Αρχή Επιδαυρίων με «Βάκχες»
Πέμπτη 27 Ιούνη 2002

Από την πρόβα του Πίτερ Χολ στην Επίδαυρο για τις «Βάκχες»
Με τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Πίτερ Χολ, από το Εθνικό Βασιλικό Θέατρο της Βρετανίας ξεκινούν επίσημα, αύριο και το Σάββατο, τα φετινά Επιδαύρια. Ο Βρετανός σκηνοθέτης είναι γνώστης της Επιδαύρου και του αρχαιοελληνικού δράματος, αφού έχει ήδη παρουσιάσει οκτώ παραστάσεις στο αργολικό θέατρο. Η σκηνοθετική του γραμμή φέρνει τη δράση στο κέντρο της ορχήστρας, με τρεις ηθοποιούς να φορούν προσωπεία στους κύριους ρόλους, γιατί, όπως ο ίδιος εξηγεί, «τα προσωπεία βοηθάνε στη συγκινησιακή φόρτιση και στη δημιουργία ακραίων συναισθημάτων». Ο χορός κινείται αργά και σε αντίθεση με τη γρήγορη εκφορά του κειμένου.

Η τραγωδία του Ευριπίδη διδάχτηκε το 405 π.Χ., μετά το θάνατο του ποιητή. Το έργο πραγματεύεται την τιμωρία του Πενθέα, βασιλιά των Θηβών, από τον θεό Διόνυσο. Ο ορθολογιστής Πενθέας θέλει να εμποδίσει την εισαγωγή της νέας λατρείας του θεού Διονύσου στη Θήβα. Η εκδίκηση του θεού είναι φοβερή, αφού τον άπιστο βασιλιά κατασπαράζει στη μέθη της διονυσιακής λατρείας, μέσα στο παραλήρημά της, η ίδια η μητέρα του, η Αγαύη, που οδηγεί τις ακόλουθες του θεού, τις Βάκχες.

Η παράσταση, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, παρουσιάζεται σε μετάφραση Colin Teevan, μουσική του Harrison Birtwistle, σκηνικά της Alison Chitty, φωτισμούς του Peter Mumford, κίνηση της Marie Gabriel Rotie. Παίζουν οι: Lee Have-Jones, Greg Hicks, William Houston, Chunk Iwuji, Rebecca Lenkiewicz, Renzo Murrone, Stefani Pleasence, Margaret Preece, Marie - Gabrielle Rotie κ.ά.