71η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΕ
Αποδοκιμάζεται η αντιεκπαιδευτική πολιτική

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της ΓΣ, ενώ χτες ο υπουργός Παιδείας επιχείρησε να παρουσιάσει μια ειδυλλιακή εικόνα της εκπαίδευσης, με έξαρση αυτοϊκανοποίησης

Σάββατο 29 Ιούνη 2002

Στο συντονισμό με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα καλούν οι ταξικές δυνάμεις των εκπαιδευτικών, τους συναδέλφους τους, ώστε ο αγώνας τους να έχει προοπτική
Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της 71ης Γενικής Συνέλευσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας με τη συζήτηση για τη διαμόρφωση διεκδικητικού πλαισίου και του προγράμματος δράσης για την επόμενη χρονιά. Χτες, πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική συνεδρίαση, κατά την οποία η προσπάθεια του υπουργού Παιδείας να παρουσιάσει ούτε λίγο ούτε πολύ εικόνα ειδυλλιακή στην εκπαίδευση προκάλεσε τις αποδοκιμασίες των εκπαιδευτικών. Ο Π. Ευθυμίου αναφέρθηκε στην προωθούμενη «αξιολόγηση» (η οποία όπως φάνηκε από το σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε έχει χαρακτήρα ελέγχου και μόνο του εκπαιδευτικού) και στην επιμόρφωση ως στοιχεία ποιοτικής αναβάθμισης της εκπαίδευσης, ενώ στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι αναφορές του σε αύξηση των διορισμών, βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και ένταξη των σχολείων στο πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», προκαλώντας αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς που βιώνουν την πραγματική εικόνα της εκπαίδευσης.

Τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός Παιδείας, που πήρε αργότερα το λόγο, δεν εξήγγειλαν κανενός είδους παροχή στους εκπαιδευτικούς και καμιά συγκεκριμένη δέσμευση για το Ασφαλιστικό, δείχνοντας ότι το υπουργείο εμμένει στην εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών μέτρων, παρά τις αντιδράσεις. Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί στη ΔΟΕ το σχέδιο για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, που οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των σχολείων. Επικαλέστηκε ωστόσο για μια ακόμα φορά το «διάλογο» με τους εκπαιδευτικούς ως μέσο αναβάθμισης της Παιδείας, τη στιγμή που όλο αυτό το διάστημα αποδείχτηκε ότι μέσα από τέτοιες διαδικασίες η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει επίφαση δημοκρατικότητας στα μέτρα που προωθεί.

Τον υπουργό Παιδείας διαδέχτηκε στο βήμα ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Γ. Καλός, ο οποίος δεν εμφάνισε καμία πολιτική απόκλιση των θέσεων του κόμματος του από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική και περιορίστηκε σε κορόνες για την ιδιαιτερότητα των εκπαιδευτικών και την ανάγκη αναβάθμισής τους.

Παίρνοντας αφορμή από το σύνθημα με το οποίο απάντησαν οι εκπαιδευτικοί στα λεγόμενα του υπουργού «οι εκπαιδευτικοί δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό αντίσταση και πάλη», ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να διαπνέει τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, η αντίσταση δηλαδή στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην παιδεία και την κοινωνία και ο συντονισμός με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Οπως σημείωσε, χαιρετίζοντας στο συνέδριο, οι διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών σχετίζονται με το αίτημα για μια άλλη κοινωνία που δε θα υπάγεται στους νόμους της ελεύθερης αγοράς, του ανταγωνισμού, της «ανάπτυξης» για λίγους. Στη συνέχεια ανέπτυξε τη θέση του ΚΚΕ για ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή που, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, δεν αναφέρεται σε μία διαδικασία αναπαραγωγής εκπαιδευτικών πράξεων, αλλά την ανάπτυξη ολόπλευρων προσωπικοτήτων.

Σήμερα, ολοκληρώνονται οι εργασίες του συνεδρίου, που ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη. Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε το Οργανωτικό - Καταστατικό Συνέδριο κατά το οποίο οι προτάσεις για καταστατικές αλλαγές (τις οποίες εισηγήθηκαν ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ) δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία των συνέδρων, καθώς και η έκθεση και ο έλεγχος των πεπραγμένων. Η ΓΣ της Ομοσπονδίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς από αυτή θα προκύψει το πρόγραμμα δράσης και οι διεκδικήσεις του κλάδου για την επόμενη χρονιά. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ θα δώσει τις δυνάμεις της μέσα στο συνέδριο ώστε να παρθεί απόφαση συνδικαλιστικής κάλυψης των εκπαιδευτικών που δε θα συμμορφωθούν με την «αξιολόγηση», η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί από το Σεπτέμβρη.