ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ
Διεκδίκηση των αναγκών σε κάθε τομέα

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους αγρότες της περιοχής

Σάββατο 20 Ιούλη 2002

Από τη συνάντηση με την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας
«Δε χωράνε άλλες αυταπάτες από την πλευρά της αγροτιάς. Θα σας το πω καθαρά: Θα πρέπει να επιλέξετε εκείνα τα μέτρα, εκείνους τους υς, για να αντιμετωπίσετε το ζήτημα. Αφού είναι πολιτικό το ζήτημα, πολιτικά θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε». Με αυτά τα λόγια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα απευθύνθηκε στους αγρότες της Πρέβεζας, σε συνάντηση που είχε στο χώρο των Εκκοκιστηρίων Πρεβέζης με εκπροσώπους της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πρέβεζας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, οι οποίοι με τις παρεμβάσεις τους έθεσαν τα προβλήματα της αγροτιάς, έτσι όπως εκφράζονται στην περιοχή της Πρέβεζας. Εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων της περιοχής μίλησαν για την κρίση στην αγελαδοτροφία, αναφέρθηκαν στο ζήτημα της διάθεσης κρεάτων στην αγορά,για τα οποία δεν υπάρχει ουσιαστικός κρατικός έλεγχος και στη νοθεία στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη «ΔΩΔΩΝΗ» και τις προσπάθειες που γίνονται με διάφορους τρόπους να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να ιδιωτικοποιηθεί. Αυτό που τονίστηκε τόσο από εκπροσώπους των κτηνοτρόφων όσο και από μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Νομού Πρέβεζας, που τοποθετήθηκε στη συνέχεια, ήταν πως η «ΔΩΔΩΝΗ» θα πρέπει να περάσει στις συνεταιριστικές ενώσεις. Ως την πιο δύσκολη χαρακτήρισαν τη χρονιά που πέρασε εκπρόσωποι των κηπευτικών συνεταιρισμών, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς τους, με αποτέλεσμα «το 80% της αγροτιάς της περιοχής να μην μπορεί να πληρώσει ούτε έναν καφέ», όπως ακούστηκε χαρακτηριστικά.

Σχέδια ενάντια στη μικρομεσαία αγροτιά

«Πρέπει να διεκδικείτε αυτά που έχετε ανάγκη και αυτά που έχετε ανάγκη είναι πάρα πολλά σε όλους τους τομείς», ήταν η απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που ανέπτυξε την ολοκληρωμένη πρόταση του Κόμματος για μια άλλη πορεία στην αγροτική οικονομία, συνδεδεμένη με ευρύτερες αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία. «Εμείς βλέπουμε τον αγρότη και την αγροτιά συνολικά και τα προβλήματα της. Το εισόδημα πάνω από όλα, που είναι καθοριστικό στοιχείο στη ζωή μας, αλλά υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Υγειονομικής περίθαλψης, συνθηκών ζωής, στέγης, τα προβλήματα της παιδείας, η ανεργία».

Αναλύοντας πολιτικά την κατάσταση που διαμορφώνουν για τη μικρομεσαία αγροτιά οι επιλογές του κεφαλαίου, τόνισε: «Η κύρια πολιτική στην Ελλάδα,που εναρμονίζεται και με αυτό που γίνεται στην ΕΕ για τις νότιες χώρες, που έχουν μικρό και μεσαίο αγρότη, είναι η εξής: Να φύγει από τη μέση ο μικρομεσαίος αγρότης και η παραγωγή της γης, η ζωική παραγωγή και η επεξεργασία των προϊόντων να συγκεντρωθεί στα χέρια λίγων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή είναι η κύρια στρατηγική,στην οποία δεν κάνουν πίσω και ούτε θα αλλάξει με μικροελιγμούς που ενδεχομένως θα κάνουν. Η αναθεώρηση της ΚΑΠ επιταχύνει αυτή τη διαδικασία», τόνισε. Περιγράφοντας ειδικότερα τις νέες αποφάσεις και τις επιπτώσεις του για την περιοχή της Ηπείρου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε: «Μια δραστηριότητα θα είναι να πουλήσουν τη ΔΩΔΩΝΗ. Θα την πάρουν ή η ΦΑΓΕ ή η ΔΕΛΤΑ ή εν πάση περιπτώσει μονοπωλιακές επιχειρήσεις ή άλλοι επιχειρηματίες, οι οποίοι ταυτόχρονα είναι και εισαγωγείς γαλακτοκομικών και άλλων προϊόντων. Θα συγκεντρωθεί η δύναμη στους λίγους. Επομένως αυτοί οι ισχυροί θα ρίξουν τις τιμές αγοράς του γάλατος ή του κρέατος από τους παραγωγούς και αν για κάποιο λόγο δεν τους συμφέρει, θα το φέρουν απ' έξω (εισαγωγή) και θα έχουν εδώ το εμπόριο. Οσο συγκεντρώνεται η παραγωγή σε λίγα χέρια, τόσο περισσότερο θα συρρικνώνεται το αγροτικό εισόδημα. Και ένα μέρος της αγροτιάς θα γίνεται εργάτες σε αυτά τα εργοστάσια. Ομως αυτά τα μονοπώλια θα σας εκμεταλλεύονται πολύ περισσότερο από ό,τι σας εκμεταλλεύονταν μέχρι τώρα οι έμποροι ή και η ίδια η ΔΩΔΩΝΗ για παράδειγμα. Θα διαθέσουν τις επιδοτήσεις τους στους βιομήχανους που κάνουν τέτοιου είδους επενδύσεις και οι οποίοι κάνουν επενδύσεις με στόχο τα λιγότερα εργατικά χέρια. Ακόμα και αν γίνονται επενδύσεις στην ύπαιθρο, οι εργατικές θέσεις που θα χάνονται θα είναι πολύ περισσότερες από αυτές που θα δημιουργούνται και λιγότερο σταθερές,γιατί τώρα έχουμε απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων. Θα μικρύνει η αγροτική παραγωγή και θα είναι πιο ακριβή για τον καταναλωτή και άλλοι θα πεταχτείτε από τη μέση».

