ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
Ενας νεκρός κάθε μιάμιση εργάσιμη μέρα

Μεγαλώνει η λίστα του θανάτου, θυσία στο βωμό του κέρδους της εργοδοσίας, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις ... συμμορφώνονται με τη νομοθεσία

Πέμπτη 4 Ιούλη 2002

Ολο και περισσότεροι εργάτες νεκροί για την αύξηση των κερδών της εργοδοσίας
Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, των τελευταίων 25 χρόνων τουλάχιστον, ο αριθμός των νεκρών σε εργατικά δυστυχήματα το 2001, ο οποίος αυξήθηκε σχεδόν κατά 50% από το 2000!!! Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), το 2001 σχεδόν διπλασιάστηκαν οι θάνατοι αλλοδαπών εργατών, σε σχέση με το 2000!!! Συγκεκριμένα, το 2001 το ΣΕΠΕ κατέγραψε 188 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, έναντι 127 το 2000. Από αυτά, τα 39 αφορούσαν αλλοδαπούς εργάτες, έναντι των 20 που είχαν συμβεί το 2000! Το 46% των δυστυχημάτων αφορά στον κλάδο των κατασκευών.

Παράλληλα, αυξήθηκαν γενικότερα τα εργατικά ατυχήματα, σε ποσοστό 28%, με 5.155 το 2001 έναντι 4.032 το 2000.

Απέναντι σε αυτή την τραγική καταγραφή ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, ο οποίος παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τα στοιχεία, προκάλεσε λέγοντας, ότι όσον αφορά τους αλλοδαπούς η έλλειψη εκπαίδευσης και η τοποθέτησή τους σε επικίνδυνες εργασίες είναι οι βασικές αιτίες για την απίστευτη αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων. Παραδέχτηκε, ωστόσο, το προφανές, ότι η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων συνδέεται με την έναρξη των έργων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και αυτά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο υπουργός Εργασίας δε βρήκε όμως να πει ούτε μια λέξη για τις εγκληματικές ευθύνες των εργοδοτών στη μη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, ή για τη συστηματική παραβίαση των κανόνων ασφάλειας και τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας σε πολλούς χώρους δουλιάς. Αντίθετα, είπε ότι ελάχιστες επιχειρήσεις στη χώρα δεν ανταποκρίνονται στα όσα ορίζει η νομοθεσία και ότι οι περισσότερες συμμορφώνονται και διαθέτουν τεχνικό Ασφάλειας και γιατρό Εργασίας. Επιβεβαίωσε έτσι τη συνενοχή της κυβέρνησης για το διαρκές αυτό έγκλημα, στο οποίο συμμετέχει άμεσα, όσον αφορά στο Ολυμπιακό Χωριό, καθώς οι απαιτήσεις της, αλλά και τα πριμ που δίνει στις επιχειρήσεις για τη γρηγορότερη αποπεράτωση των έργων οδηγούν σε μια άνευ προηγουμένου εντατικοποίηση με δραματικές συνέπειες.

Εργάτες στο Ολυμπιακό Χωριό, μετά από ένα ακόμη ατύχημα
Ισως γι' αυτό ο Δ. Ρέππας ζήτησε να μη χρησιμοποιηθούν αυτά τα στοιχεία για κριτική προς την κυβέρνηση, καθώς, κατά τη γνώμη του, αυτή η κριτική είναι πολλές φορές ... άδικη! Για την ιστορία, τα πρόστιμα που επέβαλαν οι τεχνικοί και υγειονομικοί επιθεωρητές ήταν - κατά τραγική σύμπτωση - 188 εκατ. δραχμές. Ο υπουργός ανέφερε την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο των προστίμων που επιτρέπεται να επιβάλλει το ΣΕΠΕ...

Ο «Ρ» είχε αποκαλύψει το μέγεθος του εγκλήματος για το 2001, αναφέροντας σε προηγούμενο δημοσίευμά του τον αριθμό των 185 νεκρών, ο οποίος δυστυχώς ξεπεράστηκε κατά τρεις εργάτες. Ηδη από 1η του Γενάρη μέχρι και 30 του Απρίλη του 2002, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει και δημοσιεύσει ο «Ρ» από καταγγελίες συνδικάτων και εργαζομένων, ο αριθμός των νεκρών εργατών έχει φτάσει τους 28, ενώ ο αριθμός των τραυματιών είναι πολλαπλάσιος. Το 57% (16) των 28 θανατηφόρων περιστατικών σημειώθηκαν στον κλάδο των κατασκευών. Ποσοστό που είναι πολύ αυξημένο, ακόμα και σε σχέση με τα ήδη πολύ υψηλά ποσοστά θανάτων στον κλάδο των κατασκευών τα τελευταία χρόνια.