θα προβληθούν 51 (ανάμεσά τους 22 ελληνικές). Από αυτές, οι 14 θα συμμετάσχουν στο διαγωνιστικό τμήμα και οι 8 στο ενημερωτικό.

Οι υπόλοιπες 29 ταινίες από διάφορες χώρες (Ιταλία, Τσεχία, ΗΠΑ, Ολλανδία, Καναδά, Γερμανία, Λεττονία, Ιράν, Σλοβακία, Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Αυστρία, Ινδία, ΠΓΔΜ, Ρωσία) θα συμμετάσχουν στο διαγωνιστικό, χωρισμένες στις παρακάτω θεματικές ενότητες: Πολιτική - κινήματα. Πόλεμος - πυρηνικά. Φυσικό - δομημένο τοπίο. Διαμόρφωση - αρχιτεκτονική τοπίου. Διατροφή - διατροφική αλυσίδα. Σεισμοί. Εθελοντισμός. Περιβάλλον. Τέχνη - περιβάλλον. Ζωή σε άλλους τόπους. Επιστημονική έρευνα - περιβάλλον. Σχεδόν όλες (πλην δύο) είναι πρώτης προβολής. Στις πολιτικές ταινίες συμπεριλαμβάνεται και το ντοκουμέντο από τη διαδήλωση της Γένοβας, το οποίο σκηνοθέτησαν 35 Ιταλοί σκηνοθέτες, μεταξύ αυτών και ο Ετόρε Σκόλα.

Η εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ, Λουκία Ρικάκη, υπογράμμισε την «επανεμφάνιση» - όπως τη χαρακτήρισε - των πολιτικών ταινιών. Εξηγώντας την επιλογή των ταινιών στη θεματική ενότητα «πόλεμος», είπε πως επιδιώχτηκε να μην συμπεριληφθούν ταινίες που τάσσονται υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς σε μια σύρραξη. Επιλέχθηκε τελικά μόνο μία ταινία σ' αυτήν την ενότητα, καναδικής παραγωγής, που δείχνει τις επιπτώσεις του πολέμου σε μια πόλη, μετά το τέλος του.

Από φέτος το φεστιβάλ θα έχει και βραβεία, αλλά ανοιχτό παραμένει πόσα θα είναι και πόσα χρήματα θα τα συνοδεύσουν. Ως προς το χρηματικό ποσό αναμένονται κινήσεις που θα το αυξήσουν. Ως προς τον αριθμό, συζητιέται να θεσπιστεί ξεχωριστό βραβείο για τις ελληνικές ταινίες, αφού αντικειμενικά - λόγω μέσων και χρημάτων - δεν μπορούν να συναγωνιστούν με ίσους όρους τις ξένες.

Την κριτική επιτροπή αποτελούν οι σκηνοθέτες Λευτέρης Ξανθόπουλος και Σταύρος Ιωάννου, Σπύρος Κουβέλης εκ μέρους MED NET, Λυσιέν Σαμπασόν, πρόεδρος MAP (πρόγραμμα του ΟΗΕ για το περιβάλλον της Μεσογείου) και η δημοσιογράφος Σοφία Τσιλιγιάννη.

Οι ελληνικές ταινίες που θα συμμετάσχουν είναι: Διαγωνιστικό: «Εγκώμιο βραδύτητας» Γ. Λεοντάρη, «Χορός των αλόγων» Χ. Βούπουρα, «Επτά πληγές του παραδείσου» Λυδίας Καρρά, «Γυπαετός» Σ. Αποστολόπουλου, «Ωδή στην ελιά» Θ. Ρεντζή, «Ο πηγμένος χρόνος» Σ. Ψιλλάκη, «Το δάσος των αρπακτικών» Π. Παπαδόπουλου, «Καρνάγια της Ιερισσού» Γ. Λάμπρου, «Στροφάδες, τα νησιά του ανέμου και της αγιότητας» Δ. Αναγνωστόπουλου, «Οδύσσεια, ένα ερωτικό ταξίδι» Ν. Αλευρά, «Κορώνεια» των Κ. Κατσαρόπουλου και Χ. Φράγκου, «Οι θαλασσινοί κήποι του Αιγαίου, μια ανθολογία ποίησης και εικόνας» Α. Ελευθερίου, «Slaugther house» Αναστασίας Χριστοφορίδου, «Ελληνικός βυθός» Κ. Κυριακόπουλου. Ενημερωτικό: «Ολοι εμείς» Αλίντας Δημητρίου, «Αρνισσα» Μαρίας Οικονόμου, «Κερκίνη» Β. Βασιλειάδη, «Ιστορίες της θάλασσας» Γ. Φιλιππαίου, «Ψυχές των καϊκιών» Ν. Καρακώστα, «Βαδίζοντας προς την αειφορία - Τοπίο και οικολογία» Κ. Κουμαρίδη, «Σκυριανά αλογάκια» Μαρίας Μαυρίκου, «Γαϊδουρονήσι» Δ. Τράγγαλου.