Χρειάζεται αγώνας με προοπτική

Η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τους αγρότες, αφού ξεκαθαρίσουν ποια είναι η στρατηγική που άλλοι χαράσσουν γι' αυτούς, να αγωνιστούν, συμπληρώνοντας ότι «ο αγώνας σας θα είναι αδύναμος, αν δεν έχει προοπτική ριζικής αλλαγής στον τομέα». Αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, είπε: «Εμείς είμαστε υπέρ της συνεταιριστικοποιημένης αγροτικής οικονομίας. Και όταν λέμε ότι για να σταθεί ο αγροτικός συνεταιρισμός, θα πρέπει να είναι ενταγμένος μέσα σε ένα πρόγραμμα του κράτους που περιλαμβάνει ανάπτυξη της βιομηχανίας, ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, του τομέα κοινωνικών υπηρεσιών και να υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στη βιομηχανική και την αγροτική παραγωγή, το θέμα είναι ποιος καθορίζει αυτόν τον προγραμματισμό. Ο αγροτικός συνεταιρισμός κατά τη δική μας άποψη πρέπει να παίρνει από το κράτος φτηνό υλικό, στο κόστος, που σημαίνει ότι το κράτος διαμορφώνει βιομηχανία παραγωγής αυτού του υλικού, αλλά για να τα κάνει αυτά, πρέπει να φύγει από τη μέση το καπιταλιστικό κέρδος. Καθαρά πράγματα. Γιατί όταν η βιομηχανία βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, αυτοί δε δουλεύουν για το καλό του αγρότη, δουλεύουν για το κέρδος. Γι' αυτό πρέπει να υπάρχει κρατική βιομηχανία και το κέρδος για το κράτος θα βγαίνει μέσα από τα φτηνά και καλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, από την κίνηση και κατανάλωσή τους και μέσα από τις διεθνείς συνεργασίες που θα κάνει, γιατί και οι εξαγωγές είναι απαραίτητες.

Παράλληλα δεν πρέπει να γίνονται εισαγωγές προϊόντων που εμείς παράγουμε. Θα παράγουμε προϊόντα που χρειάζονται για την εσωτερική αγορά και προϊόντα που χρειάζονται για εξαγωγές. Δεν είμαστε εναντίον της διεθνούς συνεργασίας. Θα κάνουμε όμως εμπόριο σε βάση συμφέρουσα, όχι μπάτε σκύλοι αλέστε στην Ελλάδα ξένα προϊόντα. Θα κάνουμε εισαγωγές σε προϊόντα που δεν μπορούμε ή δεν κρίνουμε σκόπιμο να παράγουμε».

Επιλογή πολιτικής

Κλείνοντας, η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τους αγρότες να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα από την κατάσταση. «Κάποια πολιτική πρέπει να την εγκαταλείψετε οριστικά και κάποια πολιτική πρέπει να την υιοθετήσετε. Οταν στο μυαλό είναι καθαρό το πολιτικό ζήτημα, τότε αποκτάς και ικανότητα πίεσης και απόσπασης κατακτήσεων. Αν δεν το έχεις καθαρό, θα σε εμπαίζουν με υποσχέσεις και στο τέλος θα απογοητευτείς ότι δεν έκανες τίποτα. Οταν έχεις καθαρό το πολιτικό ζήτημα, τότε και δυναμισμό αποκτάς, και υπομονή. Γιατί ξέρεις προς τα πού πρέπει να στραφούν τα πράγματα».