ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
Επιμένει στους καταστροφικούς σχεδιασμούς η κυβέρνηση!

Παρά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, ο υπουργός Μεταφορών δηλώνει προκλητικά ότι τα έργα συνεχίζονται κανονικά

Πέμπτη 27 Ιούνη 2002

Ο επιφανειακός προαστιακός: Στις δύο υπάρχουσες γραμμές θα προστεθούν άλλες δύο, ενώ θα κατασκευαστούν και τείχη στις δύο πλευρές
Στα «παλιά της τα παπούτσια» γράφει η κυβέρνηση την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που κρίνει παράνομες τις περιβαλλοντικές μελέτες για την κατασκευή του προαστιακού σιδηροδρόμου.

Αυτό προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελή στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Ο υπουργός, με πρόσχημα ότι δεν έχει στα χέρια του την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι οι προσφυγές δεν αφορούν τις ανατεθείσες ήδη εργολαβίες, αλλά μελλοντικές, είπε ότι τα έργα του προαστιακού συνεχίζονται κανονικά.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκανε αποδεκτή την προσφυγή του Δήμου Αθηναίων, κρίνοντας παράνομη και αντισυνταγματική την κατασκευή των γραμμών του προαστιακού, στο τμήμα από το Μενίδι μέχρι τις Τρεις Γέφυρες. Κατά το σκεπτικό των Ανώτατων Δικαστών, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εκπονήθηκε για το συγκεκριμένο έργο, είναι παράνομη, καθώς η πολιτεία δεν εξάντλησε, ως όφειλε, όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις (δηλαδή την υπογειοποίηση των γραμμών) οι οποίες θα απέβαιναν υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, όπως ορίζεται από το Γενικό Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες προσφυγές είχαν κατατεθεί από τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και από άλλους ενδιαφερόμενους πολίτες, οι οποίες, όμως, απορρίφθηκαν όχι επί της ουσίας, αλλά με το σκεπτικό ότι δικαιώθηκε προηγούμενα η παρόμοια προσφυγή του Δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα με τον υπουργό τα έργα συνεχίζονται, καθώς όπως ισχυρίστηκε, «οι προσφυγές δεν αφορούν εργολαβίες που ήδη έχουν ανατεθεί, αλλά μελλοντικά κομμάτια του έργου», παριστάνοντας ουσιαστικά τον αφελή, καθώς κανένα έργο και μάλιστα τόσο μεγάλης εμβέλειας όπως ο προαστιακός, δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές μελέτες, αφού αυτές που υπάρχουν το ΣτΕ τις κρίνει παράνομες.

Ο Χρ. Βερελής, έφτασε μάλιστα στο σημείο να μεταθέσει τις βασικές ευθύνες της κυβέρνησης, για το γεγονός ότι βρίσκεται στον αέρα το έργο του προαστιακού, σε άλλους, μιλώντας για «κύκλους που περιμένουν ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή θα επωφεληθούν πολιτικά»! Παράλληλα, έσπευσε να καταφύγει σε ωμούς εκβιασμούς προς τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, που αντιδρούν στην καταστροφική λύση του υπέργειου προαστιακού, λέγοντας ότι «εάν είναι απορριπτική η τελική απόφαση, προφανώς θα υπάρξουν προβλήματα και ο τελικός αποδέκτης θα είναι ο λαός του Λεκανοπεδίου και κανένας άλλος». Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υπουργός ισχυρίζεται πως για την παράνομη και αντισυνταγματική χάραξη του προαστιακού, που προωθεί η κυβέρνηση, φταίει ο... λαός!

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες και παρά τις «ψύχραιμες» δηλώσεις Βερελή, η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη αμηχανία και φέρεται να εξετάζει την προσφυγή στη γνωστή αντιδημοκρατική μέθοδο του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», δηλαδή σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ώστε να προχωρήσει το έργο με επιφανειακή και όχι υπόγεια χάραξη.