ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Νέες κινητοποιήσεις κόντρα στο ξεπούλημα

Πενθήμερη απεργία αποφάσισε χτες το Γενικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων

Παρασκευή 12 Ιούλη 2002

Η ποινικοποίηση του αγώνα τους, η επιχείρηση εκφοβισμού από τη διοίκηση της εταιρίας, οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ενάντια στις κινητοποιήσεις τους δεν πτοούν τους εργαζόμενους στα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), που συνεχίζουν να αντιστέκονται στο ξεπούλημα της εταιρίας στον Λάτση και στους Ρώσους συνεταίρους του της εταιρίας «Loukoil».

Παρόλο που η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου (ΓΣ), το οποίο συνεδρίασε χτες, δε συμφώνησε να συνεχιστούν οι εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις από την Ομοσπονδία του κλάδου, οι οποίες κρίθηκαν «παράνομες και καταχρηστικές» με δικαστική απόφαση- «καρμπόν», ένα νέο πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων θα ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, νέα πενθήμερη απεργία, της οποίας ο ακριβής χρόνος έναρξης θα αναγγελθεί αργότερα. Ηδη τα Εργατικά Κέντρα Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης έχουν αποφασίσει την κάλυψη των απεργιακών κινητοποιήσεων που θα εξαγγείλει το Συνδικάτο των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση προωθήσει το σχέδιο ξεπουλήματος πριν την πενθήμερη απεργία, το ΓΣ εξουσιοδότησε τη διοίκηση του σωματείου να προχωρήσει σε 10ήμερη απεργία και παραπέρα κλιμάκωση!

Οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ υποστήριξαν την πρόταση άμεσης συνέχισης της τετραήμερης απεργίας που είχε αποφασίσει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή, προκειμένου να μη δοθεί έστω και η ελάχιστη δυνατότητα και ο χρόνος στη διοίκηση και στην κυβέρνηση να προχωρήσουν στο ξεπούλημα.

Στόχος της κυβέρνησης, σε πρώτη φάση, είναι να εκχωρήσει το 23% του ομίλου, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ενεργειακή ισχύ της χώρας. Οι εργαζόμενοι στάθηκαν αντίθετοι από την πρώτη στιγμή στην κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποίησης και παράδοσης του ομίλου στα ιδιωτικά συμφέροντα. Με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις, πολύμορφες και επίμονες, απαίτησαν την παραμονή των «Ελληνικών Πετρελαίων» και των θυγατρικών εταιριών στο δημόσιο. Αποφάσισαν και έκαναν πράξη απεργίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις και πορείες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και συνεχείς παρεμβάσεις στα συναρμόδια υπουργεία.

Προχτές Τετάρτη, πρώτη μέρα της τετραήμερης απεργίας των εργαζομένων, το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας την έκρινε «παράνομη και καταχρηστική» - ύστερα από προσφυγή της διοίκησης του ομίλου - απαγορεύοντας τόσο τη συνέχισή της, την επανάληψή της στο μέλλον, καθώς και την πραγματοποίηση κάθε άλλης μορφής απεργιακής κινητοποίησης με τα ίδια αιτήματα.

Ανάλογη τύχη είχε και η προγενέστερη, 15ήμερη απεργία που είχε κηρύξει το πανελλαδικό σωματείο των εργαζομένων.