ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Ως επίστρατοι δε δικαιούνται ούτε να απολυθούν!

Με όρους στρατοπέδου λειτουργούν τα πλοία

Παρασκευή 28 Ιούνη 2002

Σε πλωτά στρατόπεδα συγκέντρωσης έχει μετατρέψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα ακτοπλοϊκά πλοία! Από το απόγευμα της 21ης του Ιούνη, οπότε και η κυβέρνηση επέβαλε σε βάρος των απεργών ναυτεργατών το φασιστικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, έχουν κουρελιαστεί η εργατική νομοθεσία και οι κάθε είδους δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, και το μόνο που ισχύει εδώ και 8 μέρες στα πλοία είναι ο στρατιωτικός νόμος και η εφοπλιστική ασυδοσία! Τρανταχτή, άλλωστε, απόδειξη πως από την περασμένη Παρασκευή τα πληρώματα των ακτοπλοϊκών είναι «ντυμένα στο χακί» αποτελεί ότι για την πολιτική επιστράτευση δεν απαιτείται μόνο η υπογραφή του πρωθυπουργού, αλλά και η σχετική εισήγηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας! Αυτό προκύπτει από την απόφαση Υ 369 παράγραφος 2 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, αρ. φύλλου 779, που εκδόθηκε την 21η του Ιούνη, για να τεθεί σε ισχύ η πολιτική επιστράτευση. Ομως, το κακό δε σταματάει εδώ. Προχτές, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, έκανε σαφές ότι η «πράξη της επιστράτευσης δεν έχει ημερομηνία λήξης»! Συμπλήρωσε δε με νόημα ότι περιμένει την ...«καλύτερη συνεννόηση»! Με άλλα λόγια, πότε οι ναυτεργάτες θα σκύψουν το κεφάλι.

Οσο για το τι σημαίνει πρακτικά η πολιτική επιστράτευση σε βάρος των ναυτεργατών, αρκεί να αναφερθεί ότι δεν έχουν ούτε το δικαίωμα να απολυθούν! Απολύονται μόνο αν συντρέχουν λόγοι ασθενείας! Ηδη, πλήθος σχετικών καταγγελιών έχουν καταφτάσει μέχρι τώρα στα ναυτεργατικά σωματεία, από ναυτεργάτες που θέλουν να απολυθούν και δεν μπορούν. Επίσης, ενδεικτική, για το καθεστώς που ισχύει αυτή τη στιγμή στα πλοία, είναι η καταγγελία ότι λιμενικοί επέβαλαν σε πλοίαρχο, παρά τις διαμαρτυρίες του, να μεταφέρει με ακτοπλοϊκό πλοίο, στο οποίο είναι ναυτολογημένος, κρατούμενους χωρίς τη συνοδεία αστυνομίας και με το αιτιολογικό ότι ο ίδιος ο καπετάνιος είναι επίστρατος, άρα είναι μέρος των καθηκόντων του και η αστυνόμευση! Τα όσα επικρατούν αυτή τη στιγμή στα πλοία επιβεβαιώνει έμμεσα και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος με χτεσινές του δηλώσεις, απαντώντας στις σχετικές καταγγελίες, αναφέρει μεν ότι στο υπουργείο δεν έχει γνωστοποιηθεί κανένα τέτοιο περιστατικό, ωστόσο σημειώνει: «Σας γνωρίζουμε ότι οι λιμενικές αρχές είναι ενημερωμένες για τη συνήθη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας για μεμονωμένες περιπτώσεις απόλυσης, αντικατάστασης κλπ. πληρωμάτων».

Ομως, η κατρακύλα της κυβέρνησης δε σταματάει εδώ. Ως συνέχεια του στρατιωτικού νόμου έρχεται το ψέμα και η ...«πλύση εγκεφάλου» σε βάρος των ναυτεργατών. Η κυβέρνηση μετά τη μετατροπή των ναυτεργατών σε στρατιώτες, καταπατώντας στοιχειώδεις ελευθερίες και δικαιώματα, επιχειρεί τώρα να τους επιβάλει ως «ικανοποιητικές» τις «αποφάσεις», οι οποίες βέβαια απέχουν παρασάγγας όχι μόνο από τις διεκδικήσεις των ναυτεργατών, αλλά ακόμα και από αυτό το «κολοβό» διεκδικητικό πλαίσιο που έθεσε η πλειοψηφία της ΠΝΟ. Ετσι, από σήμερα θα αρχίσει να αποστέλλεται από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτη, προσωπικά(!) σε κάθε ναυτεργάτη που έχει πάρει την κλήση της επίταξης, ένα 12σέλιδο «ιλουστρασιόν» έντυπο, που με «μαγειρεμένα» στοιχεία θα δείχνει ότι με τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης οι συντάξεις του ΝΑΤ την 1η του Γενάρη 2003 θα αυξηθούν κατά ...36%!