«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Πληρώνουμε «τρελά» λεφτά στο Δήμο

Ο υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Χαλβατζής παρουσίασε χτες συγκεκριμένα στοιχεία για το χαράτσι που μας επιβάλλουν οι Βρυξέλλες, οι εθνικές κυβερνήσεις και οι συμβιβασμένες δημοτικές αρχές

Παρασκευή 21 Ιούνη 2002

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Υπέρογκα δημοτικά τέλη πληρώνουν οι δημότες της Αθήνας, με συνεχείς αυξήσεις που αποδυναμώνουν ακόμα παραπέρα το ήδη ισχνό λαϊκό εισόδημα. Σε συνέντευξη Τύπου χτες, ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία, ενώ υπέδειξε ως κύρια αιτία για το χαράτσι, την εφαρμοζόμενη πολιτική, που πιστά υπηρετούν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ.

Οπως επισήμανε ο υποψήφιος δήμαρχος, η σημερινή δημοτική αρχή δίκαια κατηγορείται για πολύ κακή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, κυρίως ως προς την κατεύθυνση και τις προτεραιότητες που δαπανήθηκαν τα χρήματα. Οτι ελάχιστα χρήματα δόθηκαν για τις υποδομές της πόλης και κυρίως την αναβάθμιση των γειτονιών της, ενώ μεγάλα ποσά δόθηκαν για έργα στο κέντρο της πόλης, πολλά από τα οποία παρελήφθησαν, αν και είχαν κακοτεχνίες (πχ. Βαρβάκειος αγορά).

Σημειώθηκε ότι σε γενικές γραμμές ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ δε θα μπορούσαν να ασκήσουν μια καλύτερη διαχείριση στο Δήμο, εφόσον συμφωνούν σε βασικές πολιτικές αρχές για: Μείωση της χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αύξηση των κάθε ειδών φορολογιών από τους Δήμους και κυρίως των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών. Και ανάθεση δραστηριοτήτων των δήμων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ή άσκησή τους από τους δήμους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ήδη προετοιμάζουν τους Αθηναίους για διατήρηση των υπαρχόντων τελών ή και επιβολή νέων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σπ. Χαλβατζής:

- Την περίοδο 1995 - 1998 το 38,69% (134,2 δισ. δρχ.) των προϋπολογισμών εσόδων του Δήμου προέρχεται από τη φορολογία των δημοτών. Τα δάνεια ανέρχονται στο 6,86% (23,8 δισ. δρχ). ενώ τα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό περιορίζονται στο 17,61% του συνόλου (61,1 δισ. δρχ.).

- Την τριετία 1999-2001 τα έσοδα από δάνεια υπολογίζονται στο 3,82% του συνόλου (11,4 δισ. δρχ.), ενώ τα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό στο 18,66% (55,9 δισ. δρχ.). Το 42,66% (127,8 δισ. δρχ.) καλύφτηκε από το χαράτσωμα των δημοτών.

Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε, όμως, ότι τα έσοδα που έχει παρακρατήσει το κράτος από θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέρχονται από το 1990 έως σήμερα σε 1,7 τρισ. δρχ και για το Δήμο Αθηναίων, βάσει του πληθυσμού του, υπολογίζονται σε 121 δισ. δρχ. Αυτά τα χρήματα λείπουν από υπηρεσίες και έργα για τους κατοίκους και δε διεκδικούνται από τους αιρετούς των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ.

Σχετικά με τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ο υποψήφιος δήμαρχος σημείωσε ότι Δεκέμβρη του 1994, με βασικό μεροκάματο 4.934 δρχ. πληρώναμε 245 δρχ./τμ. για τις κατοικίες και 905 δρχ. για τους επαγγελματικούς χώρους.

Αρχές 2001, με βασικό μεροκάματο στις 7.221 δρχ. (αύξηση 46,4%), πληρώναμε 457 για τις κατοικίες (αύξηση 86,5%) και 1.745 για επαγγελματικούς χώρους (αύξηση 92,8%).

Εξάλλου, αυξήθηκαν υπέρογκα και άλλα τέλη, π.χ. των τραπεζοκαθισμάτων. Υπήρξαν περιοχές (π.χ. πλ. Αγ. Σώστη) όπου τα τέλη από Δεκέμβρη 1998 μέχρι τις αρχές 2001 αυξήθηκαν και 420%!

Ο Σπ. Χαλβατζής στηλίτευσε την κυρίαρχη πολιτική που μετατρέπει το Δήμο σε επιχείρηση, η οποία πουλά ακόμα και τις κοινωνικές υπηρεσίες, ώστε να μηδενιστεί η κρατική επιχορήγηση και τελικά οι δημότες να πληρώνουν για όλα, και μάλιστα να διπλοπληρώνουν, καθώς για μια σειρά υπηρεσίες έχουν ήδη καταβάλει τα οφειλόμενα μέσω της άμεσης φορολογίας.

Προτάσεις διεκδίκησης

Οπως ανέφεραν ο Σπ. Χαλβατζής και οι παραβρισκόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι Στ. Λάμπρου και Μαν. Δανδουλάκης, η «Συμπαράταξη» διεκδικεί ανάμεσα σε άλλα: