ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να συναντηθεί ο λαός και τα κινήματά του για τη δημιουργία του αντίπαλου δέους
Πέμπτη 27 Ιούνη 2002

Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών η χτεσινή και η Αλέκα Παπαρήγα αφιέρωσε τον πρόλογο της ομιλίας της σε αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Θα περίμενε κανείς -- ανέφερε -- με αφορμή αυτή τη μέρα μια επανατοποθέτηση ή έναν απολογισμό δράσης από την κυβέρνηση και τα κόμματα. Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αυτό που έγινε ήταν, όλο το προηγούμενο διάστημα, αντί να δοθεί βάρος στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην κοινωνική επανένταξη, ξοδεύτηκε πολύτιμος χρόνος σε συζητήσεις για τις μεθόδους συντήρησης του φαινομένου.

Αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα του ζητήματος, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε πως η στάση κάθε πολιτικής δύναμης απέναντι στα ναρκωτικά αποτελεί και κριτήριο για να ταχθεί κανείς υπέρ ή εναντίον της. Συμπλήρωσε πως το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σταθερά επιμένουν στο «ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά», ΟΧΙ σε ό,τι οδηγεί στην ψυχοσωματική εξάρτηση τον άνθρωπο. Απαντώντας στο τι φταίει, τόνισε πως φταίει η ίδια η λειτουργία της καπιταλιστικής κοινωνίας, που στηρίζεται στο καπιταλιστικό κέρδος, λοιδορεί τους αγώνες, δεν μπορεί να θωρακίσει τους νέους απέναντι σ' αυτόν τον κίνδυνο. «Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ -- κατέληξε -- μένουμε στις επάλξεις αυτού του αγώνα και πιστεύουμε ότι ο λαός, με την περήφανη δραστήρια συμμετοχή του καθένα, μπορεί να απελευθερωθεί από την ταξική εκμετάλλευση, μπορεί να απελευθερωθεί από αυτή τη μάστιγα».


Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε άλλο σημείο της ομιλίας της, ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τις εξελίξεις που αφορούν στη συγκρότηση του ευρωστρατού, εφιστώντας την προσοχή όλων στις συνέπειες που θα επέλθουν σύντομα απ' αυτή την εξέλιξη, που, όπως τόνισε, θα είναι μεγάλες, θα πρόκειται για ένα πραγματικό αγκάθι στο διάβα του λαϊκού κινήματος, των λαών της Ευρώπης.

Για την αποτελεσματικότητα των αγώνων απαιτείται η εγκατάλειψη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Ιδιαίτερη και εκτενή αναφορά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε στους αγώνες που αναπτύχθηκαν όλο τον προηγούμενο χρόνο, χαιρετίζοντάς τους μια και -- όπως τόνισε -- η ανάπτυξή τους έγινε κάτω από τεράστιες δυσκολίες, έγινε παρότι απαιτούσε να προσπεραστούν μεγάλα εμπόδια, να συγκρουστείς με τους μηχανισμούς της βίας και της χειραγώγησης. Με αφορμή αυτούς τους αγώνες απηύθυνε και το εξής ερώτημα: «Γιατί δεν έφεραν αποτέλεσμα;». Αν και, όπως υπογράμμισε, οι αγώνες πάντα φέρνουν αποτελέσματα, άμεσα και μακροπρόθεσμα, παρεμποδίζοντας τα χειρότερα και ανοίγοντας νέους δρόμους. Επέμεινε όμως στο ερώτημα, με την έννοια του γιατί δεν κατάφεραν να εμποδίσουν οι αγώνες την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, τονίζοντας πως το ΚΚΕ, που ίδρωσε γι' αυτούς τους αγώνες, ανοίγει τη συζήτηση με επίκεντρο αυτό το ερώτημα με τον ελληνικό λαό.


Επιχειρώντας μιαν απάντηση η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: «Ο πρώτος παράγοντας έχει να κάνει με το ότι η μεγάλη μάζα όσων κινητοποιούνται παραμένει πολιτικά και ιδεολογικά εγκλωβισμένη στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Αν όμως θέλουμε οι αγώνες να έχουν αποτελέσματα απτά πρέπει να συνοδευτούν από μαζικό απεγκλωβισμό από τα δύο αυτά κόμματα.

Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με την κατάσταση στα ανώτερα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος. Αναγκάστηκαν κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων και του ΚΚΕ να αντιδράσουν πέρσι. Προσωρινά όμως αντιστέκονται και ελίσσονται. Οι ηγεσίες αυτές είναι αφερέγγυες. Και όχι μόνο δε συνέχισαν τον αγώνα αλλά προσπάθησαν να νοθεύσουν τα αιτήματα. Χρειάζεται λοιπόν οι εργατοϋπάλληλοι να παρέμβουν, να αλλάξουν τους συσχετισμούς και στο συνδικαλιστικό κίνημα όπως και στο πολιτικό πεδίο».

Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, όπως οι δηλητηριώδεις ιδέες της ψευτοανανέωσης που ενσταλάζουν στις λαϊκές συνειδήσεις όσοι δηλώνουν αριστεροί ή κομμουνιστές, παρά τη μικρή απήχησή τους ή ο παράγοντας που έχει να κάνει με τη λάσπη που εκτοξεύτηκε την τελευταία δεκαετία εναντίον του σοσιαλισμού.

Η ομιλήτρια ακολούθως υπογράμμισε πως τα προβλήματα που βιώνει ο λαός δεν είναι προσωρινά, αλλά καθορίζουν και το μέλλον των παιδιών του. «Τι θα κάνουμε; Υπάρχει δρόμος;», αναρωτήθηκε. «Υπάρχει. Αλλά πρέπει να περπατηθεί από την πλειοψηφία του λαού. Στο επίκεντρο πρέπει να μπει η δημιουργία του αντίπαλου δέους, όπου θα συναντώνται ο λαός και τα κινήματά του με άλλες πολιτικές δυνάμεις και με μόνο όρο ότι δε θα πατάμε σε δύο βάρκες».

Να γεμίσει η Ελλάδα με δήμους- μετερίζια του λαϊκού αγώνα

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε εκτενώς στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, υπογραμμίζοντας πως μπροστά στον καταιγισμό αντιλαϊκών μέτρων αργά ή γρήγορα ο καθένας θα κληθεί να απαντήσει το δίλημμα: Υποταγή ή αντίσταση. Και θα πρέπει να κάνει την επιλογή του. «Ας την κάνει λοιπόν από τώρα, μπροστά και στη μάχη των τοπικών εκλογών».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επανέλαβε για μια ακόμη φορά την ανάγκη μαζικής καταδίκης στην κάλπη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τονίζοντας πως και τα δύο είναι κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου, που δεν αλλάζουν. «Μπορούν όμως να αλλάξουν οι άνθρωποί τους, να δραπετεύσουν. Να ψηφίσουν όχι με κριτήριο ποιος είναι καλός και έντιμος, γιατί και αυτοί δέχονται να χρησιμοποιηθούν από το δικομματισμό, και αυτοί την προηγούμενη τετραετία ψήφιζαν και εφάρμοζαν κυβερνητικές αποφάσεις», τόνισε.

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε εκ νέου στις ευθύνες εκείνων των δυνάμεων, όπως ο ΣΥΝ, που δε βοήθησαν στη λαϊκή συσπείρωση, καυτηριάζοντας τη στάση και την τακτική του και για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

«Να γεμίσει η Ελλάδα Δημοτικά Συμβούλια- μετερίζια λαϊκού αγώνα. Που θα απειθαρχούν. Θα δίνουν κουράγιο στο λαό. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η μάχη θα φέρει αποτελέσματα. Καλούμε το λαό να στηρίξει τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, ψηφοδέλτια συνεργασίας με άλλες δυνάμεις», ήταν το καταληκτικό μήνυμα, που αφορούσε στις τοπικές εκλογές, της Αλ. Παπαρήγα.

Ωστόσο, κατέληξε υπογραμμίζοντας πως έρχονται νέοι ταξικοί αγώνες και πως η πλάστιγγα πρέπει να γείρει υπέρ των κομμουνιστών, των ριζοσπαστικών συνειδήσεων. «Είμαστε ρεαλιστές ως προς το τι σχεδιάζουν οι επάνω. Είμαστε όμως αγωνιστές και αισιόδοξοι για το τι μπορεί να καταφέρει ο λαός. Ας αναζητήσει τη δική του επιλογή, όχι τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ας συναντηθεί με το ΚΚΕ για ένα μέτωπο λαϊκό, για λαϊκή εξουσία που θα αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα του λαού, δηλαδή εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος, αυτός ο καθαρός στόχος μάς βοηθά να αντιπαλεύουμε τις δυσκολίες στο σήμερα και να συνεχίζουμε στο δρόμο της επίτευξής του», τόνισε.