«ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΤΩΡΑ»
Στο επίκεντρο ο πολίτης και οι ανάγκες

«Πόλις - Πολίτης - Πολιτισμός» ήταν το θέμα της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που διοργάνωσε η παράταξη τη Δευτέρα

Τετάρτη 17 Ιούλη 2002

Motion Team

Αποψη από την εκδήλωση της «ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΤΩΡΑ»
Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ζουν σε μια πόλη κάτω από συνθήκες που θα τους επιτρέπουν να απολαμβάνουν στην καθημερινή τους ζωή, υψηλές υπηρεσίες δωρεάν υγείας και παιδείας, θα τους διασφαλίζει το δικαίωμα στην εργασία με πλήρη δικαιώματα και θα ενισχύουν την ανάδειξη της δημιουργίας (καλλιτεχνικής κλπ.) σε όλα τα επίπεδα. Αυτή ήταν η διαπίστωση. Και ακολούθησε η δέσμευση πως η παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» θα παλέψει για την υπεράσπιση αυτού του δικαιώματος, που σήμερα στερείται από την πλειοψηφία των πολιτών.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν την ουσία των όσων ειπώθηκαν και τη βάση πάνω στην οποία κινήθηκαν οι εισηγήσεις των ομιλητών στη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα «Πόλις - Πολίτης - Πολιτισμός», που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στην αύλειο χώρο της Βίλα Μπιάνκα.

Μίλησαν ο Αγάπιος Σαχίνης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Απόστολος Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και π. διευθυντής Αρχιτεκτονικού Δήμου Θεσσαλονίκης, η Κάτια Κιλεσοπούλου, ιστορικός Τέχνης, ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος και ο δημοσιογράφος - λογοτέχνης Ηλίας Κουτσούκος.

«Τα δρώμενα των πολιτών στις πόλεις προάγουν ποιοτικά τη ζωή των κατοίκων και καλλιεργούν πνευματικά τους ανθρώπους», ανέφερε ο Α. Παπαγιαννόπουλος. Για να πει στη συνέχεια πως σήμερα αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει εφόσον «τα πάντα σχεδιάζονται και κινούνται στο όνομα μιας ανάπτυξης που βασίζεται σε νέους κερδοσκοπικούς παράγοντες που αγνοούν απολύτως τους πολίτες».

Ο Η. Κουτσούκος σημείωσε ότι είναι στο χέρι όλων να αλλάξουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη και την έχουν μετατρέψει σε μια πόλη μαρτυρική για τους πολίτες της. «Είναι στιγμή να πράξουμε», είπε η Κ. Κιλεσοπούλου. «Ο αποκοιμισμένος πολίτης είναι αυτός ο οποίος αναβάλλει τον αγώνα του σήμερα για αύριο και αυτό το ονομάζει ελπίδα. Απέναντι λοιπόν στον αποκοιμισμένο πολίτη έχουμε να αντιτάξουμε τον συνειδητό πολίτη. Αυτόν που πράττει», διευκρίνισε.

Στην παρέμβασή του ο Ντ. Χριστιανόπουλος αναφέρθηκε στην εξάρτηση της ΤΑ από την κεντρική εξουσία, που δεν αφήνει πλέον περιθώρια να παίξει το ρόλο της. Επίσης τόνισε την ανάγκη πρακτικής έκφρασης της αγάπης των πολιτών προς το θεσμό, αλλά και όσων τον υπηρετούν.

Οι θέσεις της παράταξης

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο Α. Σαχίνης περιέγραψε τις θέσεις και προτάσεις της παράταξης για κάθε μία από τις τρεις θεματικές έννοιες. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Για μας Πόλη σημαίνει: αποκέντρωση που σημαίνει λειτουργία των διαμερισμάτων ουσιαστική και όχι τυπική. Σημαίνει διαμερίσματα, μικροί δήμοι.

Πολίτης σημαίνει: Στο επίκεντρο ο πολίτης, με αμεσότητα στη λήψη των αποφάσεων».

Μιλώντας για τον πολιτισμό, σημείωσε ότι οι εκδηλώσεις του δήμου, τα γνωστά «ΔΗΜΗΤΡΙΑ» έχουν κλείσει τον κύκλο τους. «Προτείνουμε μια νέα λογική, της Αμφικτιονίας, όπου στο επίπεδο του πολιτισμού θα πάμε να ενώσουμε, να αναδείξουμε, να στηρίξουμε ό,τι υπάρχει τοπικά. Να το ενώσουμε και να το αναδείξουμε στη λογική ειρηνικής συμβίωσης, συναδέλφωσης και φιλίας με τον πολιτισμό των άλλων βαλκανικών λαών. Πιστεύουμε πως θα μας δοθεί η δυνατότητα από τη θέση της διοίκησης του δήμου να πραγματοποιήσουμε την πρότασή μας. Νομίζουμε ότι θα δώσει άλλη πνοή και στον πολιτισμό και στους ανθρώπους του και ταυτόχρονα θα κατοχυρώσει τη Θεσσαλονίκη σαν μια πόλη φιλίας των λαών και όχι σαν ένα ορμητήριο - όχι σαν "ένα πεδίο βολής φθηνό που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι"», κατέληξε.