Κορυφαία στιγμή η ίδρυση ΓΣ του ΕΛΑΣ

Η 59η επέτειος της ίδρυσης του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, γιορτάστηκε με εκδήλωση στο Περτούλι

Πέμπτη 25 Ιούλη 2002

Λιονακης Γιωργος

Από τη μαζική εκδήλωση στα περτουλιώτικα λιβάδια
Πλήθος αγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 21.7.2002 το πρωί στο Περτούλι, εκεί στα περτουλιώτικα λιβάδια στο χώρο του Αρχηγείου του λαϊκού στρατού, του ΕΛΑΣ, αποτίοντας φόρο τιμής στους τιμημένους αγωνιστές του. Ηταν εκεί, αγωνιστές και εκπρόσωποι Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ από πολλές περιοχές της χώρας, ακόμα και από τη μακρινή Αυστραλία που εκπροσωπήθηκε από αγωνιστές που βρίσκονται στη χώρα μας. Μαζική συμμετοχή, βεβαίως, είχαν οι αντιπροσωπείες των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ των θεσσαλικών αλλά και των γύρω νομών της Μακεδονίας. Ενώ εκπροσωπήθηκαν τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ. Επίσης παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας και της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του παραρτήματος Πύλης Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ, Απόστολος Κατράνας για να συνεχιστεί με τραγούδια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα από συναγωνίστριες και συναγωνιστές.

Βασικός ομιλητής ο Βασίλης Φυτσιλής, μέλος της Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ, αναφερόμενος στο ιστορικό θα τονίσει, ανάμεσα στα άλλα:

Το ΓΣ του ΕΛΑΣ του οποίου τα 59 χρόνια γιορτάζουμε, συγκροτήθηκε στις 2 Μάη του 1943 και είχε για αρκετό καιρό την έδρα του στα περτουλιώτικα λιβάδια.

«Κι επειδή, κάποιες ιστορικές αλήθειες πρέπει να λέγονται, ο Β. Φυτσιλής υπενθύμισε πως, αν οι Αγγλοι ιμπεριαλιστές δεν είχαν στην υπηρεσία τους πιστό και τυφλό όργανο τον Γεώργιο Παπανδρέου, δε θα μπορούσαν να μας χτυπήσουν, έτσι ανοιχτά, στην πρωτεύουσα της χώρας.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στους Κορυσχάδες, με 50 παρατρεχάμενους της ΠΟΑΕΑ και λίγους γέροντες που έφεραν από τα ΚΑΠΗ Αγρινίου, για να τιμήσει λέει την Αντίσταση, ο ομιλητής θα επισημάνει: Ομως δεν είπε τίποτα απολύτως για τις γερμανικές αποζημιώσεις και την απαγόρευση, με δική του εντολή, της κατάσχεσης της γερμανικής περιουσίας, μη θιγεί το γερμανικό κράτος... Και κατέληξε:

Εμείς οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης είμαστε με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Και είμαστε μ' αυτό, όχι μόνο γιατί ήταν η ψυχή και η καρδιά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, αλλά και γιατί είναι το μόνο κόμμα που στάθηκε δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια, συμπαραστάτης στα προβλήματα και οδηγός στους αγώνες μας, στους αγώνες όλου του λαού για τα δικαιώματά του.

Καλούμε όλο το λαό κάθε τίμιο πατριώτη να συστρατευθεί μαζί μας σε ένα παλλαϊκό, δημοκρατικό, αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο πάλης, το μόνο ικανό να ανατρέψει τις αντιλαϊκές πολιτικές και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Απευθυνόμαστε, ιδιαίτερα στη νέα γενιά και την καλούμε να αντισταθεί, κατέληξε ο Βασίλης Φυτσιλής.