«Ανακύκλωση» των πολιτισμών
Κυριακή 30 Ιούνη 2002

Μάγια Λυμπεροπούλου
«Αναγέννηση - Ανακύκλωση» είναι το φετινό θέμα της τρίτης Θερινής Ακαδημίας Θεάτρου, που πραγματοποιεί το Εθνικό Θέατρο (λήξη στις 7/7) στη Μυτιλήνη. Η Λέσβος, ως κοιτίδα πολιτισμών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, επιλέχτηκε με κριτήριο την αναγεννησιακή και βυζαντινή θεματική, την επαφή Δύσης και Ανατολής, την ανακύκλωση των πολιτισμών και τις πολιτισμικές ανταλλαγές.

Το πρόγραμμα, με θεάματα, εργαστήρια και σεμινάρια, διαμορφώνεται από την καλλιτεχνική υπεύθυνη της Θερινής Ακαδημίας Θεάτρου, θεατρολόγο Ελένη Βαροπούλου, με τη συνεργασία ελληνικών και ξένων οργανισμών. Ειδικότερα στο φετινό πρόγραμμα προβλέπονται εργαστήρια, συμπόσιο, master class, επιδείξεις και παραστάσεις, εμπνευσμένα από θέματα της δυτικής Αναγέννησης, του βυζαντινού πολιτισμού και του κρητικού αναγεννησιακού θεάτρου. Με σύγχρονους εκφραστικούς τρόπους και με τη συνδρομή όλων των τεχνών προσεγγίζεται και ανακυκλώνεται μια μεγάλη ευρωπαϊκή παράδοση.

Εργαστήρια
Master class - Συμπόσιο
Εικαστικά - θέατρο

Στη Μυτιλήνη, και συγκεκριμένα στο Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη Τεριάντ, φιλοξενείται έκθεση Ελλήνων ζωγράφων και σκηνογράφων, με έργα ζωγραφικής, εικαστικές εγκαταστάσεις, και βιντεο-αρτ. Η έκθεση, με θέμα «Ανακυκλώνοντας την Αναγέννηση», που ετοιμάστηκε ειδικά για τη Θερινή Ακαδημία Θεάτρου, συνδέει θέματα των εργαστηρίων με τις πλαστικές τέχνες και τη σύγχρονη ελληνική εικαστική έκφραση. Συμμετέχουν οι: Νίκη Καναγκίνη, Αλέκος Λεβίδης, Χρόνης Μπότσογλου, Ελλη Παπαγεωργακοπούλου, Βουβούλα Σκούρα, Σωκράτης Φατούρος, Διονύσης Φωτόπουλος, Γιάννης Ψυχοπαίδης. Ηθοποιοί και περφόρμερ που θα διευθύνουν τα εργαστήρια, μαζί με άλλους καλλιτέχνες που θα προσκληθούν για τη βραδιά των περφόρμερ στη Μυτιλήνη, και θα παρουσιάσουν στο κοινό τα αποτελέσματα της δουλιάς των εργαστηρίων, ενώ θα πραγματοποιήσουν εμφανίσεις σε ιστορικούς χώρους.