ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Επιστράτευση επ' αόριστον!

Αρνείται η κυβέρνηση να άρει την επιστράτευση, ενώ στα πληρώματα των πλοίων ξεχειλίζει η οργή για την κυβέρνηση και την πλειοψηφία στην ΠΝΟ

Πέμπτη 27 Ιούνη 2002

Eurokinissi

Από πορεία στο λιμάνι κατά της επιστράτευσης
Τώρα αρχίζουν τα... στρατιωτικά διαγγέλματα! Χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, αφού... διευκρίνισε ότι το στρατιωτικό καθεστώς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα ακτοπλοϊκά πλοία, επιστρατεύοντας τα πληρώματα από την Παρασκευή το απόγευμα, «δεν έχει ημερομηνία λήξης», συνέχισε το φασιστικού τύπου παραλήρημά του, λέγοντας ότι θα σταλεί σε όλους τους επιστρατευμένους επιστολή «για το τι αποφασίσαμε»! Στο μεταξύ στα καράβια η οργή και η αγανάκτηση έχει ξεχειλίσει. Οπως προκύπτει από τις περιοδείες των συνδικαλιστών της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, που συνεχίζονται καθημερινά βαπόρι το βαπόρι, οι ναυτεργάτες είναι πανέτοιμοι για νέους αγώνες για να υπερασπίσουν τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, ενώ έχουν καταδικάσει στη συνείδησή τους την πλειοψηφία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία όπως συνήθως «παρέδωσε τα όπλα» στο πιο κρίσιμο σημείο της μάχης.

Ειδικότερα, σχετικά με τη λήξη της επιστράτευσης, ο υπουργός ανέφερε: «Η πράξη της επιστράτευσης δε λέει πότε θα λήξει» και εντείνοντας την πρόκληση, συνέχισε: «Εκφράζω την ευχή και πιστεύω ότι μέσα από την καλύτερη συνεννόηση, η επιστράτευση θα λήξει πιστεύω στο κοντινότερο δυνατόν διάστημα»! Με άλλα λόγια, το «χακί» θα βγει από τους ναυτεργάτες, όταν η κυβέρνηση σιγουρευτεί ότι έχουν σκύψει πλέον το κεφάλι. Μάλιστα είπε ότι οι ναυτεργάτες πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι που επιστρατεύτηκαν, σημειώνοντας: «Η πολιτική επιστράτευση επιβλήθηκε όχι για να καταργηθεί ή να συμπιεστεί ένα δικαίωμα το οποίο ούτως ή άλλως ασκήθηκε χωρίς το υπουργείο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, χωρίς να στήσει άλλους μηχανισμούς, χωρίς να καταπιέσει κανέναν»!

Ο υπουργός δεν ξέχασε να ...«δώσει» για μια ακόμα φορά την πλειοψηφία της ΠΝΟ λέγοντας ότι αυτός σε όλη τη διάρκεια της απεργίας συνδιαλεγόταν μεν μόνο με τον γενικό γραμματέα της Ι. Χαλά, όμως άλλοι συνδικαλιστές μπαινόβγαιναν συνεχώς στο γραφεία παραγόντων του υπουργείου κάνοντας λόγο για αντιπροτάσεις.

Ομως εκεί που άγγιξε τα όρια της γελοιότητας ήταν όταν επιχείρησε να δικαιολογήσει το φασιστικού τύπου μέτρο της κυβέρνησης σε βάρος των ναυτεργατών. Επανέλαβε τα γνωστά περί «προστασίας του κοινωνικού συνόλου, των νησιών» που «πρέπει να είναι ελεύθερα και ανοιχτά», όμως λίγα λεπτά πριν αναφερόμενος στην υπόθεση της εφαρμογής του νέου καθεστώτος της «απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, σύμφωνα με το νομοθετικό έκτρωμα 2932/2001, παραδέχτηκε ότι μια σειρά νησιών όπως Σίκινος, Φολέγανδρος, Ανάφη, Δονούσα, Σχοινούσα και άλλα, κινδυνεύουν να παραμείνουν αποκομμένα συγκοινωνιακά, καθώς δεν προκαλούν το ενδιαφέρον των εφοπλιστών»!