KNE
Πλούσια καλοκαιρινή δραστηριότητα
Πέμπτη 4 Ιούλη 2002

Το 28ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» έχει αγκαλιάσει ήδη για τα καλά την Ελλάδα, με κεντρικό σύνθημα: «Πρωταγωνιστές στη Ζωή - Οχι εθελοντές στην υποταγή». Με αφορμή την εξέλιξη της φεστιβαλικής δραστηριότητας της ΚΝΕ, που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του μήνα με επιτυχία, και το επόμενο διάστημα θα περάσει μια σειρά σημαντικούς σταθμούς, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, με την οποία αναγγέλλει: Την έναρξη της μάχης του εισιτηρίου για το τετραήμερο κορύφωσης του Φεστιβάλ στην Αθήνα (18-21 Σεπτέμβρη), το 11ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο στο Στόμιο της Λάρισας και τον Τύρναβο (6-7 Ιούλη), το ΑντιΝΑΤΟικό Κάμπινγκ Νεολαίας στο Ποσείδι της Θεσσαλονίκης (19-25 Ιούλη) και το κάμπινγκ εναλλακτικών διακοπών στη Λέσβο (3-11 Αυγούστου).

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΝΕ αναφέρει ότι «πέρα από τις κεντρικές εκδηλώσεις του τετραημέρου 18-21 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στο γνωστό χώρο της Πανεπιστημιούπολης στα Ιλίσια, όπως κάθε χρόνο, θα προηγηθεί μια έντονη δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα. Πολλές εκατοντάδες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε γειτονιές, χωριά, χώρους δουλιάς, καθώς και Φεστιβάλ στις πόλεις όλων των νομών. Οι πάνω από 100 προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που έχουν ήδη οργανωθεί, από τα μέσα του Ιούνη έως σήμερα, η επιτυχημένη τους έκβαση και οι πολλές χιλιάδες νέων που έχουν συμμετάσχει, εξασφαλίζουν και την επιτυχημένη συνέχεια.

Η δραστηριότητα αυτή της Οργάνωσής μας, που συνδυάζει το πολιτικό και το πολιτιστικό στοιχείο, δεν ήρθε "από το πουθενά". Πατάει πάνω στις αγωνίες, στους προβληματισμούς και στους αγώνες των νέων. Η επιτυχία της στηρίζεται στους συνεχώς διευρυνόμενους δεσμούς, που έχουμε αναπτύξει όλα τα προηγούμενα χρόνια με πολλές δεκάδες χιλιάδες νέους μέσα από τους κοινούς αγώνες και την αυτοτελή πολιτική παρουσία της ΚΝΕ. Τέλος, τροφοδοτείται και από την επιτυχία των δυο σημαντικών πρωτοβουλιών μας του προηγούμενου διαστήματος. Της Δίμηνης Πολιτικής Δράσης ενάντια σε όλα τα Ναρκωτικά και των Συναντήσεων Νέων Δημιουργών και Σχημάτων που οργανώσαμε σε όλη την Ελλάδα.

Το εισιτήριο των κεντρικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στην Αθήνα
Ηδη, κυκλοφόρησε το εισιτήριο του Φεστιβάλ. Οπως κάθε χρόνο, αποτελεί εργαλείο για την επιτυχία του κεντρικού τετραημέρου, αφού η προπώλησή του είναι πρώτης τάξης αφορμή για να γίνει γνωστό το Φεστιβάλ, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει τους πόρους για το στήσιμο του Φεστιβάλ μας, που, μακριά από τη λογική των "μεγάλων", "περήφανων" κλπ. χορηγών, επιμένει να στηρίζεται στο μεράκι και την πρωτοβουλιακή εθελοντική προσφορά των μελών και των φίλων της ΚΝΕ».

