Θα τους ακούσει κανείς;
Πέμπτη 20 Ιούνη 2002

Γρηγοριάδης Κώστας

Στις 18.1.2001 - τέσσερις μέρες μετά το προηγούμενο δυστύχημα με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ - η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με ανακοίνωσή της είχε προειδοποιήσει: «Η ιδιωτικοποίηση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ δημιουργεί τις συνθήκες για να θρηνήσουμε και άλλα θύματα». Μάλιστα η ΕΙΝΑΠ κατήγγειλε τη διαδικασία αγοράς των ελικοπτέρων και την παράδοση της εκμετάλλευσης των ιπταμένων μέσων στην ιδιωτική εταιρία «HELITALIA» και όχι στην «Ολυμπιακή».

Σ' εκείνη την ανακοίνωση, αφού επισήμανε την ανυπαρξία οργανωμένου και υψηλής ποιότητας Δημόσιου Υγειονομικού Συστήματος σε όλο το χώρο του Αιγαίου, που οδηγεί στην απαράδεκτη κατάσταση να γίνονται χιλιάδες αεροδιακομιδές, η ΕΙΝΑΠ απαιτούσε - μεταξύ των άλλων - να δοθεί η πτητική εκμετάλλευση και συντήρηση των ελικοπτέρων στην «Ολυμπιακή» με θέσπιση αυστηρών και απαράβατων κανόνων ασφαλών πτήσεων. Κανείς όμως δεν την άκουσε.

Χτες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με ανακοίνωσή της επισημαίνει και πάλι το ζήτημα λειτουργίας των υπηρεσιών Υγείας στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και σημειώνει ακόμη: «Ζητάμε επειγόντως την υπαγωγή των αεροδιακομιδών στην ευθύνη της Πολεμικής Αεροπορίας» τονίζει η ΟΕΝΓΕ.

Λύσεις, που διασφαλίζουν το δημόσιο χαρακτήρα της επείγουσας ιατρικής υπάρχουν. Θα τους ακούσει λοιπόν κανείς, πριν είναι πάλι αργά;