ΓΑΥΔΟΣ - ΚΡΗΤΗ
Αστυνομικές προκλήσεις στην εκδρομή - προσκύνημα της ΚΝΕ
Τρίτη 23 Ιούλη 2002

Με την προκλητική παρουσία και συμπεριφορά της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε, το Σαββατοκύριακο 20-21 Ιούλη 2002, η εκδήλωση τιμής και μνήμης που οργάνωσε το Συμβούλιο Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ στη Γαύδο για τους εξόριστους αγωνιστές που έζησαν εκεί. Θύμισε, πραγματικά, άλλες εποχές η πολυπληθής και προκλητική παρουσία - συνοδεία αστυνομικών που απρόσκλητοι... συμμετείχαν στις εκδηλώσεις. Ηταν περισσότεροι ακόμα και από τις συνοδείες των εξορίστων τις εποχές εκείνες, όπως είπε χαρακτηριστικά ηλικιωμένος κομμουνιστής, που και ο ίδιος είχε γευτεί τόπους εξορίας.

Η παρέμβαση της Αστυνομίας εκδηλώθηκε από την αρχή ακόμα, καθώς η Ασφάλεια με τηλεφώνημα στα γραφεία του ΚΚΕ στο Ηράκλειο ζητούσε να ενημερωθεί για το πρόγραμμα της εκδήλωσης, θέλοντας, όπως πρόβαλε, να βοηθήσει και να «προστατεύσει» τα μέλη της ΚΝΕ και του Κόμματος, αλλά και φίλους που θα έπαιρναν μέρος... Και βέβαια ήταν άμεση η απάντηση πως οι κομμουνιστές και οι φίλοι τους δε χρειάζονται τέτοιου είδους προστασία και η προσφορά επιστρέφεται.

Βέβαια αυτό δεν τους εμπόδισε να επιμείνουν βάζοντας εμπόδια σε όσους ήθελαν να περάσουν από τα Σφακιά, όπου συγκεντρώθηκαν, προς τη Γαύδο. Λιμενικοί μαζί με την εταιρία επιχείρησαν να εμποδίσουν την επιβίβαση όλων, που είχαν φθάσει από όλη την Κρήτη, στο καράβι. Επικαλούνταν ότι, τάχα, το καράβι είναι πλήρες, παρόλο που η Οργάνωση της περιοχής είχε κλείσει τα εισιτήρια τουλάχιστον 10 μέρες πριν.

Στη συνέχεια άνδρες της Ασφάλειας επιβιβάστηκαν στο καράβι και μαζί με τους κατασκηνωτές έφτασαν στη Γαύδο, ξεσηκώνοντας την οργή όσων συμμετείχαν, αλλά και κατοίκων της Γαύδου. Αλλά οι προκλήσεις συνεχίστηκαν, καθώς, στη συνέχεια, δεν επιτράπηκε η είσοδος στους προσκυνητές στο σπίτι των εξόριστων στο Σαρακήνικο, στο «Σπίτι του Αρη», ενώ αστυνομικοί, ένστολοι και μη, μαζί με τον ιδιοκτήτη άνοιγαν τις κλειδωμένες πόρτες και μπαινόβγαιναν...

Αλλά και σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης με περιπολικά και αυτοκίνητα της Ασφάλειας παρακολουθούσαν τους κατασκηνωτές με προκλητικό τρόπο, λες και είχαν να κάνουν με εγκληματίες! Ακόμα και όταν ο κόσμος βρισκόταν στην παραλία για μπάνιο εκεί βρίσκονταν και αυτοί κάνοντας βόλτες πάνω κάτω. Και βέβαια θα ήταν αδιανόητο να μη μας συνοδέψουν και κατά την επιστροφή μας στα Σφακιά, φέρνοντας με επιτυχία σε πέρας την «αποστολή τους», όπως οι ίδιοι ίσως πιστεύουν.

Η εκδήλωση

Παρ' όλα τα παραπάνω, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, τιμώντας τους δεκάδες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που εξορίστηκαν στο νησί της Γαύδου. Αξιοσημείωτη ήταν, ιδιαίτερα, η μεγάλη συμμετοχή νέων, αλλά και μεγαλύτερων σε ηλικία κομμουνιστών, οι οποίοι με τις θύμησές τους ξαναζωντάνεψαν μνήμες και μαρτυρικές στιγμές. Στιγμές αγωνιστών που πάλεψαν για την Ειρήνη, την Εθνική Ανεξαρτησία, που δίδαξαν τι σημαίνει συλλογική πάλη, δημιουργία και προκοπή, ταξική ενότητα. Που πάλεψαν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, για το Σοσιαλισμό.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πάνω από το Σπίτι των Εξόριστων, αφού δεν επιτράπηκε η είσοδος στους συγκεντρωμένους από τον ιδιοκτήτη, που δε σεβάστηκε ούτε την ιστορία. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, Γιώργος Νταγκουνάκης, ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, πολλά μέλη και στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης οι νέοι κομμουνιστές και φίλοι της ΚΝΕ φώναζαν συνθήματα και τραγουδούσαν αντάρτικα τραγούδια. Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής της ΚΝΕ, Σάββας Βασιλειάδης και μίλησε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Αμέσως μετά μίλησε ο Γιώργος Νταγκουνάκης γραμματέας Περιοχής Κρήτης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Τέλος χαιρετισμό απηύθυνε το τιμημένο μέλος του Κόμματος Κώστας Λόλας, που υπήρξε συναγωνιστής του Αρη Βελουχιώτη, και μέλος της επίλεκτης διμοιρίας της ενάτης ταξιαρχίας.

Αμέσως μετά τοποθετήθηκε μαρμάρινη πλάκα, πάνω από το «Σπίτι του Αρη» στο Σαρακήνικο, από το Συμβούλιο Περιοχής της ΚΝΕ προς τιμήν των εξόριστων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών. Στέλνοντας έτσι υπόσχεση συνέχισης των αγώνων και υπεράσπισης των υψηλών ιδανικών του αγώνα του τιμημένου ΚΚΕ και μελών του, που δε δίστασαν ποτέ για όλα αυτά να θυσιάσουν και τη ζωή τους. Φυσικά, οι νεολαίοι μαζί με τους μεγαλύτερους συντρόφους το βράδυ του Σαββάτου σε αγωνιστικό - συντροφικό κλίμα γλέντησαν με αντάρτικο και πολιτικό τραγούδι. Είναι χαρακτηριστικό πως μαζική ήταν η συμμετοχή και όλων των ντόπιων που βρίσκονταν εκεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στην Κρήτη (2018-08-21 00:00:00.0)
Διήμερη κατασκήνωση στη Γαύδο (2016-07-26 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις σε πόλεις και νησιά τις επόμενες μέρες (2016-07-23 00:00:00.0)
Πλούτος εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα (2016-07-20 00:00:00.0)