Αντιιμπεριαλιστικές καλοκαιρινές συναντήσεις

Η καλοκαιρινή δραστηριότητα της ΚΝΕ, όμως, δε σταματά εδώ. «Η Οργάνωσή μας - τονίζει η ανακοίνωση -, σε μια περίοδο που η επίθεση στα δικαιώματά μας συνεχίζεται, παρά το κλίμα διακοπών, δεν "κατεβάζει τα ρολά", αλλά συνδυάζει μαχητικά - νεανικά την αντίσταση - αντεπίθεση της νεολαίας με την ανάγκη για ξεκούραση, διακοπές και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Ετσι, το Σαββατοκύριακο 6-7 Ιούλη φιλοξενείται στο Στόμιο της Λάρισας το 11ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Στόχος της εκδρομής - κινητοποίησης αυτή τη χρονιά είναι το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο του Τυρνάβου, όπου και θα γίνει διαδήλωση την Κυριακή 7/7. Στο κάμπινγκ και την κινητοποίηση έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή χιλιάδες νέοι, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, απ' όλη την Ελλάδα. Το πλούσιο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, εκτός από συναυλίες, τουρνουά ποδοσφαίρου, βόλεϊ, συζήτηση για το Παλαιστινιακό και, φυσικά, πολύ ελεύθερο χρόνο». Η αναχώρηση των πούλμαν των Οργανώσεων του Λεκανοπεδίου Αττικής για το Στόμιο θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή στις 11 το βράδυ από το χώρο μπροστά από το Μουσείο.

Και η καλοκαιρινή αντιιμπεριαλιστική δράση θα συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα, καθώς «η ΚΝΕ μαζί με άλλες οχτώ, έως τώρα, Οργανώσεις Νεολαίας (από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τουρκία, αλλά και την Παλαιστίνη), οι οποίες συμμετέχουν στο Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο οργανώνουν το ΑντιΝΑΤΟικό Κάμπινγκ Νεολαίας στο Ποσείδι της Θεσσαλονίκης από 19 έως 25 Ιούλη. Εκεί, πέρα από το να απολαύσουν τη θάλασσα και τον ήλιο, θα δοθεί η δυνατότητα στους νέους αγωνιστές απ' όλες τις χώρες να συζητήσουν για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, τις μέχρι τώρα αγωνιστικές εμπειρίες της κάθε χώρας, τον περαιτέρω συντονισμό τους και την παρουσία τους στις κινητοποιήσεις με αφορμή τη Σύνοδο του 2003 στη Θεσσαλονίκη».

Δημιουργούμε και διασκεδάζουμε

Παράλληλα, η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για το κάμπινγκ της ΚΝΕ στη Λέσβο από 3-11 Αυγούστου. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, με την αισιοδοξία της περσινής επιτυχίας και με όπλο το μεράκι, τον ενθουσιασμό και το νεανικό αυθορμητισμό, θα εξασφαλίσουμε στα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ μια εναλλακτική, προσιτή πρόταση για διακοπές, μακριά από τη λογική, που θέλει το 40% της νεολαίας να μην πηγαίνει πουθενά και ένα άλλο μεγάλο μέρος να εξοντώνεται επί δυο μήνες σε μια εποχιακή δουλιά ή να μαζεύει δραχμή - δραχμή έναν ολόκληρο χρόνο το εισιτήριο για ένα ακριβοπληρωμένο βιομηχανοποιημένο 10ήμερο εκτόνωσης σε κάποιο "in" μέρος.

Με αισιοδοξία, μαχητικότητα και ενθουσιασμό, συνεχίζουμε τους σημαντικούς αγώνες της προηγούμενης περιόδου, απορρίπτουμε τη μιζέρια που μας επιβάλλουν, χτίζουμε νέους αγωνιστικούς δεσμούς, δημιουργούμε και διασκεδάζουμε πρωτότυπα και αυθεντικά. Με πίστη στη δύναμη του αγώνα, με πίστη στην προοπτική του Λαϊκού Μετώπου για τη Λαϊκή Εξουσία, το Σοσιαλισμό».