Μια «χαμένη» τραγωδία
Τρίτη 9 Ιούλη 2002

Ξεχωριστή στιγμή για το θεσμό των Επιδαυρίων είναι η παρουσίαση (12, 13/7) της τραγωδίας του Ευριπίδη «Υψιπύλη» από το «Αμφι-θέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου, αφού στην ουσία πρόκειται για την παγκόσμια πρεμιέρα ενός άπαιχτου έως τώρα έργου του μεγάλου τραγικού. Η «Υψιπύλη» ανήκει στις χαμένες τραγωδίες του Ευριπίδη. Διδάχτηκε γύρω στα 408 π.Χ. στην Αθήνα και αναφέρεται στην πρώην βασίλισσα της Λήμνου, η οποία, εξόριστη από την πατρίδα της, βρίσκεται τροφός στο παλάτι του βασιλιά της Νεμέας, Λυκούργου. Αθελά της όμως, γίνεται υπαίτια για το θάνατο του Οφέλτη, μικρού γιου του Λυκούργου και της Ευρυδίκης. Τελικά, σώζεται την τελευταία στιγμή από την τιμωρία, μετά την παρέμβαση των δύο από καιρό χαμένων γιων της και του θεού Διονύσου.

«Η "Υψιπύλη" είναι ένα ακόμα "ειρωνικό δράμα" του Ευριπίδη, συγγενικό αισθητικά με τον "Ιωνα", την "Αλκηστη", την "Ελένη" και την "Ιφιγένεια εν Αυλίδι " - σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, τονίζοντας παράλληλα ότι «διαθέτει ωραιότατες δραματικές, λυρικές, αλλά και ευφρόσυνες, χιουμοριστικές σκηνές».

Η μετάφραση - συμπλήρωση είναι του Τάσου Ρούσσου, τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Ζιάκα, η μουσική του Δημήτρη Μαραγκόπουλου. Την τραγική ηρωίδα ενσαρκώνει η Λήδα Τασοπούλου. Παίζουν επίσης: Γιώργος Κροντήρης, Νίκος Γιαχαλής, Γιώργος Μπούγος, Θανάσης Κουρλαμπάς, κ.ά.