Η ... φώτιση
Παρασκευή 21 Ιούνη 2002

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ έρχεται το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ουδεμία ...φώτιση, όμως, φαίνεται να έρχεται στην κυβέρνηση, που συνεχίζει να αντιμετωπίζει με αναλγησία και το γνωστό της «στιλ» τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Ηδη, οι από το παρελθόν γνωστές θεωρίες περί «κοινωνικού αυτοματισμού» ελλοχεύουν στις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, οι οποίοι, ούτε λίγο - ούτε πολύ, θέλουν να βγάλουν (ξανά) «εχθρούς του λαού» τους ναυτεργάτες.

Μάλιστα, είναι αστείο το ότι επικαλούνται τα προβλήματα που προκαλούνται στα νησιά. Τα νησιά, τα οποία χρόνια τώρα οι κυβερνώντες έχουν οδηγήσει στην απομόνωση, αδιαφορώντας για οποιοδήποτε αίτημά τους για νοσοκομεία και τακτικά δρομολόγια.

Αν είναι δυνατόν, η ίδια κυβέρνηση, που άφησε τους ακτοπλόους εφοπλιστές να περικόψουν τα χειμερινά δρομολόγια των πλοίων προς τα νησιά στο μισό, τώρα να προκύπτει υπερασπιστής των νησιωτών. Ας μην ξεχνιόμαστε.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, παρά τους ...μεγαλειώδεις κοινοβουλευτικούς αγώνες του Συνασπισμού - που, ως γνωστόν, παρέμεινε στη σχετική συζήτηση - η ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου προχώρησε ...κανονικότατα.

Ολως παραδόξως (και αναρωτιόμαστε γιατί) οι δυναμικές ομιλίες του Νίκου Κωνσταντόπουλου περί «θεσμικής αναδιάρθρωσης», «συμμετοχικής λογικής», υπεύθυνων προτάσεων και άλλα τέτοια όμορφα δεν πτόησαν τον Σημίτη.

Πάντως, αν το εν λόγω κόμμα παρέμεινε για να μας αποδείξει τις ...διαλλακτικές του δυνατότητες με την κυβέρνηση, δεν υπήρχε λόγος. Εχουν γίνει σαφώς αντιληπτές ευρύτατα από το λαό, από την περίοδο, που, όταν στη ΓΣΕΕ γίνονταν προτάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις, οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ ήταν θιασώτες του «κοινωνικού διαλόγου».

Μόνο που, όπως και τότε έτσι και τώρα, ...αλλού είναι ο «κοινωνικός διάλογος» κι αλλού η κοινωνία. Η τελευταία αντιδρά και διαφωνεί με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και βρίσκεται στους δρόμους διαδηλώνοντας.



Γρηγοριάδης Κώστας