ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Να ενισχυθεί ο δημόσιος τομέας Υγείας
Πέμπτη 27 Ιούνη 2002

Από τη συνάντηση του κλιμακίου της «Συμπαράταξης»με εργαζόμενους στο νοσοκομείο
Συνεχίζοντας τις επισκέψεις σε χώρους δουλιάς και κοινωνικές υπηρεσίες, ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», επισκέφτηκε χθες το Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, συνοδευόμενος από τη διαμερισματική σύμβουλο Κ. Κεφάλα, τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Θ. Καραμπέτσο και φίλους του συνδυασμού.

Από τις συζητήσεις με εργαζόμενους και φιλοξενούμενους στο νοσοκομείο, αναδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση αφήνει τα δημόσια νοσοκομεία χωρίς προσωπικό και υποδομές. Υποβαθμίζει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, προκειμένου να ενισχύσει τη ροή των απογοητευμένων ασθενών προς τις πανάκριβες ιδιωτικές κλινικές.

Αναδείχτηκαν όμως και κάποιες κρίσιμες λεπτομέρειες. Π.χ. ο Ν. Ματζουράτος, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και του Καρδιολογικού Τμήματος, σημείωσε ότι για να παραχωρηθούν στο νοσοκομείο κρεβάτια έγινε αγώνας. Οτι δεν επαρκούν οι καρδιολόγοι. Στα έκτακτα περιστατικά περιορίζονται σε θρομβολύσεις και μετά στέλνουν τους ασθενείς σ' άλλα νοσοκομεία. Οτι με βάση τον Οργανισμό Λειτουργίας, κενά στο ιατρικό προσωπικό δεν υπάρχουν, αλλά και πάλι οι γιατροί είναι λίγοι. Υπάρχουν τμήματα όπως η Β' χειρουργική κλινική, που «λειτουργούν» με ένα γιατρό και δίχως κρεβάτια. Οτι ο Οργανισμός προβλέπει τρεις καρδιολόγους και όντως υπάρχουν. Ομως, έτσι - σημειώνει ο διευθυντής - δεν επαρκούν για να οριστούν εφημερίες. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι κάτοικοι της περιοχής και να απαιτήσουν την αναβάθμιση του νοσοκομείου.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, Β. Φιλιππάτου, μίλησε για έλλειψη χώρων και μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Ο Οργανισμός Λειτουργίας ισχύει από το 1985, αλλά το προσωπικό είναι λιγότερο από τότε, αν και προστέθηκαν τμήματα και μηχανήματα, που κάποιος πρέπει να χειριστεί. Στο διοικητικό προσωπικό οι ελλείψεις υπολογίζονται στο 5% των προβλεπόμενων κάποτε θέσεων. Στο τμήμα διατροφής λείπει το 62%! Προσλήψεις δεν εγκρίνονται από την κυβέρνηση και όλα δείχνουν ότι το τμήμα θα ιδιωτικοποιηθεί.

Η πρόεδρος συμπλήρωσε ότι λείπει το 70% του νοσηλευτικού προσωπικού (αντί 150 άτομα, υπηρετούν 68). Οτι αν το χειρουργείο λειτουργήσει με κανονικό κυκλικό ωράριο, θα γίνονται μόλις δυο επεμβάσεις την ημέρα. Τώρα οι νοσηλευτές είναι σε κατάσταση διαρκούς ετοιμότητας, με υπηρεσία και 24 ώρες το 24ωρο, αν προκύψουν περιστατικά.

Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι αποτελεί συνειδητή, πολιτική επιλογή της ΕΕ και της κυβέρνησης η υποβάθμιση του δημόσιου τομέα Υγείας (όπως και της Παιδείας και άλλων), η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω έλλειψης προσωπικού και υποδομών, για την ενίσχυση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που λυμαίνονται κι αυτό το χώρο. Οτι η «Συμπαράταξη» καταβάλλει κάθε προσπάθεια για αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, για εκσυγχρονισμό των Οργανισμών Λειτουργίας, για άμεση κάλυψη όλων των κενών με προσλήψεις, για μονιμοποίηση όσων εργαζομένων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Προειδοποίησε όμως ότι χρειάζεται πρώτα και άμεσα, η κινητοποίηση των ίδιων των εργαζομένων στο χώρο, αλλά και η ενίσχυση της «Συμπαράταξης» στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, προκειμένου ο συνδυασμός από καλύτερες θέσεις να αγωνιστεί και για τα δικά τους συμφέροντα.