Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Κλίμα επερχόμενης έντασης στο Αιγαίο
Πέμπτη 20 Ιούνη 2002

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κλίμα επερχόμενης έντασης στα ελληνοτουρκικά που μπορεί να φθάσει ακόμα και σε «πόλεμο ολίγων ημερών» στο Αιγαίο καλλιεργεί η κυβέρνηση με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, που τον ενισχύει και ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας.

Σε άρθρο του υπουργού Αμυνας που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος» του Κ. Μήτση, περιγράφεται η αναθεώρηση της αμυντικής στρατηγικής και η νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η δημιουργία ταχυκίνητων αερομεταφερόμενων δυνάμεων, γιατί σύμφωνα με τον Γ. Παπαντωνίου «χρειαζόμαστε δυνατότητες άμεσης και ευέλικτης ανταπόδοσης σε ένα ενδεχόμενο πόλεμο στο Αιγαίο που μπορεί να κρατήσει πολύ λίγες μέρες. Και αυτό που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για εμάς είναι η δημιουργία θετικών τετελεσμένων από την πρώτη στιγμή των πολεμικών επιχειρήσεων».

Οι λέξεις «πόλεμος», «πολεμικές επιχειρήσεις» και «πολεμική κρίση» χρησιμοποιούνται χωρίς κανέναν ενδοιασμό στο άρθρο του υπουργού Αμυνας σαν να πρόκειται για καθημερινές δραστηριότητες. «Είναι αδιανόητο, σημειώνει να σκεφθεί κανείς πόλεμο στο Αιγαίο χωρίς την πάρα πολύ στενή συνεργασία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας». Και σε άλλο σημείο αναφέρει ότι τα διακλαδικά στρατηγεία είναι δεξαμενές δυνάμεων από τις οποίες «αντλεί δυνάμεις ο αρχιστράτηγος όταν προκύψει θέμα ή εκδηλωθεί πολεμική κρίση».

Ο υπουργός Τύπου που ρωτήθηκε χτες σχετικά, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου «ιδιαίτερα σωστές» και επισήμανε ότι «ούτως ή άλλως, αυτός είναι ο προσανατολισμός που έχει αποφασιστεί από το ΚΥΣΕΑ». Για να προσθέσει: «Η συγκεκριμένη νέα διάταξη και η προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεών μας, διασφαλίζουν πλήρως σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση τα συμφέροντα και την εδαφική ακεραιότητά της χώρας μας».