Αρχισαν με γενική απεργία, συνεχίζουν με διαδήλωση
Παρασκευή 21 Ιούνη 2002

Associated Press

ΣΕΒΙΛΛΗ (του απεσταλμένου μας Χρ. ΜΑΝΤΑΛΟΒΑ).-

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χτεσινή γενική απεργία που είχαν κηρύξει όλα τα συνδικάτα της Ισπανίας, αγωνιζόμενα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και ενάντια στην αντεργατική πολιτική του Αθνάρ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στη Σεβίλλη - όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ - από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ομάδες απεργών κυκλοφορούσαν στους δρόμους της πόλης, προπαγανδίζοντας και περιφρουρώντας την απεργία. Εκλειναν όσα μαγαζιά λειτουργούσαν ακόμα, φώναζαν συνθήματα, μοίραζαν προκηρύξεις, έκαναν αφισοκολλήσεις, μέχρι και λίγο πριν τα ξημερώματα της Πέμπτης, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η απεργιακή συγκέντρωση.

Στο μεταξύ ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία της αστυνομίας καθώς πεζές περιπολίες, περιπολικά, έφιπποι αστυνομικοί βρίσκονταν σε πάρα πολλά μέρη της πόλης.

Στις 11 το πρωί της Πέμπτης η λεωφόρος «Μενέντεζ Πελάγιο» πλημμύρισε από απεργούς. Συνδικάτα, εργαζόμενοι από κάθε κλάδο, εργάτες γης έδωσαν βροντερό «παρών», διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στη μείωση των μισθών, στις περικοπές των επιδομάτων ανεργίας και διεκδικώντας πλήρη απασχόληση και εργασιακά δικαιώματα.

Οι διάφορες σημαίες - σύμβολα των συνδικάτων, τα πανό, οι πικέτες που αναπαρίσταναν τον Αθνάρ ως δικτάτορα, μια ομάδα απεργών που έπαιζαν ταμπούρλα περπατώντας και χορεύοντας πάνω σε ξυλοπόδαρα, ξεσηκώνοντας τους υπόλοιπους συνέθεταν ένα πολύμορφο και πολύχρωμο ποτάμι αντίστασης. Σε αυτό συνέβαλε και η παρουσία διαδηλωτών από Ελλάδα, Ιρλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Αγγλία. Είναι οι πρώτες ομάδες από τους διαδηλωτές που ο κύριος όγκος τους αναμένεται να έρθει σήμερα και αύριο για τη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.


Associated Press

Τα συνθήματα των διαδηλωτών αναδείκνυαν την αντίθεσή τους όχι μόνο κατά της πολιτικής του Αθνάρ, αλλά και της ΕΕ και των ΗΠΑ. Οι διαδηλωτές κατέληξαν στην πλατεία «Ισπανίας» όπου έγιναν οι ομιλίες από τους εκπροσώπους των συνδικάτων. Αναφέρθηκαν στην τεράστια επιτυχία της απεργίας και στη σημασία της. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η διαπίστωση ότι η χτεσινή απεργία των Ισπανών εργατών αποτελεί συνέχεια των απεργιών των εργαζομένων στην Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γερμανία. Αποτελεί μέρος της κοινής πάλης των εργαζομένων όλης της Ευρώπης.

Της αυριανής μεγάλης διαδήλωσης ενάντια στην πολιτική της ΕΕ θα προηγηθούν η σημερινή φοιτητική διαδήλωση, συζητήσεις για θέματα όπως: εργασία, παιδεία, Παλαιστίνη κ.ά. καθώς και διάφορες άλλες πρωτοβουλίες.



Associated Press