Μοναδική «Τζούλια»
Πέμπτη 25 Ιούλη 2002

Η «Δεσποινίς Τζούλια» του Αλφ Σιέμπεργκ
Μια μοναδική βραβευμένη κλασική ταινία ξεχωρίζει απόψε το βράδυ. Μια υπέροχη, γοητευτική ηρωίδα, «γέννημα» του θεατρικού συγγραφέα Αύγουστου Στρίντμπεργκ, το 1888, η «Δεσποινίς Τζούλια», έρχεται να μας μαγέψει και να μας συγκινήσει.

«Δεσποινίς Τζούλια», σε σκηνοθεσία Αλφ Σιέμπεργκ. Τέλη του 19ου αιώνα και η νεαρή δεσποινίς Τζούλια ζει σε ένα αρχοντικό μαζί με τον πατέρα της, ακολουθώντας τη συμβουλή της μητέρας της να περιφρονεί τους άντρες. Πρόσφατα, έχει διαλύσει τον αρραβώνα της και τώρα δείχνει ενδιαφέρον σε έναν από τους υπηρέτες τους, τον Γιαν. Οι δύο νέοι περνούν μια ζεστή καλοκαιριάτικη νύχτα μαζί κι εκμυστηρεύονται ο ένας στον άλλον τα μυστικά, τις αναμνήσεις και τα όνειρά τους. Ανάμεσά τους, αναπτύσσεται μια σχέση γεμάτη πάθος. Ξέρουν, όμως, καλά ότι η σχέση ανάμεσα σε έναν «κοινό θνητό» και μια αριστοκράτισσα δεν είναι εύκολο να κρατήσει. Ετσι, σχεδιάζουν να φύγουν κρυφά για την Ελβετία. Η Τζούλια κλέβει χρήματα για το ταξίδι, όμως ο ξαφνικός ερχομός του πατέρα της, οι αμφιβολίες που έχει μέσα της και οι κοινωνικές προκαταλήψεις θα την οδηγήσουν σε μια μοιραία απόφαση... Η ταινία, που θεωρείται «επαναστατική» για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το πρόβλημα του χωροχρόνου, σημείωσε παγκόσμια επιτυχία και απέσπασε στις Κάννες, το 1951, το Μέγα Βραβείο. Η πρωτοτυπία της ταινίας συνίσταται στη ρευστότητα του χρόνου, που επιτυγχάνει ο νεοτεριστής σκηνοθέτης μέσα από εμπνευσμένες συνεχείς αναδρομές στο παρελθόν, αλλά και φαντασιώσεις για το μέλλον. Πρωταγωνιστούν: Ανίτα Μπιορκ, Ούλαφ Πάλμε, Μάρτα Ντορφ, Λίσι Αλαντχ (ΕΤ-3, 23.00).

«Το νησί του Δόκτορος Μορό», σε σκηνοθεσία Τζον Φρανκενχάιμερ. Ενας υπερφίαλος επιστήμονας έχει καταφύγει σε ένα νησί του Ειρηνικού και επιχειρεί έναν παράλογο και κενόδοξο πειραματισμό: Να δημιουργήσει ένα πλάσμα που να συνδυάζει τις αρετές του ανθρώπου και του ζώου. Τα εφιαλτικά, όμως, ανθρωποειδή που δημιουργεί - τα ζώα με ανθρώπινα χαρακτηριστικά - πολύ γρήγορα ανακαλύπτουν τη δυνατότητα της εξέγερσης και επιχειρούν να κάνουν πράξη την εντολή «οφθαλμόν αντί οφθαλμού»... Το φιλμ είναι μια εντυπωσιακή υπερπαραγωγή, με έμφαση στα ειδικά εφέ, που επιχειρούν να στηρίξουν έναν ανατριχιαστικό μύθο. Ο θρυλικός Μάρλον Μπράντο ενσαρκώνει τον παρανοϊκό επιστήμονα, τον πασίγνωστο δόκτορα Μορό, τον ήρωα του δημοφιλούς - κλασικού μυθιστορήματος του Χ. Τζ. Γουέλς, που είχε πρωτοεμφανιστεί στην οθόνη το 1932 από τον Ερικ Κέντον. Πρωταγωνιστούν: Μάρλον Μπράντο, Βαλ Κίλμερ, Ντέιβιντ Τιούλις, κ.ά. (STAR, 22.00).

«Οι γαμπροί της Ευτυχίας», σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καψάσκη.

Ενας μεσήλικας κρεατέμπορος σκαρφίζεται διάφορα σενάρια, προκειμένου να παντρέψει τη γεροντοκόρη και άσχημη αδελφή του με έναν υπάλληλό του, ώστε να μπορέσει κι αυτός να αποκαταστήσει την κοπέλα, την οποία αρραβωνιάστηκε πριν από οκτώ χρόνια. Ομως, την άσχημη γεροντοκόρη διεκδικεί κι ένας νεαρός που δεν την έχει δει ποτέ, αλλά έχει μάθει πως κέρδισε ένα μεγάλο ποσό στο λαχείο. Μοναδική ελληνική κωμωδία με αξεπέραστους ηθοποιούς. Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Αυλωνίτης, Γεωργία Βασιλειάδου, Νίκος Ρίζος, κ.ά. (ΕΤ-1, 17.30).