ΦΑΡΚΑΔΩΝΑ
Πότε «καίγεται», πότε «πνίγεται»!

Η ανυπαρξία έργων υποδομής αφήνει τις αγροτικές καλλιέργειες στο έλεος των καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να προκαλούνται καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, πότε από την ξηρασία και πότε από τις πλημμύρες

Κυριακή 7 Ιούλη 2002

Γραφείο Θεσσαλίας

Από τις πλημμύρες στην ξηρασία - «από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη», δηλαδή - «βολοδέρνει» εδώ και δεκαετίες η περιοχή της Φαρκαδώνας Τρικάλων, με αποτέλεσμα, σχεδόν κάθε χρόνο, πότε να «πνίγονται» και πότε να «καίγονται» χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών. Αιτία του προβλήματος, η έλλειψη έργων υποδομής, που, αν υπήρχαν, και τις πλημμύρες θα απέτρεπαν, αλλά και θα αξιοποιούσαν τα νερά για την άρδευση των χωραφιών. Κι όλα αυτά σε μια περιοχή όπου η ενασχόληση με τη γεωργία αποτελεί, σχεδόν, αποκλειστική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της και την ώρα που ο αγροτικός κόσμος δέχεται απανωτά τα χτυπήματα της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το πρόβλημα των πλημμυρών έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδώνας αποτελεί λεκάνη ανάσχεσης των νερών που «κατεβαίνουν» από τα βουνά της Θεσσαλίας και, μέσω του Πηνειού, οδηγούνται στη θάλασσα. Με τις βροχές που πέφτουν στη διάρκεια του φθινοπώρου, ή προς τα τέλη του χειμώνα, ανεβαίνει η στάθμη του Πηνειού, που πλημμυρίζει και «πνίγει» χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών.

Το πρόβλημα της ξηρασίας έχει να κάνει με το γενικότερο πρόβλημα της λειψυδρίας, που «τυραννάει», τις τελευταίες δεκαετίες, όλο το θεσσαλικό κάμπο και οφείλεται στην ανυπαρξία έργων για τη συγκράτηση και αξιοποίηση των υπαρχόντων υδατικών αποθεμάτων, καθώς και για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα στη Θεσσαλία, που έχει υποστεί τεράστια μείωση τα τελευταία χρόνια.

Ερμαια των καιρικών συνθηκών και της κυβερνητικής αδιαφορίας, λοιπόν, οι αγρότες της Φαρκαδώνας αγωνίζονται για ν' αποφύγουν το ξεκλήρισμά τους, στο οποίο επιχειρούν να τους οδηγήσουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Διότι η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις ευθύνονται, που δεν υλοποιούνται τα αναγκαία αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα, αφού στόχος της πολιτικής τους δεν είναι η ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, αλλά το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

«Πλημμύρα» κυβερνητικών υποσχέσεων


Η ανυπαρξία των αντιπλημμυρικών έργων αναδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο, όταν, πριν από δύο μήνες περίπου, λόγω των βροχοπτώσεων, υπερχείλισε ο Πηνειός και η περιοχή της Φαρκαδώνας πλημμύρισε για μια ακόμα φορά. Περίπου 20 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών καλαμποκιού, ζαχαρότευτλων, σιτηρών, αλλά και χωραφιών που είχαν ετοιμαστεί για σπορά, στα χωριά Ζάρκο, Πηνειάδα, Κεραμίδι, Γροιζάνο και Παναγίτσα, σκεπάστηκαν από τα νερά του Πηνειού.

Βλέποντας ότι, για μια ακόμα χρονιά, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα οι αγρότες αντέδρασαν, προειδοποιώντας ότι θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, απαιτώντας έγκαιρα δίκαιες αποζημιώσεις. Η κυβέρνηση απάντησε με τη γνωστή μέθοδο των ψεύτικων κι ανέξοδων υποσχέσεων.

Μάλιστα, ο ένας από τους δυο υφυπουργούς Γεωργίας, ο Φ. Χατζημιχάλης, επισκέφτηκε την περιοχή - οι πλημμυρόπληκτοι τον «υποδέχτηκαν» με δεκάδες τρακτέρ παρατεταγμένα στην εθνική οδό Λάρισας - Τρικάλων - κι άρχισε να αραδιάζει τα «ΝΑΙ» και τα «ΘΑ», μη διστάζοντας να δεσμευτεί και προσωπικά ότι θα δοθούν γρήγορα οι δίκαιες αποζημιώσεις. Σήμερα, δύο μήνες μετά, οι πληγέντες δε γνωρίζουν ακόμα ούτε το πότε, ούτε το πόσο θα αποζημιωθούν.

