ΣΤΙΒΟΣ - «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΑ»
«Εκτόξευση»... Ζαλαγκίτη
Τρίτη 2 Ιούλη 2002

Sportidea

Η «απογείωση» του Χ. Ζαλαγκίτη προς την κατάρριψη του πανελλήνιου ρεκόρ
Την άριστη αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ενόψει και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πιστοποίησε με τον καλύτερο τρόπο ο άλτης του τριπλούν Χρήστος Ζαλαγκίτης που συμμετείχε στο διεθνές τουρνουά «Βενιζέλεια 2002» που έγινε στα Χανιά. Ο Ελληνας αθλητής πρώτευσε στο αγώνισμά του σημειώνοντας παράλληλα πανελλήνιο ρεκόρ και παράλληλα την τρίτη καλύτερη φετινή επίδοση στην Ευρώπη. Ο Χρήστος Ζαλαγκίτης στην πέμπτη του προσπάθεια... εκτοξεύτηκε στα 17μ και 43εκ καταρρίπτοντας το παλιό 17.20 που κατείχε από τις 24 Ιούνη του 2000 από μίτινγκ στην Κωνσταντινούπολη ο Σταμάτης Λένης, ο οποίος στους αγώνες ήταν δεύτερος με 16.84 εξασφαλίζοντας και αυτός τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό. Η επίδοση αυτή είναι η τρίτη καλύτερη στην Ευρώπη τη φετινή περίοδο και η έκτη καλύτερη στον κόσμο. Στην δεύτερη θέση ήταν ο Αμερικανός Λέοναρ Αντερσον, ο οποίος σημείωσε 16.84. Περιχαρής μετά την επίτευξη του ρεκόρ, ο 23χρονος αθλητής τόνισε: «Περίμενα ότι θα έρθει αυτή η επίδοση στον αγώνα. Προετοιμάστηκα πολύ σκληρά χωρίς να ξεκουραστώ καθόλου. Είναι νωρίς να μιλάμε για μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό αλλά ωστόσο θα πάω με ανεβασμένο ηθικό».

Ομως τα «Βενιζέλεια» επιφύλασσαν και άλλες ευχάριστες εκπλήξεις. Η Μαρία Πρωτόπαππα στα 3.000μ κάνοντας μια πολύ καλή κούρσα κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ σημειώνοντας χρόνο 8.59.49. Το παλιό 8.59.89 το κατείχε η Χριστίνα Ιακώβου από το 1998. Η Ελληνίδα αθλήτρια που τερμάτισε στην τρίτη θέση της κούρσας τόνισε ότι «εξαιτίας της ζέστης που επικρατούσε χάθηκε η ευκαιρία να γίνει πιο σπουδαία επίδοση.

Εξάλλου, άλλη μια σπουδαία εμφάνιση έκανε στα 1.500μ και ο Παναγιώτης Στρουμπάκος που με 3.38.77 ήταν δεύτερος χάνοντας για λίγα χιλιοστά από το μεγάλο φαβορί της κούρσας τον Κενυάτη Μπίβοτ. Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών από ελληνικής πλευράς ξεχώρισε η Μαρία Παπαδοπούλου που αν και 5η με χρόνο 4.11.32 έσπασε το ατομικό της ρεκόρ και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό. Ικανοποιητική απόδοση είχε και η Χρύσα Γκουντενούδη στα 400μ που έφερε χρόνο 52.23. Πολύ καλή παρουσία είχε και η Χριστιάνα Ταμπάκη στα 100μ με εμπόδια που ήταν δεύτερη με 13.06 όπως και η Γεωργία Κοκλώνη στα 100μ που με το 11.47 δείχνει σταθερότητα. Στην ίδια κούρσα η Βούλα Πατουλίδου ήταν 7η με 11.72.

Στις διεθνείς συμμετοχές ξεχώρισε η άνετη νίκη της Κοκότοβα στο μήκος με άλμα στα 7.05.