Επιτακτική η ανάγκη συντονισμού της δράσης
Σάββατο 22 Ιούνη 2002

Αρχισε χτες και ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο η φετινή Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Η διεθνής συνάντηση φιλοξενείται από το ΚΚΕ και φέτος συμμετέχουν εξήντα έξι κόμματα σχεδόν από κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο αριθμός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος, αν δεν υπήρχαν κάποια τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπισαν αρκετά κομμουνιστικά κόμματα για τη μετάβασή τους στην Αθήνα αυτή την περίοδο. Ταυτόχρονα, υπάρχουν κόμματα, που δεν μπόρεσαν, για διάφορους λόγους, να στείλουν αντιπροσωπείες στη διεθνή συνάντηση, αλλά έστειλαν γραπτά μηνύματα.

Το θέμα της φετινής συνάντησης είναι: «Η διεθνής κατάσταση μετά τις 11 Σεπτέμβρη 2001». Είναι μια συνάντηση που προστίθεται σε μια σειρά σημαντικές συναντήσεις και κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Η συνάντηση άνοιξε με τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα. Η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος ξεκίνησε την ομιλία της, διαπιστώνοντας πως «υπάρχει ανάγκη να γίνει πιο διεξοδική συζήτηση ανάμεσα στα Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα πάνω σε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Να αναζητήσουμε ένα όσο γίνεται κοινό πλαίσιο αναφορών που θα σηματοδοτούν τη στάση μας...»

Διατυπώνοντας τα χαρακτηριστικά της σημερινής περιόδου η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στην τοποθέτησή της στα εξής:


1. Καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Μίλησε για το κατασκευασμένο πρόσχημα «της πάλης κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

2. Στρατιωτικές επεμβάσεις και απειλή χρήσης των πυρηνικών όπλων παντού. Αναφέρθηκαν τα παραδείγματα από τις περιπτώσεις της επίθεσης στο Αφγανιστάν, η όξυνση της κατάστασης στην Παλαιστίνη, οι κίνδυνοι από την κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν. Επίσης το γεγονός πως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για επέμβαση στο Ιράκ και εντείνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στη Γεωργία και σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας καθώς και στις Φιλιππίνες. Αναφέρθηκε, επίσης, στη στάση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα και την υποστήριξη που δίνουν στις πιο αντιδραστικές δυνάμεις στην Κολομβία.

3. ΝΑΤΟ - Διεύρυνση - Συνεργασία με Ρωσία. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, τόνισε σ' αυτή την ενότητα: Στην ουσία θα έχουμε μια νέα ίδρυση του ΝΑΤΟ στο ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα του ιμπεριαλισμού, του παγκόσμιου εκτελεστή των λαών με την επίσημη κάλυψη των κρατών - μελών του και την ανοχή πολλών άλλων.

4. Ενταση του αντικομμουνισμού. Αναφέρθηκαν παραδείγματα από διάφορα μέρη του κόσμου και διατυπώθηκε η γνώμη ότι «πρέπει να αναπτύξουμε την πιο πλατιά καμπάνια ενάντια σ' αυτές τις ενέργειες και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη προς τους δοκιμαζόμενους συντρόφους μας, με τους πιο πρόσφορους τρόπους για τον καθένα μας».


5. Τα περί ανόδου της ακροδεξιάς. Εδώ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε στο συμπέρασμα πως:Το μέτωπο με τις ακροδεξιές και φασίζουσες αντιλήψεις, με το ρατσισμό και το σοβινισμό μπορεί να το ανοίξει με αποτελεσματικότητα αποκλειστικά και μόνο το αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό κίνημα, που αναπτύσσεται πάνω σε γραμμή συνεργασίας και συμπαράταξης με το εργατικό κομμουνιστικό κίνημα.

Μια άλλη ενότητα της τοποθέτησης της Αλ. Παπαρήγα ήταν: Τα ΚΚ, το δημοκρατικό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό κίνημα και τα κινήματα κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Εδώ έγινε λόγος για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, τους μηχανισμούς καταστολής, τη διεθνοποίηση της πάλης και κατέληξε στο συμπέρασμα πως «χρειάζεται έντονη διαφώτιση των λαών και ιδεολογικό μέτωπο, ώστε το κίνημα κατά των διεθνών καπιταλιστικών ενώσεων, κατά της νέας τάξης πραγμάτων να είναι εύστοχο και αποτελεσματικό, να μη χειραγωγείται, να είναι ανοιχτό στα ταξικά κινήματα, στον οργανωμένο αντιπολεμικό αγώνα».

Στην ενότητα για την αναγκαιότητα του συντονισμού η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα των συμμαχιών στη συσσώρευση πείρας γι' αυτό το ζήτημα από διαφορετικές χώρες και στην «ανάγκη διατήρησης της αυτοτέλειας των ΚΚ μέσα σ' αυτές τις συμμαχίες...».

Τέλος, διατυπώθηκαν προτάσεις για καλύτερο συντονισμό όπως:

α) Να επιδιώκονται συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων κατά περιφέρεια όπου θα εξετάζονται πιο εξειδικευμένα ζητήματα.

β) Να επιδιώκονται συναντήσεις των κομμάτων μας μπροστά σε μεγάλα διεθνή γεγονότα, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε στο Μοντεβίδεο πριν από το Φόρουμ του Πόρτο Αλέγκρε.

γ) Να επιδιώκονται ευρύτερες συναντήσεις αντιιμπεριαλιστικών, αντιμονοπωλιακών δυνάμεων κατά περιφέρεια.

Διατυπώθηκαν, επίσης, συγκεκριμένες προτάσεις, για να διευκολύνουν το συντονισμό και την κοινή δράση, όπως η χρήση του SOLID-NET, του RED-NET και του «Πληροφοριακού δελτίου» που εκδίδεται σε τρεις γλώσσες.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε στην τοποθέτησή της διατυπώνοντας την ανάγκη: Να αναλάβουμε δραστήριες πρωτοβουλίες για το συντονισμό της δράσης μας, απομυθοποιώντας την «παγκοσμιοποίηση», παίρνοντας υπόψη και τα νέα κινήματα που αναπτύσσονται κατά της πολιτικής των ιμπεριαλιστικών κυβερνήσεων και των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Να εντείνουμε την πάλη μας και το συντονισμό μας κατά της πολιτικής και των αποφάσεων της G-8 του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που εκφράζουν την κυριαρχία των ιμπεριαλιστών και του μονοπωλιακού κεφαλαίου, που στρέφονται κατά των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και κατά των χωρών και λαών, που αντιστέκονται στα σχέδιά τους.

Επίσης διατυπώθηκε η άποψη πως υπάρχουν «μεγάλες δυνατότητες να αναπτυχθεί ο συντονισμός με τις Κομμουνιστικές Νεολαίες».

(Ολόκληρη η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα θα δημοσιευτεί στον αυριανό «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».)

Μετά την τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, άρχισαν οι τοποθετήσεις από τις αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια του τριήμερου, μεταφέροντας την ειδική πείρα από τις ξεχωριστές χώρες και γενικεύοντας, ώστε να γίνει ένα παραπέρα βήμα στην πορεία ανάπτυξης του πόλου αντίστασης στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια.