ΜΑΚΡΟΝΗΣΙ
Βασανίστηκαν δεν προσκύνησαν
Πέμπτη 20 Ιούνη 2002

Μνημειώδη χαρακτήρισε η Αλέκα Παπαρήγα και ο Διον. Γεωργάτος, την προσεχή έκδοση και κυκλοφορία του πρώτου τόμου, ενός συνταρακτικού βιβλίου με τίτλο: «Μακρόνησος - Ιστορικός Τόπος», ενώ προετοιμάζεται εντατικά και ο δεύτερος.

Προϊόν πολύχρονης συστηματικής και συλλογικής συνεργασίας, ο τόμος αυτός θα περιλαμβάνει συγκέντρωση και διασταύρωση συγκλονιστικών στοιχείων, ντοκουμέντων, αλλά και προσωπικών μαρτυριών - καταθέσεων ψυχής υπερεκατό αγωνιστών κομμουνιστών και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που μαζί με χιλιάδες άλλους, άντρες και γυναίκες, αντιμετώπισαν την κόλαση των βασανιστηρίων, έμειναν όρθιοι και απροσκύνητοι, σε ντόπιους και ξένους που αναζητούσαν στις μυλόπετρες αυτές που άλεθαν σώματα και ψυχές, τους νέους... παρθενώνες.

Ενα μνημειώδες ιστορικό έργο που οι μαρτυρίες και τα στοιχεία στάζουν αίμα, πόνο και δάκρυα, αλλά και το αλύγιστο φρόνημα όσων έφτασαν στα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου και έφτυσαν τους προσκυνημένους βασανιστές τους.

Και στις παραμονές της κυκλοφορίας του βιβλίου, ήταν εκεί, στη μεγάλη αίθουσα υποδοχής του Περισσού και στο αίθριο με την προτομή του Λένιν και τον οβελίσκο με το σφυροδρέπανο, πάνω από εκατό παλαίμαχοι, πολύχρονων αγώνων, που βασανίστηκαν στο Μακρονήσι και κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους, μαζί με τα πολυάριθμα άλλα στοιχεία μιας επίμοχθης έρευνας.

Ηταν εκεί, αυτοί οι παλαίμαχοι των 85 - 100 χρόνων, γεμάτοι λαβωματιές, τραύματα και σημάδια των βασανισμών, αλλά με νεανική και ακατάβλητη την καρδιά.

Και είναι αυτό το βιβλίο της συλλογικής μνήμης που θα μείνει ως μία ακόμη παρακαταθήκη ιστορικού φρονηματισμού, για όλους, και ιδιαίτερα για τους νέους, που μαζί με το λαό μας, αντιστέκονται κατά της πολύμορφης βίας της «νέας τάξης» και των νέων «Νταχάου».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