ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ
Παρατείνεται η προθεσμία ανασύνταξης
Τρίτη 2 Ιούλη 2002

Τρεις είναι, κατά κύριο λόγο, οι περιπτώσεις που μπορεί να συναντήσει στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ο ψηφοφόρος που δε φρόντισε να μάθει έγκαιρα που ψηφίζει. Να μην ψηφίσει, επειδή δεν είναι εγγεγραμμένος σε κανέναν εκλογικό κατάλογο. Να προσέλθει στο δήμο που ψήφιζε μέχρι πρόσφατα και να μάθει ότι είναι εγγεγραμμένος αλλού. Να έχει παραλειφθεί από τους εκλογικούς καταλόγους, λόγω ηλικίας, και να μην μπορέσει να ψηφίσει.

Μπορεί η διαδικασία ανασύνταξης των εκλογικών καταλόγων με βάση τα δημοτολόγια να ολοκληρώθηκε στις 30 Ιούνη από τους δήμους, τα προβλήματα, όμως, παραμένουν και είναι πολλά. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει κατεβάσει κατά πολύ τον πήχη των προσδοκιών του για σωστούς εκλογικούς καταλόγους και η νέα «φιλοδοξία» - όπως την έθεσε χτες ο υπουργός Κ. Σκανδαλίδης - είναι «να περιορίσουμε στο ελάχιστο τα προβλήματα».

Χαρακτηριστικό του «μπάχαλου» που επικρατεί ακόμα στη διαδικασία ανασύνταξης των καταλόγων είναι ότι η κυβέρνηση συμφώνησε - παρότι προηγούμενα φερόταν να το αποκλείει - να δοθεί παράταση στην προθεσμία του οριστικού κλεισίματός τους. Για το θέμα συνεδρίασε χτες στο υπουργείο Εσωτερικών η Διακομματική Επιτροπή, οπότε και αποφασίστηκε οι κατάλογοι να κλείσουν στις 25 Αυγούστου - διάστημα που θα γίνονται ακόμα διορθώσεις σε διπλοεγγραφές. Αυτό δε σημαίνει ότι παρατείνεται η προθεσμία των μεταδημοτεύσεων, η οποία έληξε στις 30 Ιούνη. Με νομοθετική ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα, μέχρι και τις παραμονές των εκλογών, σε όσους δεν είναι γραμμένοι σε κανέναν εκλογικό κατάλογο να εγγραφούν.

Η κατάσταση σήμερα

Σύμφωνα με τον υπουργό - και με βάση τα ολοκληρωμένα στοιχεία από 851 σε σύνολο 1.033 δήμων - το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά όσους δεν είναι εγγεγραμμένοι σε κανέναν εκλογικό κατάλογο. Η κατηγορία αυτή αφορά πολίτες που ήταν γραμμένοι στα Μητρώα Αρρένων και δε γράφτηκαν ποτέ σε δημοτολόγιο. Αφορά επίσης ψηφοφόρους οι οποίοι παραλείφθηκαν από τους εκλογικούς καταλόγους, λόγω κακής αντιγραφής στοιχείων από υπάλληλο. Στην περίπτωση αυτή θα γίνει χονδρική αντιπαραβολή, με βάση τα ονόματα και τα πατρώνυμα, ανάμεσα στους εκλογικούς καταλόγους των εκλογικών βιβλιαρίων και στους καταλόγους των δημοτολογίων. Οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι θα πρέπει να πάνε στο δήμο με την ταυτότητά τους και να δηλώσουν ότι δεν είναι γραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο και επιθυμούν να ψηφίσουν στο συγκεκριμένο δήμο. Ακολούθως ο δήμος θα στείλει τα στοιχεία του στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, οπότε και θα τσεκάρει ότι όντως ο συγκεκριμένος ψηφοφόρος δεν είναι γραμμένος αλλού, που σημαίνει πως ο δήμος θα τον γράψει στους εκλογικούς του καταλόγους και θα του δοθεί εκλογικός αριθμός. Το υπουργείο εκτιμά ότι οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι δεν είναι αρκετοί.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των διπλοεγγραμμένων, έχουν μειωθεί στους 140.000 από 380.000 που ήταν αρχικά και το υπουργείο υπολογίζει να πάμε στις εκλογές με 50 έως 80.000. Συμφωνήθηκε στους διπλοεγγραμμένους αυτούς να δοθεί ένας εκλογικός αριθμός με βάση την τελευταία μεταδημότευση. Θα υπάρξουν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, με την ένδειξη «Δ» δίπλα από κάθε διπλοεγγραμμένο που θα σταλούν σε όλα τα εκλογικά τμήματα και ο συγκεκριμένος ψηφοφόρος θα υποχρεώνεται να υπογράφει υπεύθυνη δήλωση ότι ψήφισε στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα. Στην περίπτωση που κάποιος διπλοεγγραμμένος έχει γραφτεί σε εκλογικό τμήμα π.χ. του Δήμου Πειραιά και προσέλθει σε εκλογικό τμήμα του Δήμου Ρέντη, όπου ψήφιζε μέχρι πρότινος, θα μπορέσει να ψηφίσει με βάση τους ειδικούς καταλόγους.

Συμφωνήθηκε επίσης να διαγραφούν από τους εκλογικούς καταλόγους όσοι είναι γεννημένοι πριν το 1899, αριθμός που υπολογίζεται περίπου στις 45.000. Στο σημείο αυτό είχε αντιρρήσεις η ΝΔ, αλλά τελικά συμφώνησε. Η περίπτωση που κάποιος, ηλικίας 102 ετών και πάνω προσέλθει να ψηφίσει και διαπιστώσει ότι δεν είναι γραμμένος, δε συνιστά λόγο ακύρωσης των εκλογών.

Να σημειώσουμε ότι το εκλογικό σώμα, με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της αναθεώρησης, μειώθηκε σε 9.950.000 ψηφοφόρους και αναμένεται να μειωθεί κι άλλο. Ενώ αποφασίστηκε να ενταθεί η καμπάνια ενημέρωσης όσων δεν είναι γραμμένοι πουθενά, με τη δημιουργία 13 περιπτέρων του 1464 στα 7 διαμερίσματα της Αθήνας, σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος και Σπ. Στριφτάρης σημείωσαν την ανάγκη εξάντλησης όλων των περιθωρίων για την απάλειψη των προβλημάτων. Επισήμαναν τις ευθύνες τις κυβέρνησης που δε φρόντισε έγκαιρα να λύσει τα προβλήματα και δήλωσαν πως θα παρακολουθούν την εξέλιξη του θέματος.