Τα αιτήματα

Οι αγρότες της Φαρκαδώνας δε «χάβουν» τα ψέματα της κυβέρνησης, καθώς γνωρίζουν ότι για να λυθούν τα προβλήματά τους πρέπει ν' αγωνιστούν για να επιβάλουν τα δίκαια αιτήματά τους. Εκτός, λοιπόν, του αιτήματός τους για έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές στις καλλιέργειες και στα χωράφια, ζητούν, ακόμα, να δίνεται αποζημίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ζημιές που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ και να γίνει τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτονται και ν' αποζημιώνονται οι πληγέντες για ποσοστά ζημιάς από 1% - 100% και για όλες τις χρονικές περιόδους, καθώς, επίσης, να αναγνωριστεί η περιοχή της Φαρκαδώνας ως πλημμυρόπληκτη.

Δηλώνουν, δε, ότι το θέμα δεν είναι μόνον πώς θα πάρουν αποζημιώσεις, αλλά το πώς θ' αντιμετωπιστεί γενικότερα το πρόβλημα πλημμυρών και λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η περιοχή. Και ζητούν να κατασκευαστούν αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά, αρδευτικά κι άλλα εγγειοβελτιωτικά έργα - εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου, φράγμα Σμοκόβου, μικρά φράγματα στον Πηνειό κ.ά. - για τη συγκράτηση και την ορθολογική αξιοποίηση των νερών.

«Κωφεύουν οι αρμόδιοι»

Τα αιτήματά τους αυτά οι αγρότες της Φαρκαδώνας ανέφεραν και στην αντιπροσωπεία της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, η οποία, με επικεφαλής τον Τ. Τσιόγκα, βουλευτή του Κόμματος, επισκέφτηκε πρόσφατα την περιοχή. Σε σύσκεψη εκπροσώπων πολλών φορέων - συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αγροτικών συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεων - που πραγματοποιήθηκε έγινε πλούσιος και εποικοδομητικός διάλογος.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Σπ. Τσιοτινός, υποψήφιος δήμαρχος Φαρκαδώνας με τη «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων η «Η Ανοιξη», τόνισε ότι το υπουργείο Γεωργίας κωφεύει και δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των φορέων και των αγροτών της Φαρκαδώνας. Κατήγγειλε, δε, ότι αν και έχουν σταλεί σχετικά υπομνήματα εδώ και δεκαετίες στο υπουργείο - παρουσιάζοντας ένα από αυτά που έφερε ως ημερομηνία αποστολής στις 20-5-1982 - ο υφυπουργός Γεωργίας, Β. Αργύρης, απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, είπε ψέματα ότι δεν υποβλήθηκε κανένα αίτημα από τους φορείς. Και υπογράμμισε ότι οι αγρότες θα συνεχίσουν ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα που δίνουν όλα αυτά τα χρόνια μέχρι τη δικαίωσή τους.

Ο Δ. Στάμος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Τρικάλων και της Ενωσης Επαγγελματιών Φαρκαδώνας, επισήμανε ότι το πρόβλημα που μαστίζει την περιοχή έχει άμεσο αντίκτυπο και στους επαγγελματίες, καθώς ο τζίρος τους μειώνεται συνεχώς, αφού οι αγρότες, που είναι η μοναδική πελατεία τους, έχουν πρόβλημα επιβίωσης.

Ο Χρ. Δομακής, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ζάρκου, υπογράμμισε ότι «σε λίγο καιρό η φτώχεια θα είναι τόσο μεγάλη και όχι μόνο θα πάρει η ΑΤΕ τα χωράφια, αλλά οι αγρότες δε θα έχουν πού να πάνε».

Ο Ξ. Κολοβός, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ζάρκου, επισήμανε ότι «μέσα σε λίγες μέρες οι αγρότες δε θα 'χουν νερά να ποτίσουν».

Ο Γ. Μπαντής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κεραμιδίου, τόνισε ότι «το πρόβλημα είναι σύνθετο και έτσι πρέπει ν' αντιμετωπιστεί με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων που ζητούν οι αγρότες από την κυβέρνηση».

Το ΚΚΕ στο πλευρό τους

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Τ. Τσιόγκας, ο οποίος ξεκινώντας αναφέρθηκε στην πληθώρα πρωτοβουλιών που έχει πάρει το ΚΚΕ για την επίλυση των προβλημάτων της λειψυδρίας και των πλημμυρών και έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Για το πρόβλημα της λειψυδρίας, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ έχει προτείνει την επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης για τους υδάτινους πολιτικής, τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου, το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων αρδευτικών, εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν υλοποιεί τα αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, γιατί «δε θέλει να ποτιστούν τα θεσσαλικά χωράφια», εξυπηρετώντας έτσι το στόχο της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που στοχεύει στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. «Ο μόνος δρόμος - είπε - είναι να παλέψετε για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής. Αυτοί που δε θέλουν να λύσουν τα προβλήματά σας, μόνον από αγώνες καταλαβαίνουν».


Ε. Τζ.