Σήμερα, νέοι κι εργαζόμενοι τιμούν τη Σωτηρία
Πέμπτη 25 Ιούλη 2002

Σήμερα πραγματοποιείται η εκδήλωση με την οποία, από κοινού φοιτητές κι εργάτες, τιμούν τη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, της 19χρονης ΚΝίτισσας, φοιτήτριας της Παντείου, που δολοφονήθηκε με ευθύνη εργοδοσίας και παρακράτους, στις 28 Ιούλη 1980, μπροστά στην πύλη του εργοστασίου - γκέτο της ΕΤΜΑ, καθώς μοίραζε προκηρύξεις. Την εκδήλωση διοργανώνουν η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), τα αντίστοιχα συνδικάτα Αθήνας, Πειραιά και Νήσων και ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου, στις 7:30 μ.μ. έξω από την πύλη της ΕΤΜΑ (Αγ. Αννης και Ιερά Οδός).

Με αφορμή τη συμπλήρωση 22 χρόνων από τη δολοφονία, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η Σωτηρία παραμένει παρούσα, «στους αγώνες μας για δωρεάν δημόσια παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, για δουλιά με δικαιώματα. Στους αντιιμπεριαλιστικούς φιλειρηνικούς αγώνες. 22 χρόνια μετά συνεχίζουμε να πορευόμαστε στα βήματά της πιστεύοντας ακράδαντα πως έτσι τιμάμε με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη και το παράδειγμά της».

Η ΚΝΕ θα δώσει μαχητικό «παρών» στη σημερινή εκδήλωση, γιατί, όπως σημειώνει, «η πολιτική εναντίον της οποίας αγωνίστηκε η Σωτηρία, συνεχίζεται. Σε βάρος των ναυτεργατών που δέχτηκαν δολοφονική επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής και παραμένουν επίστρατοι. Σε βάρος μαθητών και αγροτών που διώκονται γιατί αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους. Σε βάρος των εκατοντάδων εργατών που άφησαν την τελευταία τους πνοή σε εργοτάξια - κρεματόρια. Σε βάρος όλων των εργατών, όλου του λαού, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Συνεχίζεται και ανάβει εστίες πολέμου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, βυθίζοντας στον πόνο και την κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου. Κι εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας», τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΝΕ και υπογραμμίζει «θα εντείνουμε την προσπάθειά μας για λαϊκή συσπείρωση και πάλη, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

22 χρόνια μετά η Σωτηρία εξακολουθεί να ζει "μέσα σε όλα εκείνα που γι' αυτά έχει λείψει". Ζει στις καρδιές μας, στους μικρούς και μεγάλους αγώνες μας που μας φέρνουν κοντύτερα σε έναν καλύτερο κόσμο, στην κοινωνία που κι εκείνη οραματίστηκε και πάλεψε γι' αυτή, τη σοσιαλιστική».

Από τη μεριά του ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου, τονίζει ότι η θυσία της Σωτηρίας αποτελεί φωτεινό παράδειγμα, γιατί «ο αγώνας των φοιτητών για ανώτερου επιπέδου σπουδές περνάει μέσα από τον αγώνα των εργαζομένων για το 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, για δημόσια και δωρεάν κοινωνική ασφάλιση, για το δικαίωμα στην απεργία. Ο αγώνας για ένα πανεπιστήμιο που να βγάζει πραγματικούς επιστήμονες δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα χωρίς συντονισμένη δράση φοιτητών, εργαζομένων, όλου του λαού».

Αντίστοιχα, για τη δολοφονία της Σωτηρίας μιλάει σε ανακοίνωσή της κι η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι τότε και τώρα «ο στόχος της πλουτοκρατίας είναι ο ίδιος. Το τσάκισμα αυτών που παλεύουν, αυτών που αντιστέκονται, αυτών που αμφισβητούν την πολιτική τους και το εκμεταλλευτικό τους σύστημα και θέλουν να το αλλάξουν. Σημειώνοντας ότι η Σωτηρία είναι πάντα εδώ, στους αγώνες των νέων και των εργαζομένων, υπογραμμίζει ότι 22 χρόνια μετά τη δολοφονία της «μπαίνει επιτακτικά το ζήτημα για ακόμα πιο δυνατό δέσιμο της νεολαίας με το εργατικό και τα άλλα μαζικά κινήματα».